Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Bangkok, orașul ce te ține cu sufletul la gură

Bangkok, orașul ce te ține cu sufletul la gură

Bangkok rămâne un oraș fascinant pentru turiștii din toată lumea. Mult mai accesibil decât în trecut (companiile aeriene se întrec în promoții uimitoare), capitala thailandeză e unul dintre locurile ce se transformă de la un an la celălalt. Ori de câte ori te vei întoarce, Bangkokul îți poate promite o experiență cu totul și cu totul aparte.

Încă de când am ieșit din aeroport (luna noiembrie a anului trecut), un aer fierbinte și umed m-a lovit peste față. Parcă a încercat să sugrume preț de câteva minute. M-am urcat repede într-un taxi minivan pentru că abia așteptam să ajung la hotel să odihnesc puțin după un drum de peste 17 ore. Pe drum, n-am știut de ce să minunez mai întâi: de cantitatea de praf ce plutea ca o ceață peste oraș sau de autostrăzile suspendate și fine care împânzeau orașul?

În nebunia orașului

Ieșind pe străzile aglomerate ale citadelei, mi-am dat imediat seama că aici nu este vorba de obiective. Ci de experiențe autentice pe care le poți avea în acest loc. E o aventură în sine și încercarea de a traversa strada, în timp ce scuterele cu câte trei, patru persoane „la bord“ treceau atât prin fața mea pe șosea, cât și prin spatele meu pe trotuar, mirosurile schimbându-se la fiecare câteva secunde – fum de motorină de la autobuzul ce tocmai trecuse, legume stricate din piața de vizavi, fum de la grătarele stradale din dreapta, oameni transpirați ce s-au oprit lângă mine, mireasmă de flori de la vânzătoarea de pe bordura din stânga, un parfum puternic și scump al turistului american ce trece fără teamă pe roșu.  Motoarele de scutere și mașini și claxoanele creează un vacarm de nedescris.

Lista cu experiențe

După câteva zile petrecute în cel mai aglomerat oraș al Thailandei, am descoperit care sunt cele mai importante și mai interesante lucruri pe care un străin le poate face. Și pe care le-aș încerca din nou… mai puțin partea cu peștele!

Monedele aduc noroc. Dacă ajungi la Templul Wat Pho (Templul lui Buda Culcat), pune câte o monedă în cele 108 vase de bronz din spatele statuii imense a lui Buda. Pentru doar 20 de bahți  (2,5 lei) poți cumpăra un săculeț de monede. Se spune că aduc noroc, dar îi ajută și pe călugări să întrețină templul.

Vizitează orașul din barcă. Ia un tur privat sau transportul local cu vaporașul ca să admiri orașul cu clădirile lui de sticlă și templele ascuțite de pe râul Chao Phraya. Să ai un colț de pâine la tine ca să-i convingi pe cei mai mari pești ai râului să se ițească la suprafața apei. Oprește-te și la vânzătorii care creează mici piețe plutitoare din loc în loc. Cele mari sunt în afara orașului.

Gustă… cu ochii închiși! Dar fără teamă. Trebuie să încerci mai întâi phat thai (o mâncare cu tăiței prăjiți, creveți, ou, tofu și sos de pește), supa acrișoară thailandeză, salata de papaia sau khao phat (orez prăjit)  – o să ajungi la concluzia că sunt foarte gustoase, chiar dacă nu sunt prea aspectuoase. Încumetă-te să iei frigărui de pe stradă: sunt delicioase (nu-ți spun din ce sunt)! Nu uita nici de fructele proaspete! Apoi, fă-ți curaj și încearcă și un fel de mâncare cu tradiționalul pește fermentat, dar nici nu te gândi să-l miroși înainte! Și uită de gândacii prăjiți de pe celebra stradă Khao San, au rămas un mit întreținut special pentru turiști!

Numără statuile lui Buda! Odată ce ai ajuns aici, nu poți rata cele mai mari temple ale Bangkokului: cele de la Palatul Regal – care au și o arhitectură a detaliilor uimitoare –, Wat Arun sau Wat Pho. În toate, zeul este venerat prin statui și ofrande. Se spune că la Wat Pho nimeni nu reușește să numere toate statuile lui Buda! Majoritatea sunt suflate cu aur. Altele sunt din aur masiv și câteva sunt decorate cu pietre prețioase. În Thailanda, comerțul cu orice statuetă ce-l reprezintă pe Buda este interzis prin lege, dar alte țări budiste permit asta. Când ajungi la temple, bate gongul fără teamă. Se spune că aduce noroc!

Relaxează-te la masaj thailandez. Uită de toate miturile și du-te într-un salon ne-turistic (găsești unul imediat ce ieși din centru). Arată-i prin gesturi maseuzei că vrei a full body massage, asigură-te că înțelege că vrei varianta blândă a masajului (ca să nu te doară încheieturile două zile) și întinde-te pe salteaua moale. Îți recomand să fii în pantaloni scurți și în maiou, ca să te poată masa cât mai bine. După masaj, nu te grăbi să pleci. Acordă-ți răgazul să savurezi ceaiul de fructe aromat care ți se oferă.

Probează hainele tradiționale. La templul Wat Arun îți poți alege o ținută și bijuteriile specifice din portul tradițional thailandez pentru a face câteva fotografii. Te va uimi simplitatea rochiei și greutatea „pălăriei“ – în plus, thailandezele chiar dansează cu ea pe cap!

Adrenalină la maximum. După ce le-ai bifat pe toate cele menționate, e timpul să iei un tuk-tuk de la hotel până la Sirocco, cel mai șic și faimos sky-bar din oraș. O să fii cu sufletul la gură de două ori: o dată în traficul haotic, când n-o să știi cum să te ții mai bine de barele ce susțin acoperișul vehiculului, iar a doua oară când vei primi nota de plată pentru cocktailul ales la bar.

Cu puțin noroc, poți prinde o ofertă București-Bangkok și retur cu nu mai mult de 380 de euro. O cameră dublă la un hotel de 3* din centrul orașului costă de la 600 de lei/săptămână, iar mâncarea este incredibil de ieftină, mai ales dacă eviți restaurantele turistice (3$ porția).

Citește și:

 

Articol preluat din ediția de noiembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: Corina Matei

Comments

comments

Lasă un răspuns