
În 1974, câțiva săteni chinezi descopereau în vecinătatea mausoleului primului împărat al dinastiei Qin cea mai specatuloasă „oștire“, Armata de teracotă a împăratului Qin Shi Huang (259-210 î.H.).
Timp de 2.000 de ani, o armată neștiută, tăcută, de neclintit a apărat mauso-leul împăratului Qin Shi Huang. Cel mai mare mormânt cunoscut până astăzi. Armata, cu cai, călăreți, pedestrași, harnașamente și arme, a stat îngropată până când o întâmplare a scos-o la lumină. Nu mai puțin de 8.000 de soldați, peste 500 de cai, peste 200 de care de luptă, arme, concubine, păsări au fost scoși/scoase până acum la iveală de arheologii chinezi. Soldați modelați în lut fiecare în parte, cu detalii uimitoare. Se spune că fiecare soldat poartă semnătura autorului, pentru ca, în cazul vreunei probleme (proastă execuție), acela care a greșit să fie tras la răspundere în mod direct. Peste 700.000 de oameni au lucrat în condiții aproape imposibile, timp de 40 de ani, la „nașterea“ Armatei de teracotă. 700.000 pentru că mulți au murit de oboseală și de foame și au fost înlocuiți fără prea mari scrupule. Întreprinderea trebuia dusă mai departe fără abatere.
Ca-n viață
Soldații nu seamănă unul cu celălalt, au înălțimi diferite – între 1,75 și 1,90 m –, figuri și coafuri diferite, haine diferite, în funcție de rang. Concubinele, păsările, bijuteriile și armele găsite arată că împăratul voia să aibă aceeași companie după moarte ca-n viață. Fiecare soldat este unic, așa cum suntem și noi în realitate. De exemplu, se știe că urechile oamenilor sunt ca amprentele, unice. Nici măcar urechea stângă a unui om nu seamănă cu cea dreaptă. La fel se întmplă cu soldații de teracotă.
Mesajul secret
De ce sunt așezați așa soldații? De ce nu seamănă unul cu celălalt? Nu cumva marele împărat unificator a vrut să transmită un mesaj viitorimii? Ei bine, Maurice Cotterell, autor al mai multor studii privind civilizațiile dispărute, este convins că Armata de teracotă ascunde un mesaj, un cod secret. Un prim argument ar fi faptul că, arheologii au observat asta, forma feței soldaților ar corespunde unor caractere din alfabetul chinez. Ordinea în care au fost aranjați războinicii, expresiile lor faciale, chiar și numărul zalelor din armură au o semnificație anume, spune cercetătorul francez. Primul rând de soldați ar transmite următorul mesaj: Privește cu atenție la războinicii din tunelurile acoperite. Citește înțelesul caracterelor în mod diferit, folosește-ți mintea pentru a înțelege povestea care se întinde de la inceputurile lumii până acum, o poveste despre Soare și zei.
Râul de mercur
O legendă chineză spune că tânărul împărat Qin Shi Huang, care avea doar 13 ani când a urcat pe tron, era foarte speriat de moarte. De aceea a și comandat imensul mausoleu apărat de Armata de teracotă. Se mai spune că a dat ordin ca după moarte trupul lui să fie îmbrăcat în jad incrustat cu aur. Apoi să fie lăsat să plutească pe un râu din mercur. Se pare că arheologii chinezi l-au luat în serios, pentru că nici până acum mausoleul, chiar dacă i se cunoaște de mult locul, nu a fost scos la lumină. Cel mai probabil din pricina metalului cel periculos. Oricum, în cei 40 de ani de excavări, au fost descoperite peste 50.000 de relicve istorice extrem de importante.
Om cu om…
În 1987, mausoleul Qin Shi Huang și Armata din teracotă au fost declarate patrimoniu cultural universal. Din 1974 încoace, arheologii iau la mână soldat cu soldat, pentru a-i aduce la forma inițială. S-a încercat chiar și recolorarea lor, pentru că, la început, fețele, hainele, totul era frumos colorat. În aprilie 2013, câțiva dintre soldații de teracotă recondiționați în laboratorul de mai jos au vizitat… România.
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.20/25.05.2017
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay