Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > 11 ciudățenii despre planeta noastră

11 ciudățenii despre planeta noastră

11 ciudățenii despre planeta noastră – Pământul continuă fie o sursă de fenomene bizare care fascinează, în ciuda explicațiilor științifice.

Formată în urmă cu 4,54 miliarde de ani, planeta noastră, singura care nu poartă numele unei zeități mitologice, este unica din Sistemul Solar pe care există viață. Vreme de două mii de ani, astronomii au fost convinși că Pământul este static și toate celelalte corpuri cerești gravitează în jurul lui. Asta s-a crezut până în 1543, când Copernic a pus Soarele în centru. Iată și alte aspecte interesante pe care poate nu le știai!

Pământul este alcătuit din fier, oxigen, silicon și magneziu. Mare parte din fier este situată în structura de profunzime a planetei, în jur de 88%. În scoarță, materia majoritară este oxigenul (47%). Deși oxigenul este al treilea cel mai des întâlnit element din Univers, nicăieri în Sistemul Solar nu există atmosfere încărcate cu oxigen, element chimic care se dovedește vital și diferențiază Pământul de celelalte planete.

Dacă stai la ecuator, te-ai învârti cu 1.609 km/oră față de centrul Pământului. La poli, în schimb, ai sta nemișcat, fiindcă rotația este aproape zero.

Cel mai rece punct de pe planetă este stația Vostok din Antarctica. Este polul sud al frigului (situat la 1.300 km de Polul Sud geografic), cu cea mai scăzută temperatură măsurată pe Pământ, de minus 89,2°C. În timpul iernii, acolo sunt temperaturi medii de aproximativ minus 65°C, iar vara, de minus 30°C. În aceeași ordine de idei, Antarctica conține circa 70% din apa potabilă a planetei și 90% din întreaga calotă glaciară.

Pătura de aer care înconjoară planeta, numită și atmosferă, înaintează la aproape 10.000 km în spațiu. Grosimea sa este însă maximă doar în primii 50 km.

Rocile sunt în mod constant reciclate sub acţiunea factorilor naturali.  Vulcanii le aruncă afară sub formă de magmă, se usucă și încep să se întărească, iar după mult timp, fie sunt aspirate înapoi de către plăcile tectonice, fie sunt împinse spre miezul Pământului de un strat de roci noi de la suprafață. Referitor la magmă, cea mai ridicată temperatură înregistrată la suprafața Terrei a fost de 57,8°C, în El Azizia, un orășel din Libia, în 1922.

Nu doar pe Pământ există cutremure, ci și pe Lună, unde sunt dese și de intensitate mare. Potrivit specialiștilor NASA, aceste cutremure sunt de profunzime, producându-se la adâncimea de 700 km. Forţa gravitaţională exercitate de Lună şi de Soare asupra apelor de pe Terra duc la formarea fenomenului de maree (flux şi reflux).

Alcătuite din milioane de polipi mici, recifele de corali sunt cele mai mari structuri vii de pe Pământ, unele fiind vizibile chiar din spațiu. Totodată, ele conțin cea mai mare densitate de materie vie, care depășește pădurile tropicale. Cea mai mare viețuitoare din lume, după recifele de corali, este o ciupercă din Oregon, care acoperă aproape 9 kmp.

Cel mai lung lanț muntos de pe planetă se află sub apă! Este format din plăci tectonice și reprezintă diverse forme montane (de natură vulcanică) aliniate în lanțuri. Se întinde pe 80.000 de km în întreaga lume și este de aproape 20 de ori mai lung decât cel mai lung lanț muntos de la suprafață, Munții Anzi.

Cel mai activ vulcan este Stromboli, din sudul Italiei. Acesta erupe aproape încontinuu de peste 2.000 de ani, ceea ce face să fie supranumit Farul Mediteranei.

Vulcanii nu sunt singurii care emit gaze și magmă. Și lacurile fac asta. În Africa, la granița statelor Camerun, Ruanda și Congo, există câteva lacuri situate deasupra unui sol vulcanic. Dacă ar exploda, ar asfixia pe oricine trece prin zonă.

Cel mai adânc loc din lume este Groapa Marianelor, un tranşeu enorm ce se întinde pe lungimea de peste 11 km şi lăţimea de peste 1 km. Este mai adâncă decât cel mai înalt munte, Everest, de 8,8 km. Doar trei oameni din lume s-au aventurat acolo.

Planeta albastră

Când astronauții au vizitat pentru prima oară spațiul, eu au numit Pământul Planeta albastră fiindcă în cuantum de 70% este acoperită de oceane. Oamenii au explorat doar 5% din această suprafață. Restul de 30% e reprezentat de scoarță, aflată deasupra nivelului mării, numită scoarță continentală.

1 miliard de planete Pământ ar încăpea în interiorul unui inel al planetei Saturn descoperit în 2009. Acesta măsoară de 200 de ori diametrul celebrei planete cu inele.

Dacă ai săpa un tunel prin centrul Pământului, cât timp ți-ar lua să-l traversezi? Răspuns: aproximativ 42 de minute și 12 secunde, la viteza de circa 8 km/s, susțin specialiștii în fizică. Totuși, asta se întâmplă doar pornind de la ipoteza că planeta are o densitate uniformă, ca marmura. Altfel, să faci o gaură lungă de 12.742 km prin structura Pământului este aproape imposibil.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr49/08.12.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns