
Să ai un stil de viață eco nu e deloc greu de realizat, însă multe persoane nu știu de unde să înceapă. Pentru a-ți veni în ajutor, ți-am pregătit o listă de 5 schimbări simple pe care și tu le poți face pentru a ajuta la salvarea planetei.
Schimbă-ți modul de gândire
Știm cu toții că mediul înconjurător este puternic afectat de către alegerile zilnice pe care le facem și de obiceiurile pe care le avem, iar toate problemele se vor agrava din ce în ce mai mult. Cele mai multe persoane consideră că este prea târziu să rezolvăm ceva sau că un singur om nu poate ajuta prea mult. Totuși, tocmai din acest motiv nici alții nu își schimbă stilul de viață. Începând de azi, concentrează-te pe ce puteți face tu și familia ta, pentru că orice mic ajutor contează!
Redu consumul de apă și cel de energie electrică
Reducerea consumului de apă contribuie la reducerea apelor reziduale, a emisiilor de gaze cu efect de seră și a necesarului de energie pentru tratarea apei, iar reducerea consumului de energie electrică reduce poluarea emisă din sursele de energie neregenerabilă. Însă beneficul pe care îl vei observa imediat este reprezentat de economiile pe care le vei face la întreținere și facturi.
Primele soluții:
- schimbă becurile clasice cu cele ecologice – chiar dacă sunt mai scumpe, vei observa cum factura la lumină scade;
- stinge mereu lumina când ieși din cameră și scoate din priză aparatele pe care nu le folosești;
- schimbă elestrocasnicele vechi cu unele dintr-o clasă energetică superioară;
- nu ține apa deschisă atunci când te speli pe dinți sau cât speli vasele, ci doar când clătești;
- limitează timpul petrecut la duș;
- nu goli rezervorul toaletei de fiecare dată când tragi apa.
Consumă mai puțină carne
S-a dovedit că dieta vegetariană sau vegană are beneficii importante asupra organismului, ajutându-ne să fim mai sănătoși și să trăim mai mult, însă atunci când renunți la carne salvezi și planeta. Nivelul gazelelor cu efect de seră poate scădea cu până la 70%, iar schimbările climatice pot fi astfel evitate, nu vor mai fi tăiate atât de multe păduri și va fi irosită mai puțină apă.
Pentru a face acest pas, începe prin a introduce în alimentația ta rețete noi (fără carne): o dată pe săptămână, de două ori pe săptămână… până când te obișnuiești cu ideea și poți renunța mai des sau complet la carne.
Folosește mai des transportul în comun sau bicicleta
Cu toții ne plângem de traficul din România, dar putem îmbunătăți situația cu ușurință. Lasă mai des automobilul propriu acasă și folosește transportul în comun (un bun prilej de a folosi timpul pentru lectură, de exemplu) sau chiar bicicleta (care ne scapă de sedentarism).
Reciclează și refolosește
Aproape orice supermarket sau hypermarket are un mic centru de reciclare pentru becuri, baterii, chiar și hârtie, plastic și doze de aluminiu, iar recent au apărut companii care colectează uleiul de gătit folosit.
De asemenea, poți refolosi obiectele pe care nu le mai folosești. Te poți inspira de pe Pinterest!
Sursă foto: iStock