Esti aici
Femeia.ro > Horoscop & Astro > Ceasul rău, pisica neagră și de ce urmărim horoscopul

Ceasul rău, pisica neagră și de ce urmărim horoscopul

Ceasul rău, pisica neagră și de ce urmărim horoscopul – Luăm ce spune horoscopul ca pe o literă de lege? Ne așteptăm ca totul, bun sau rău, să se întâmple fără ca noi să mișcăm un deget? Iată cum să interpretăm cele spuse de astrologi.

În urmă cu vreo zece ani, mi-am renovat locuința și am apelat la o echipă de meseriași. Într-o zi, televizorul era întâmplător deschis exact când sosiseră meșterii la lucru. Unul dintre ei, un om ceva mai în vârstă, a zăbovit secunde bune în fața ecranului – atunci am băgat de seamă că era o emisiune de astrologie. A rostit apoi hotărât: „Horoscopu’ mincinos!“, după care, resemnat, și-a scos uneltele din traistă. Nu știa cu ce mă ocup și nici eu n-am dezvoltat subiectul, dar mi-a rămas în minte expresia feței lui, inițial cuprinsă de interes și dezamăgită la final.

Toate ouăle, puse într-un coș

Am înțeles o dată în plus că oamenii resping nu doar ce nu cunosc, ci și lucrurile în care își pun anumite speranțe și, cu cât speranțele sunt mai mari, cu atât neîncrederea lor va fi mai mare în situația neîmplinirii acestora. Omul are nevoie de speranță mai ales când se află într-o împrejurare dificilă, când nu știe ce cale să aleagă sau când demersurile întreprinse de el se izbesc mereu de obstacole.

De cele mai multe ori, clientul ajunge la astrolog pentru a primi un răspuns, o soluție. Și tot de atâtea ori astrologul vede potențialul de care dispune clientul și de care adesea nu este conștient. Misiunea principală a noastră devine, așadar, descoperirea acestor valențe și relevarea lor: „Eu văd în harta ta natală că ai abilități de constructor, că ai o gândire foarte ordonată, simțul proporțiilor, rezistență fizică, răbdare, spirit de economie… De ce nu îți construiești singur o casă?“ Acestea ar fi câteva din însușirile pe care le au persoanele care s-au născut în perioada când Saturn se afla în semnul Capricornului, de pildă. Dar, uneori, aceste persoane exprimă latura mai puțin avantajoasă a acestei poziții astrale, respectiv pesimism, ambiție, aspirație către putere, restricții autoimpuse, suspiciune, refuzul plăcerilor sau al relaxării. Aici intervine astrologul, care, prin interpretarea hărții natale, îi oferă clientului posibilitatea să vadă și partea nevăzută a Lunii. În fiecare dintre noi există resurse nebănuite și neexploatate, care merită a fi aduse la lumină pentru a ne face viața mai bună.

Predispoziții, nu fatalități

Desigur, există și împrejurări determinate astral, în care spunem că nu este indicat/recomandat ca anumite acțiuni să fie demarate într-un anumit moment. Practic, orice se poate întâmpla oricând. Nimeni nu te împiedică să îți cumperi mașină când Mercur sau Marte se află în mers retrograd, de exemplu. Fiecare face însă ce dorește sau ce crede de cuviință! Diferența constă în consecințele acestor demersuri. Există o probabilitate mult mai mare ca un automobil achiziționat într-o perioadă de genul celei sus amintite să se defecteze mai frecvent, actele de înmatriculare să conțină erori sau să se constate ulterior că același obiect ar fi fost achiziționat la un preț mult mai bun, de exemplu.  În asta constă utilitatea sfatului oferit de astrolog.

