
Oferă-ți un cadou mai special! Cum ar fi o călătorie la Viena în care nu numai să vizitezi o mulțime de locuri interesante, ci chiar să te simți răsfățată, în care să te relaxezi. O călătorie mai altfel, în care să vezi cum se împletesc vechiul și noul, istoria și modernismul. Nicio perioadă mai potrivită ca anul acesta, când se împlinesc 100 de ani de la moartea penultimului împărat din dinastia habsburgică, Franz Iosif, ocazie cu care Viena le oferă turiștilor o mulțime de expoziții și de evenimente dedicate. Dacă ești de acord, îți propunem să nu mai faci doar un maraton printre obiectivele turistice, cazându-te unde o fi, mâncând ce-ți pică în mână, ci să-ți oferi o vacanță de neuitat.
Vechi și nou laolaltă
Pentru început, ai putea să te cazezi la un hotel în centru, chiar în Schubertring, Grand Ferdinand. Este un boutique hotel cu 188 de camere și trei restaurante, în care se împletesc în mod inedit, însă rafinat, frumusețea trecutului și facilitățile moderne. Ce poate fi mai plăcut decât să iei micul dejun la etajul 8 având Viena la picioarele tale? Ce poate fi mai tipic decât să mănânci un gulaș, niște cârnați sau alte feluri de mâncare tradiționale la Gulasch & Champagne, unul din restaurantele hotelului? Ce poate fi mai pitoresc decât să mănânci cel mai bun șnițel din Viena într-un restaurant vechi, Skopik & Lohn, în care noul iarăși se integrează perfect (a se vedea tavanul cu linii haotice pictat de artistul local Otto Zitko)? Ce poate fi mai contemporan decât să bei o cafea aleasă din 42 de sortimente, atent pregătită chiar de proprietari la Alt Wien Kaffee, doi împătimiți ai prețioasei licori?
Tradiție și modernism
Pentru a continua preumblarea prin tradiția minunat pusă în valoare de modernism, mergi la Albertina, palatul-muzeu denumit astfel după ducele Albert de Saxonia-Teschen, ginerele împărătesei Maria Tereza, care l-a mărit, renovat și modernizat. Într-un cadru absolut fabulos, în care parcă vezi familia imperială îndeplinindu-și programul zilnic, poți admira expoziții ca: „De la Chagall la Malevich”, „De la Monet la Picasso” sau Anselm Kiefer.
O altă manieră de a pune în valoare deopotrivă vechiul și noul sunt Haus 21er, ramură a Palatului Belvedere, acum muzeu de artă contemporană, unde pot fi admirate opere ale artiștilor secolelor 20 și 21, dar și Brotfabrik, o fabrică de pâine construită la începutul secolului XX și dezafectată la începutul noului mileniu. Acum, aici au fost amenajate ateliere pentru tinerii artiști, galerii și showroomuri.
La capitolul asocieri inedite se pot integra de asemenea Muzeul de Arte Aplicate (MAK) și restaurantul Salonplafond, deschis în cadrul aceleiași clădiri. La muzeu poți admira mobilă, sticlărie, porțelan, argintărie și textile din Evul Mediu până astăzi, iar la restaurant poți savura preparate tradiționale cu o tușă modernă, rafinată, într-un cadru încărcat de istorie.
Dacă acum 250 de ani împăratul Iosif al II-lea deschidea pentru public porţile domeniului de vânătoare din acea vreme, Prater, în anul 1897, cu ocazia jubileului de 50 de ani al tronului împăratului Franz Iosif, a fost construită Roata Uriaşă, încă în funcțiune. Acesta a fost „certificatul de naștere” al Parcului de distracții ce a devenit tot mai mare, mai sofisticat și mai atrăgător cu trecerea anilor. Pe lângă multe alte atracții, aici găsești cel mai mare montagne-russe din lume: cu cele nu mai puțin de cinci bucle, Olympia Looping promite senzaţii tari în formă pură.
Amprenta împăratului Franz Iosif
Penultimul împărat al Imperiului Habsburgic a fost și cel mai longeviv, având o domnie de nu mai puțin de 68 de ani. Ca să îți faci o idee despre ce a însemnat epoca sa, dar și despre amprenta lăsată de el în istoria Europei și a societăților austriacă și ungară, merită să vezi măcar două expoziții de la Palatul Schönbrunn: „Om și conducător” (dedicată omului Franz Iosif) și „Imagine & Modestie”, în cadrul căreia poți admira atelajele și mașinile folosite cu diferite ocazii de familia imperială.
Facilități și priveliște 360°
Te poți deplasa cu ușurință între toate aceste puncte achiziționând Vienna Card pentru numai 21,90/24,90 euro. Vei călători nelimitat cu metroul, autobuzul și tramvaiul timp de 48/72 de ore de la validare și vei beneficia de intrare gratuită la o mulțime de muzee și obiective turistice, teatre și concerte, cafenele, restaurante și taverne Heuriger (www.wienkarte.at/card-order/order.php). Încheie într-un mod cum
nu se poate mai plăcut o zi la Viena savurând un cocteil la Das Loft Bar & Lounge: vei avea întregul oraș la picioarele tale, de la etajul 19 al hotelului Sofitel. Detalii pe wien.info.
Citește și:
Satele sasesti, tinuturi de poveste
Articol preluat din ediția de mai 2016 a revistei Femeia.
Autor: Cătălina Oprea
Oficiului Național de Turism al Austriei în România pentru sprijin.