Esti aici
Femeia.ro > Horoscop > Luna influențează sănătatea

Luna influențează sănătatea

Vrei ca regimul de slăbit să fie eficient? Începe-l când e Lună nouă. Iar dacă ai de gând să urmezi o dietă de detoxificare, mai bine așteaptă Luna plină!

E ora 2. Te răsucești de pe o parte pe alta și nu poți nicidecum să adormi. Nimic neobișnuit, fiindcă e Lună plină. Mulți oameni sunt influențați de ea, chiar dacă nu-și dau seama de asta.

Forțe invizibile

Pentru majoritatea persoanelor, astrul nopții e doar o podoabă a cerului. Totuși, globul argintiu are o mare influență asupra planetei noastre. Este demonstrat științific că Luna condiționează mareele, ciclul de reproducere ori migrația anumitor animale. Dacă poziția ei pe cer este suficientă pentru a deplasa mase uriașe de apă din mare, de ce ne-ar fi greu să credem că influențează organismul uman, care e format în proporție de 60% din apă? Sigur, nu suntem toți la fel de receptivi la forțele Lunii, iar modul în care ea ne afectează diferă în funcție de momentul ciclului lunar în care se află. Descoperă cum îți schimbă astrul nopții starea de sănătate și buna dispoziție și încearcă să profiți de puterea lui misterioasă!

Luna crește, pofta de mâncare scade

Indiferent ce regim de slăbit vrei să urmezi, e bine să-l începi când e Lună nouă. Te va ajuta să arzi multe calorii și să scapi repede de proastele obiceiuri alimentare. Luna în creștere dă organismului un plus de energie, iar senzația exagerată de foame dispare. Treptat, te obișnuiești cu mai puțină mâncare, iar după trei, patru săptămâni de regim, vei constata că Luna te-a ajutat să scapi de câteva kilograme bune.

Luna plină tulbură somnul

Dacă atunci când se apropie Luna plină observi că dormi mai prost (adormi greu, te trezești des noaptea, ai coșmaruri), să știi că nu e o născocire a minții tale! Faptul că Luna plină perturbă somnul nu mai e doar o credință populară, ci o realitate dovedită recent de cercetătorii elvețieni. Aceștia au urmărit activitatea cerebrală și mișcările oculare, au măsurat nivelul secrețiilor hormonale ale 33 de voluntari pe o perioadă de 30 de zile și au ajuns la concluzia că somnul se modifică odată cu fazele lunare. Cu patru zile înainte și după Luna plină, aceștia au adormit mai greu, faza somnului profund a scăzut cu 30%, durata totală s-a diminuat cu 20 de minute, iar nivelul sangvin al melatoninei, hormonul care reglează somnul, s-a redus.

Ce poți face dacă dormi mai prost în aceste perioade? Absolut nimic, fiindcă se pare că sensibilitatea indusă de Luna plină este o predispoziție genetică. Totul va intra rapid în normal odată ce astrul va trece în altă fază. Singurul lucru pe care îl poți face este să dormi suficient în celelalte nopți.

Problemele venoase se accentuează

Deoarece are efect asupra vasodilatației, diverse probleme venoase (senzație de picioare grele, insuficiență venoasă, criză de hemoroizi, varice, fragilitate capilară) sunt accentuate în serile cu Lună plină. Ca să-ți alini disconfortul, poartă ciorapi medicinali, fiindcă îmbunătățesc circulația venoasă și limfatică. De asemenea, ai grijă să mănânci alimente bogate în vitaminele C și E, în carotenoide, seleniu și zinc, întrucât aceste elemente contribuie la menținerea elasticității vaselor de sânge și au efect benefic asupra circulației sangvine.

Luna nouă protejează inima

Cercetătorii germani au studiat fișele medicale ale 16.000 de pacienți care au suferit un infarct și au descoperit că în primele trei zile după Luna nouă numărul cazurilor de atac de cord era mult mai mic. Teoria lor este că astrul nopții are un efect benefic asupra inimii de două ori pe lună: în timpul Lunii pline și al Lunii noi, când Soarele și Luna sunt aliniate și gravitația este cel mai puternică.

Un alt studiu, indian de data aceasta, a monitorizat efectul exercițiilor fizice asupra inimii în diferite faze ale Lunii și a descoperit că inima funcționează mai eficient în timpul Lunii pline și al celei noi. Așadar, acum e momentul pentru antrenamente care cresc rezistența inimii la efort (sigur, dacă ai acordul medicului).