La fel, dar diferiți

Pe de altă parte, predicțiile țin de natura fiecăruia dintre noi. Așa cum ghiocelul plăpând rezistă în zăpadă, dar un trandafir cu tulpina înțesată de spini nu, în același mod natura umană determinată astrologic răspunde diferit la influențele energiilor astrale. Aici este cheia adeveririi diferențiate a prognozelor generale. Când trasăm ideile principale într-un horoscop realizat pe grupe mari de persoane, nu avem cum lua în calcul predispozițiile fiecărei persoane în parte, ci oferim doar o direcție generală, care va fi valabilă sau poate nu! Acest poate nu care contrariază și pune la îndoială, din păcate, credibilitatea astrologiei ca disciplină, dar și obiectul său de activitate, predicția unor evenimente, conține elementul de bază în consilierea astrologică. Și se referă la unicitatea fiecărui individ, chiar și atunci când aparține unui grup constituit pe baza elementelor de structură comune. Făcând o comparație cât se poate de banală, atât ciorba de văcuță, cât și cea de salată sunt ciorbe, dar ingredientele, aspectul și gustul sunt total diferite. Există persoane cărora s-ar putea să le placă ciorbele, dar care să aprecieze doar una dintre ele, nu și pe cealaltă. În plus, ciorba de văcuță are gust diferit în funcție de bucătarul care o prepară – continuând comparația, aici putem vorbi despre persoane născute în aceeași zi și la aceeași oră care au destine asemănătoare, dar nu identice.

Mod de întrebuințare

Privind astrologia din această perspectivă, putem vedea în ce constă puterea, dar și vulnerabilitatea ei și putem înțelege că menirea sa este de a descoperi potențialul din fiecare persoană, că este în primul rând o cale de autocunoaștere, că ne furnizează informații extrem de importante legate de mecanismele gândirii, trăirii, reacțiilor noastre. Că se poate stabili o relație între interacțiunea planetelor și caracterul unei persoane. În cadrul discuției cu astrologul, se pot alege perioadele profitabile pentru anumite acțiuni, se pot face previziuni pe termen scurt sau lung ori poate fi studiată compatibilitatea dintre două persoane. Ceea ce astrologia nu poate determina însă, de exemplu, sunt sexul persoanei născute într-un anumit moment și loc, nivelul de pregătire până la care va ajunge sau modul în care își va utiliza potențialul.

Clientul vine la consultație de multe ori cu teamă: „Oare ce o să-mi spună? Va fi de bine sau de rău?“ Sunt temeri firești, deoarece învestim astrologul cu o capacitate pe care noi înșine nu o avem, aceea de a vedea dincolo de prezent – zonă pe care cei mai mulți dintre noi nu o pot controla, oricât de mult s-ar strădui. Miza principală a interacțiunii cu astrologul este dorința/speranța că ne vom putea controla într-un fel viitorul. Uneori este posibil, alteori nu. Spre exemplu, dacă unui student i se spune că va lua un examen cu ușurință, însă el nu se pregătește deloc, predicția nu se va adeveri, ea fiind valabilă în cazul în care studentul nu ar fi deținut informația astrologică, dar ar fi citit cel puțin rezumatul materiei de examen. Contează, așadar, și ce facem cu informația astrologică! Nu este cazul să venim cu teamă la consiliere astrologică, deoarece menirea astrologului este să ofere inclusiv o serie de recomandări din care să alegem ce ni se potrivește. Astrologul nu poate spune cu exactitate ce va face clientul dacă acesta nu dorește să țină cont de sfatul său, existând întotdeauna liberul-arbitru!

Altfel spus

Omul este din cele mai vechi timpuri preocupat de mișcarea stelelor și planetelor, că le-a dat o semnificație fie mistică (la egipteni, azteci, greci sau romani), fie una pur științifică (astronomia și explorarea spațiului extraterestru prin mijloacele cele mai avansate ale tehnologiei din prezent). Încă există opinii conform cărora astrologia este un fel de practică păgână, vrăjitorie sau o expresie a tendințelor mistice, a credințelor iluzorii. Nu încercăm să convingem pe nimeni de nimic, nici măcar să aducem argumente în sprijinul celor care o consideră o știință psihologică. Rămâne la latitudinea fiecăruia să aprecieze just credibilitatea și importanța acestei… discipline, preocupări, pasiuni sau oricum altfel dorește s- o denumească.

Pentru cei care studiază domeniul astrologiei lucrurile sunt foarte clare și validitatea conceptelor este evidentă; doar studiind-o se pot obține dovezi în sprijinul veridicității sale. Din exterior, ne putem limita la a crede sau nu, la a urmări cu amuzament sau curiozitate rubrica de horoscop sau nu. Eu sper ca stelele să vă fie prielnice și, atunci când veți întâlni un astrolog, să vă convingeți în dialogul cu el de farmecul și profunzimea mesajelor pe care astrele, de mii de ani, ni le transmit!

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de martie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Melania Marin
Foto: pexels.com

Comments

comments

Leave a Reply