Esti aici
Femeia.ro > Horoscop & Astro > Ce ascundem dincolo de aparențe

Ce ascundem dincolo de aparențe

Să ne imaginăm o femeie răpitor de frumoasă. Poartă o rochie superbă, ce îi pune în valoare zonele corpului care o avantajează, alege coafura și nuanța părului care i se potrivesc perfect și, evident, este machiată ireproșabil. Fără aceste artificii (rochie, coafură, machiaj), oare cât e de frumoasă?

Poate fi o însușire de care ne rușinăm, o ipostază de care ne temem ori o zonă sufletească intimă și foarte vulnerabilă pe care facem eforturi s-o protejăm. Omul este o formă de viață mult mai plăpândă decât își imaginează și decât îi place lui să creadă. Avem câte un călcâi al lui Ahile pe care, dacă am avea inspirația și cutezanța să călcăm, am descoperi că… nici măcar nu este dureros.

Berbecul, așa-zisul pionier al zodiacului, simte nevoia de a face parte din grupul al cărui conducător este. El se află permanent în legătură cu turma și, oricât de independent ar fi, mereu privește în urmă în speranța că i se vor alătura ceilalți, îl vor susține și îi vor spulbera îndoielile. Este curajos și hotărât tocmai pentru că se teme de nesiguranță, de incertitudine, de pierderea identității. Detestă manipulările și jocurile de culise, dar asta nu înseamnă că nu se pricepe să le folosească… Privește acuzator către cei care obțin bani prin orice mijloace, dar în furia lui există de fapt o mică (sau mare!) invidie.

Taurul, despre care se crede că este liniștit și blajin, are o latură machiavelică și o înclinație greu de crezut către a purta ranchiună, dar evident de observat de către apropiați. Toți îl știu de persoană stabilă și familistă, însă în realitate este posesiv până la obsesie și se atașează inclusiv de persoane nepotrivite pentru el sau care nu sunt tocmai fericite în compania lui. Îi este groază să ia inițiativa pentru a nu se expune și pentru a nu-și asuma riscuri. Detestă schimbările, obsesia libertății și exagerările, dar, prin felul în care achiziționează, mănâncă ori păstrează bunuri și bani, nu face decât să-și asigure libertate și independență materială, acumulând-o în mod exagerat.

Gemenii, inteligenți și raționali, dornici de a afla și a cunoaște, de a capta informație și de a părea un pic copilăroși, deseori țin predici interminabile, etalându-și cunoștințele vaste, trag concluzii cu putere de lege, vorbesc tare și răspicat, se întind mai mult decât le permite plapuma și nu recunosc când sunt vinovați. Dar, în același timp, caută adevărul și sensul spiritual al vieții. Curios, nu-i așa?! Ceea ce îi face atât de obositori uneori este teama de plafonare. Ideea că mâine nu se va petrece nimic nou și că totul va arăta la fel ca astăzi îi înspăimântă. Prin permanenta mișcare mentală și fizică, ei arată că nu acceptă ca o forță sau o persoană din exterior să le controleze viața ori acțiunile, întrucât cea mai mare dorință a lor este să dețină controlul absolut asupra propriei vieți.

Racul își ia în serios rolul de familist fie că-i convine, fie că nu, pentru că așa e normal să fie – în mintea lui. Deși uneori este considerat leneș sau delăsător, își asumă responsabilități față de ai lui, le poartă de grijă, e adevărat, dar este și foarte dominator față de ei. De multe ori tăcut și discret, nu își părăsește locul călduț, nu se grăbește să flecărească despre orice cu oricine, iar abordările exclusiv raționale îl deranjează, el fiind, așa cum se știe, un sentimental ce caută doar siguranța emoțională. Dar, dacă ceva îl deranjează și contravine principiilor lui, scoate din teacă cele mai tăioase argumente și nu ezită să răstoarne brusc și din temelii o afacere, o familie sau o prietenie… deoarece acestea nu îi mai ofereau siguranța și căldura de care avea atâta nevoie!

Leul e considerat îndeobște „personajul important“ și „actorul principal“, căruia de multe ori i se atribuie instantaneu și din oficiu rolul de conducător și calitatea de etalon. În sinea sa, el își dorește să facă parte din grupul celorlalți Lei „importanți și principali“, mișcându-se liber într-un mediu exclusivist. Când este ridicat pe un piedestal, imaginea măreață pe care o are despre sine este confirmată, e adevărat, dar tânjește după un anturaj pe măsura lui. A-și arăta neputința, a plânge, a aștepta să fie ocrotit sunt coșmarul lui cel mai mare. Ce rege este acela care nu poate păși cu fruntea sus, mândru și puternic?! Este un rege care, jucând pe Pământ un rol de semizeu, se supune de fapt doar voinței divine, pentru că știe că singura entitate cu care nu se poate măsura și care îl depășește este însuși Dumnezeu!

Fecioara se face remarcată prin spiritul ei de dăruire și devotament față de ce o preocupă: serviciu, familie, societate sau chiar propria persoană. O doză de fanatism și de uitare de sine există întotdeauna în ea, atunci când se cufundă în cele mai mici detalii ale unui activități. Nevoile sale nu mai contează, opiniile proprii sunt inexistente, deoarece mai presus de toate se află acel reper exterior. Se teme cumplit să iasă în evidență, să fie privită și să fie obiectul atenției cuiva, cu atât mai rău dacă este vorba despre un grup. Pentru că, în sinea ei, ceilalți i-ar găsi cu siguranță defecte, iar ea nu are așa de mult curaj să nu-i pese. Detestă persoanele care acționează impulsiv, actele de agresiune fizică, însă nu își să seama că răceala ei emoțională și criticile spontane taie în carne vie!

Balanța, echilibrată, dornică de armonie și colaborare, frământată de îndoieli și indecizie, adoră de fapt să facă lucrurile singură și după capul ei. Energia cu care protestează și își apără drepturile este impresionantă. Urăște să se piardă în detalii și activități plictisitoare, să fie trecută cu vederea ori să nu i se acorde atenția cuvenită. Deseori, aduce acuzații persoanelor așa-zise încăpățânate și refractare, dar este aproape imposibil să fie convinsă că fiecare persoană are niște limite peste care nu poate trece, că oamenii sunt foarte diferiți, că au valori și nevoi diferite și că optica ei politicoasă și corectă nu este singura valabilă!

Scorpionul are tenacitatea aceea renumită și puterea de a rezista în condiții extreme, dar și înclinația către plăceri, senzualitate și capacitatea de a se atașa puternic de un partener. El recurge la vestitele tehnici de iscodire și manipulare doar din dorința de a merge pe un teren sigur. Îndoielile și nesiguranța îi alimentează celebra dorință de a investiga, tocmai pentru a le exclude. Nu suportă să fie chestionat, întrebat, descusut, să vorbească despre el, adică să ofere informații, însă este cel mai iscusit în a-i descoase pe alții, în aflarea secretelor, deci în obținerea informațiilor de la alții și folosirea lor în propriul avantaj.

Săgetătorul apără adevărul și dreptatea, este întruchiparea toleranței și bunătății, a viziunii de ansamblu asupra vieții, optimist și cu mare dor de ducă. Privit mai îndeaproape, vom observa că este vorba deseori despre „adevărul lui“ și că toleranța este soră cu imoralitatea, optimismul denotă o gândire superficială, iar independența exprimă neimplicare emoțională și refuzul responsabilității. Iar atunci când îl oripilează persoanele prefăcute și hoții, cu siguranță fuge de propriul oportunism și propria viclenie. O viață de familie stabilă și monotonă îl pune pe fugă, iar de acolo, de pe alte meleaguri, le povestește cu nostalgie străinilor despre… părinți, bunici și minunata viață tihnită a strămoșilor lui, care alături de nevastă și copiii, etc.

Capricornul, serios, rece și calculat, distant și demn, poartă ascuns în suflet un etern copil dornic de atenție și căldură. Nu permite accesul la această nevoie a sa, uneori nici chiar partenerului de viață. Își ascunde sentimentele și neputința de a spune lucrurilor pe nume, considerându-le o exagerare inutilă și un circ de prost-gust. Orice semn de indisciplină, încălcare a normelor, depășire a tiparelor, a limitelor stabilite îl scoate din sărite. Cu cât mai zgomotoasă și strălucitoare este o persoană și cu cât atrage mai mult atenția publicului, cu atât mai repede va fi blamată de către Capricornul care își simte amenințată poziția de membru marcant al comunității, lider respectat și șef absolut!

Vărsătorul caută o viață întreagă să trăiască doar după voința și ideile lui, neîngrădit și netulburat. Dar, devenind conștient de avansul pe care îl are (cel puțin în gândire!) față de marea majoritate, începe să se întrebe de ce nu este propulsat în fruntea lor și de ce nu este luat ca model, pentru că, evident, el cunoaște direcția ce i-ar duce pe toți către progres! Spaima lui față de înțepenire și conservatorism îl aduce până în stadiul de a părea puțin nebun în ochii oamenilor neobișnuiți cu neobișnuitul. Nu îi înțelege pe cei care acceptă activități monotone și obligatorii, care par ușor rupți de natura umană, dar deține cea mai prolifică imaginație tehnică și cea mai mare capacitate de a se detașa prin intermediul rațiunii de emoții și sentimente, aproape ca un robot.

Peștii surprind prin varietatea trăsăturilor și prin capacitatea de a ascunde nu doar celorlalți ceva, dar în primul rând prin obiceiul de a se ascunde de ei înșiși. Un fapt des întâlnit este acela de a se critica, acuza și pedepsi singuri, practicând un soi de autoflagelare. În realitate avem de-a face cu persoane mult mai rezistente decât ne putem imagina, tocmai pentru că au o mare plasticitate. Resping de obicei raționamentele logice deoarece acestea intră în contradicție cu propriile lor experiențe și percepții intuitive. Le este greu să înțeleagă nevoia altor oameni de a comunica verbal tot ce simt și gândesc. În aparență resping comunicarea permanentă cu mediul, dar în esență se află continuu conectați la stările, gândurile, simțămintele celorlalți.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de iulie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Melania Badea
Foto: 123RF

Comments

comments

Leave a Reply