Cistită

Luna plină le predispune pe femei la cistită, mai ales dacă au imunitatea scăzută. În această perioadă, crește alcalinitatea urinei, iar asta permite înmulțirea bacteriei Escherichia coli, răspunzătoare cel mai frecvent de infecțiile urinare. Te supără cistita destul de des, în special în perioadele cu Lună plină? Ar fi bine să incluzi în meniu mai multe alimente bogate în vitamina C (lămâi, portocale, kiwi, ardei verde, pătrunjel etc.).

Se pare că aparatul urinar este afectat și când e Lună nouă – medicii au observat că durerile cauzate de pietrele la rinichi sunt accentuate în această perioadă.

Dureri articulare

Suferi de reumatism? Atunci nu te mira dacă articulațiile te supără mai tare când Luna e nouă sau în descreștere. În aceste perioade, lichidul sinovial, lubrifiantul natural al articulațiilor, devine acid, iar asta amplifică acțiunea inflamatoare. Nu poți preveni durerile, însă când apar le alini cu medicamente ori apelând la leacurile bunicii.

Efecte detoxifiante

În perioada cu Lună plină, o cură de detoxificare de 1-2 zile, în care să mănânci doar pește la grătar și legume fierte, te ajută să elimini rapid toxinele din organism. Explicația: Luna plină acționează asupra fluidelor corporale, provocând un fel de micromaree interioară, care îmbunătățește circulația sângelui, stimulează drenarea ficatului și funcția rinichilor.

Stare de neliniște

Luna influențează starea de spirit. Dacă ești genul care se stresează ușor, observi că în preajma Lunii pline ești neliniștită și mai anxioasă ca de obicei. Explicația este că Luna emite radiații asemănătoare undelor unui cuptor cu microunde. Acestea sunt mult mai puternice în perioada cu Lună plină. Ele acționează nu doar la nivelul sistemului nervos, ci chiar produc dereglări hormonale temporare în activitatea unor glande (hipofiză, tiroidă, suprarenale), iar asta favorizează instalarea stării de stres.

Ceaiurile medicinale (sunătoare, păducel, valeriană) relaxează, combat stresul, anxietatea și insomnia. Câteva zile înainte și după Luna plină, bea 2-3 căni pe zi de infuzie preparată din aceste plante.

Ce zice bunica

* Pe Lună plină, nu-i bine să luăm decizii importante. Suntem neliniștiți, nerăbdători, incapabili să analizăm o situație.

* Luna în descreștere e favorabilă activităților care te solicită fizic – zugrăvirea locuinței, mutatul mobilei etc.

* Când Luna se află în primul pătrar, e momentul ideal să-ți schimbi frizura. Coafura va rezista mai mult.

Ce se întâmplă cu Luna

Văzută de pe Pământ, Luna apare și dispare ciclic în întunericul cerului. Întregul ciclu durează aproximativ 29 de zile și 12 ore și este împărțit în patru faze. Puterea astrului nopții este mai mare în perioada de creștere și scade atunci când e în descreștere.

* Primul pătrar. Când Luna crește, partea ei dreaptă devine tot mai vizibilă. La început, arată ca un bumerang. În același timp, se sporește influența corpului ceresc asupra noastră.

* Luna plină. Este faza culminantă a ciclului. Luna plină are cea mai mare putere și aproape întotdeauna influențează negativ starea sufletească. Oamenii sunt neliniștiți, uneori chiar agresivi. Nu întâmplător în mitologia populară omul se transformă în vârcolac atunci când e Lună plină.

* Ultimul pătrar. Luna scade, deci se pierde încet-încet în întuneric. Acum i se vede doar partea stângă. Luna în scădere le dă unora mai multă energie – bunăoară copiilor, celor care muncesc intens, sportivilor.

* Luna nouă. Astrul nopții nu se vede de pe Pământ. Deși Luna nouă astronomică durează doar o clipă, satelitul dispare de pe cer pentru 2-3 nopți. Luna nouă este al patrulea pătrar. Acest fenomen are un înțeles simbolic: reprezintă sfârșitul, dar și începutul. După această fază, Luna începe din nou să crească.

Citește și:

Cadouri potrivite fiecărei zodii

Zodia și succesul tău

Optimiștii și pesimiștii zodiacului

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.38/24.09.2015

Autor: Angelica Câlțan

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns