
Borșa este o stațiune în curs de dezvoltare, aflată în valea ce se cască între Munții Rodnei și Munții Maramureșului ̶ altfel spus, între un parc național și un parc natural. Majoritatea turiștilor, români și străini, ajung aici datorită traseului deja consacrat Valea Izei-Mocănița din Vișeu-Cascada Cailor. Și trec, fără să-și dea seama, pe lângă adevărate bucurii pe care natura le pune la dispoziția oricui.
În plimbare la Lacul Știol
Parcul Național Munții Rodnei beneficiază de trasee ușoare și medii, deci ușor de parcurs de majoritatea călătorilor. Sunt marcate, accesibile tot timpul anului și, dacă vrei să descoperi cât mai multe lucruri, ia-ți un ghid. Îți va arăta zonele cu afine, cu frăguțe și merișoare, dar și cu rododendron (bujor de munte), o plantă ocrotită de lege. Așa a fost și plimbarea mea spre Lacul Știol, un tău glaciar cu ecosistem propriu, alimentat de 6 izvoare, ale Bistriței Aurii. Tot pe drum am întâlnit și faimoșii cai, despre care legendele spun că au dat denumirile împrejurimilor: Zănoaga Cailor, Cascada Cailor, Muntele Cailor.
Pasul Prislop
Deși multă lume l-a evitat în ultimii zece ani din cauza stadiului avansat de deteriorare, Pasul Prislop a fost asfaltat în acest an și acum te poți bucura din plin de cea mai înaltă trecătoare din Carpații Orientali. Leagă Bucovina de Maramureș, iar din punctele de belvedere poți admira nestingherit Obcinele Bucovinei, Munții Rodnei cu vârfurile Ineu și Pietrosu și Munții Maramureșului cu vârful Toroioaga. La 1416 metri, cea mai mare altitudine a drumului, există o frumoasă mănăstire, chiar lângă Cimitirul Eroilor din Primul Război Mondial (platoul de la Prislop a fost front de luptă). Tot aici, pe platou, se organizează o mare petrecere în prima duminică după sărbătoarea Sfintei Maria (15 august). O tradiție de sute de ani, menționată încă din 1738, Hora de la Prislop este un festival regional care adună obiceiurile, cântecele, preparatele și tradițiile din Maramureș, Suceava și Bistrița-Năsăud. După o pauză de doi ani, tradiția se va reînnoda din 2019.
Biserica de lemn
Poate un viitor monument UNESCO (autoritățile fac demersurile pentru acest lucru), Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril a fost ridicată la 1717 pe locul altei biserici de lemn, și mai veche, ce a fost incendiată de tătari. Dincolo de valoarea bisericii dată de vechime, iese în evidență pictura interioară, realizată în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea de meșteri anonimi. Iconostasul, cu icoanele împărătești și medalioane în formă de inimă, porțile de intrare ce înfățișează scena iadului – rar pictată în alte biserici –, dar și picturile naosului ce zugrăvesc pe un perete Patimile și pe celălalt pilde și minuni.
Ce trebuie să știi
Accesul auto este interzis sus, în Parcul Național Munții Rodnei. Sunt trasee de offroad la bază și, urcând, urmăriți indicatoarele.
În Parcul Național nu intrați cu mașina, nu aprindeți focul și nu aruncați gunoaie. Amenzile sunt foarte mari, iar supraveghetorii – foarte vigilenți!
La Centrul de Informare Turistică Borșa găsești toate informațiile necesare nu doar despre Borșa, ci și despre județ. Acolo ți se vor recomanda traseele adaptate criteriilor tale și ți se vor da sfaturile necesare unei vacanțe perfecte.
Cazarea trebuie rezervată din timp, deoarece în perioadele de vârf stațiunea are grad de ocupare peste 90%.
Unde te cazezi
Pensiunea Borșa, construită din lemn, în stil maramureșean combinat cu cel modern, îți oferă un sejur ideal și odihnă de nota zece. Are o grădină mare, cu foișor și spațiu de joacă pentru cei mici.
Dacă dorești să fii mai aproape de natură, Pensiunea Perla Maramureșului e opțiunea ideală. Deține o adevărată grădină cu poiană, pădure, iazuri. Dincolo de cazarea în camere, există spațiu suficient pentru corturi și rulote, plus o bucătărie excelentă, unde chef este tanti Măriuca, proprietara complexului.
Iar dacă vrei o relaxare completă cu tratamente, spa și piscină, Nord Hotel e alegerea corectă. De asemenea, restaurantul oferă preparate à la carte, atât tradiționale, cât și combinații foarte moderne.
Festivalul Hribilor
Ciupercile sunt foarte iubite în zonă, așa că de Sfânta Maria a avut loc prima ediție a Festivalului Hribilor: o petrecere cu muzică populară, cântece și dansuri, la care au luat parte ansambluri locale, dar și vedete autohtone ale momentului, care au încântat publicul tânăr. Hribul a fost vedetă atât pe scenă, cât și în mâncărurile servite gratuit în cadrul festivalului, iar horinca a încununat sărbătoarea.
O zi la Stână
Unde poți gusta brânzeturi felurite, tradiționalul balmoș sau, la comandă, tocăniță de miel în smântână? La stâna lui Nea Gavrilă din Căldarea Puzdrelor, într-un peisaj de poveste, după o plimbare de trei ore pe jos (sau cu jeepul).
Citește și:
- Brașovul vacanțelor de neuitat
- Pelesul – in topul celor mai spectaculoase castele din lume
- Cluj, dragoste la prima întâlnire
Articol preluat din ediția de octombrie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: Corina Matei