Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > 5 pași pentru un trai mai verde

5 pași pentru un trai mai verde

Alegerile pe care le facem zilnic la birou și acasă au consecințe asupra mediului înconjurător și a felului în care trăim. Susținătorii unui stil de viață mai verde, în armonie cu natura și cei din jurul nostru, înțeleg că evoluția societății umane este direct afectată de resursele naturale pe care le avem la dispoziție și de sănătatea planetei.

Un stil de viață sustenabil presupune găsirea unui echilibru între nevoile societății și eforturile de ocrotire și conservare a mediului înconjurător, a resurselor și biodiversității planetei.

În Kamikatsu, un oraș din sudul Japoniei, locuitorii au ales să ducă o viață mai verde – colectează și sortează gunoiul în 34 de categorii diferite de deșeuri. Deși le-a luat mult timp să se obișnuiască cu procesul meticulos de spălare și sortare a deșeurilor, reciclarea selectivă a devenit parte din rutina zilnică a oamenilor, iar Kamikatsu se mândrește cu titulatura de „oraș zero-deșeuri”.

Cu siguranță nu vom începe de mâine să sortăm gunoiul din casa noastră în 34 de categorii diferite, dar putem duce o viață mai conștientă și mai responsabilă în relația cu natura și ceilalți oameni urmând pașii de mai jos:

Folosește mai puțină hârtie

Atunci când folosești hârtie, contribui atât la tăierea copacilor, cât și la poluarea cauzată de apă și combustibilul folosite în industria de fabricare a celulozei și hârtiei. Redu impactul pe care îl ai asupra mediului folosind mai puțină hârtie – imprimă față-verso, folosește pe cât posibil servețele din bumbac în locul celor de hârtie și cumpără hârtie reciclată pentru imprimanta ta. 

Cumpără mai puține lucruri

Unul dintre motto-urile creatoarei de modă Vivienne Westwood este: „Cumpără mai puțin, alege cu înțelepciune.” În societatea actuală concentrată cu precădere pe consum, adesea cumpărăm impulsiv lucruri și haine pe care le folosim o dată sau chiar deloc, abandonându-le sau aruncându-le. Un stil de viață mai verde presupune să punem un accent mai mic asupra obiectelor de consum imediat, investind mai mult în experiențe și haine de calitate.

Renunță la plastic

Anual, 100 de miliarde de pungi de plastic sunt utilizate doar pe teritoriul Uniunii Europene, iar o parte considerabilă ajunge în râuri, mări și oceane. Folosește sacoșe reutilizabile atunci când faci cumpărături și păstrează câteva în portbagajul mașinii. Cumpără-ți o plasă din material textil subțire, care se pliază și ocupă puțin spațiu, pe care să o ții mereu în geantă pentru situații neprevăzute. 

O cafea mai verde

Transformă cafeaua de dimineață într-o băutură eco fără a-i sacrifica calitatea. Dacă o prepari acasă, alege cafea provenită din culturi organice și agricultură sustenabilă, iar dacă îți bei cafeaua în drum spre birou, renunță la paharul de hârtie și folosește un recipient reutilizabil. Din ce în ce mai multe variante de căni de cafea cu închidere etanșă, unele tip termos, sunt disponibile de cumpărat în supermarketuri și cafenele.

Redu consumul de apă

Dușul de dimineață, baia de seară a copilului, spălatul rufelor, vasele din chiuvetă, zilnic folosim mai multă apă decât avem nevoie. Înlocuiește baia cu un duș, nu lăsa apa să curgă cât te speli pe dinți sau săpunești vasele, folosește programele eco ale mașinii de spălat și contribuie astfel la conservarea resurselor planetei

Colectează uleiul alimentar

  • Știai că, aruncat necorespunzător, un singur litru de ulei alimentar uzat  poate polua până la un milion de litri de apă potabilă?
  • Du o viață mai verde și reciclează uleiul folosit la gătit urmând pașii de mai jos:
  • Alege o sticlă mare de plastic cu gâtul larg precum cele de răcoritoare sau de balsam de rufe;
  • Asigură-te că sticla e curată;
  • Colectează în ea uleiul care ți-a rămas de la gătit;
  • Du uleiul în stațiile de reciclare Sigurec din țară, aflate în parcările hypermarketurilor sau în benzinăriile cu programe de reciclare a uleiului alimentar;
  • Folosește internetul pentru a găsi centrul de colectare cel mai apropiat de orașul tău. Intră pe hartareciclării.ro, pe sigurec.ro sau uleiosul.com și află mai multe despre colectarea uleiului alimentar.

Reciclează deșeuri electrice și electronice

DEEE-urile includ orice aparat electric, electronic sau electrocasnic, baterii portabile sau industriale (în afara de cele auto), becuri și tuburi fluorescente, practic orice se bagă în priză sau funcționează cu baterii sau acumulatori.

Dacă ai în casă o mașină de spălat veche sau un frigider care nu mai funcționează, sună la TelVerde 0800 444 800 (apel gratuit din toate reţelele de telefonie), un serviciu pus la dispoziție de Asociația Română pentru Reciclare – RoRec, pentru a afla cum te poți debarasa corect de DEEE-uri. Pentru orice aparat electric sau electronic cu greutatea mai mare de 30 de kilograme, RoRec va colecta deșeurile gratuit prin Serviciul Local de Colectare din județul tău.

Intră pe www.colectează.ro, află mai multe detalii despre ce tipuri de DEEE-uri poți recicla și folosește harta interactivă pentru a găsi punctele de colectare cele mai apropiate de casa ta. 

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de martie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Mona-Silvia Timofte
Foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns