Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Bunele maniere în sala de sport

Bunele maniere în sala de sport

Meticulos, intransigent, perseverent, tata credea că o minte frumoasă, creativă merge mână în mână cu un corp care iubește mișcarea, iar sportul, una dintre puținele preocupări pe care le aveam în comun, ne oferea spațiul pentru a ne cunoaște și a vorbi, pentru a fi complici și prieteni. Acum, că nu mai e, regret că nu l-am însoțit în mai multe alergări sau că nu ne-am continuat tradiția de a merge la fitness împreună, dar mă bucur că pot păstra vii lucrurile pe care le-am învățat de la el – cum să respir în momente de efort susținut, ce să fac când mi se pune un cârcel în apă ori cum să mă comport în sala de sport.

De la yoga la pilates, de la sala de fitness la cea de aerobică, nu a fost dată să nu îmi aduc aminte cuvintele lui – nu contează ce sport alegi pentru a fi în armonie cu corpul tău, dar contează cum te porți cu cei din jurul tău. Pentru tata, sala de sport avea eticheta ei, un cod al bunelor maniere mai important de urmat decât orice dietă sau program de exerciții, din care nu lipsea niciuna dintre regulile de mai jos.

Respectă curățenia și investește în echipament special pentru exercițiile pe care le faci. Oricât de confortabili ar fi sau cât de mult i-ai șterge, nu folosi în sala de sport adidașii cu care alegi în parc sau pe cei cu care ieși la plimbare.

Fii fresh. Fă duș înainte de a veni la sală și spală hainele în care faci sport după fiecare folosire.

Fii punctual atunci când participi la o activitate sportivă cu program prestabilit.

Spală-te pe mâini sau folosește șervețele antibacteriene cât mai des – înainte de a intra în sala de sport, după ce ai terminat un set de exerciții care te-a lăsat cu palmele foarte umede sau ori de câte ori faci o pauză și ieși din sală.

Fii ordonat. Pune obiectele pe care le folosești – mingi medicinale, covorașe de yoga, gantere, corzi – la locurile lor, iar dacă altcineva a lăsat echipamentul în dezordine, fă un efort în plus și aranjează-l tu.

Asigură-te că nu folosește nimeni aparatul pe care vrei tu să îl utilizezi; întreabă celelalte persoane dacă au terminat sau doar fac o pauză.

Poartă mereu cu tine două prosoape, unul mai mare, de pus pe aparatul unde îți faci exercițiile, și altul mai mic, pentru a șterge orice urme de transpirație pe care s-ar putea să le lași în urma ta. 

Respectă spațiul personal al celorlalți. Fie că faci zumba sau yoga, ai grijă unde și cum te miști: nu te înghesui, nu îți poziționa covorașul de yoga exact lângă cel al persoanei de lângă tine, asigură-te că nu vei lovi pe nimeni în timpul mișcărilor mai ample cu mâinile și picioarele.

Cultivă liniștea. Dacă te antrenezi cu greutăți, nu arunca ganterele din mâini și nu izbi de pământ săculețele cu nisip.

Nu încălca regulile sălii de sport. Fiecare complex sportiv are normele sale de conduită – ceea ce este acceptabil într-un loc s-ar putea să fie interzis într- altul.

Înainte de toate, respectă-ți corpul – fă exerciții de încălzire, bea apă din belșug și fă pauze când ești obosită.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de mai 2018 a revistei Femeia.
Autor: Mona-Silvia Timofte
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns