Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Arad, orașul palatelor

Arad, orașul palatelor

O plimbare prin Arad te face să te minunezi la fiecare pas. Nu degeaba e supranumit „Orașul Palatelor“, chiar dacă aceste palate nu au adăpostit niciodată prinți și prințese,  bănci, locuințe, birouri, fiind durate de nobilii și negustorii bogați ai Aradului de la sfârșit de secol al XIX-lea.

Aradul nu e un oraș ca oricare altul și, dacă vrei să-l descoperi în profunzime, ai nevoie de un ghid care să îți îndrepte atenția către cele mai interesante și mai neconvenționale aspecte din oraș, învăluind fiecare detaliu într-o legendă istorică. Așa l-am cunoscut și eu pe #misterARAD (denumirea dată de campania de promovare), prin bunăvoința ghidului Dan Codre, care mi-a prezentat atât exteriorul, cât și interiorul clădirilor.

Bulevard cu parfum de istorie

Bulevardul Revoluției este o salbă de clădiri-monument în stil eclectic, care de care mai frumos decorată, medalionul constituindu-l Palatul Administrativ (astăzi Primăria), aflat la kilometrul zero al orașului. Vestea bună e că după ora 17 clădirea se poate vizita. Un tur al clădirii întinde la picioarele curioșilor o lume elegantă, cochetă, în care stăpâne sunt culoarea și bunul-gust. Vitraliile holului înfățișează anotimpurile, reprezentate alegoric, iar tavanul sălii principale este de o frumusețe care te lasă fără cuvinte. Din balconul palatului am admirat Piața Revoluției și împrejurimile: Palatul Cenad, Palatul Neumann, Palatul Szantay sau Palatul Universității.

În drumul meu spre Piața Avram Iancu, aflată în spatele Teatrului Clasic „Ioan Slavici“, nu am ratat nici Palatul Cultural (de curând renovat, azi sediul Filarmonicii), Palatul Băncii Naționale, Palatul Herman Gyula, Palatul Diecezanei, dar și Biserica Catolică „Sf. Anton de Padova“, un lăcaș ce poate trece lesne drept palat. Printre aceste bijuterii am descoperit primul lift din Arad, dar și scări interioare spiralate numai bune de fotografiat ori scări exterioare ce se ițesc prin curțile interioare ale unora dintre blocuri.

Dincolo de Palate

Îndată am ajuns și în Piața Reconcilierii româno-maghiare, cel mai vizitat loc din Arad, străjuit de  Statuia Libertății, dedicată generalilor revoluției maghiare, și Arcul de Triumf, care-i cinstește pe moții lui Avram Iancu. La doi pași de piață am găsit deschisă ușa Turnului cu Apă, durat din piatră și cărămidă de către englezi, în 1895, pentru alimentarea orașului și vegherea împotriva incendiilor. Astăzi e un spațiu expozițional privat dedicat artei și cotidianului, unde m-a întâmpinat domnul Horia Truță, profesor și istoric, care mi-a dezvăluit din tainele lumii aparte a Aradului și împrejurimilor. Urcând din expoziție în expoziție, la etajul cinci am trecut prin rezervorul de apă, pentru ca apoi să ajung pe platforma ce dă roată turnului și de unde se deschide priveliștea întregului oraș!

După atâta plimbare pe asfalt, o promenadă pe Mureș, prin natură, a fost ocazia tocmai nimerită pentru relaxare. Există faleză, pistă de biciclete, dar și locuri pentru pescuit. Dincolo de Mureș se află Cetatea Aradului, în formă de stea, ridicată în timpul domniei împărătesei Maria Tereza (a doua jumătate a secolului al XVIII-lea). Reprezintă unul din cele mai importante monumente istorice din vestul țării, însă este militarizată și, din păcate, nu este deschisă turiștilor.

Un muzeu dulce

În Arad găsim și un muzeu unic în țară, Muzeul Cofetăriei, deschis de domnul Ioan Gui, cofetar de peste 40 de ani. El a reușit să colecționeze 360 de ustensile pe care le-a expus în două camere ale casei sale. Unele sunt vechi de un secol: mașina de făcut bomboane sau mașina de înghețată − ambele acționate manual. Muzeul este și un omagiu adus de proprietar marilor meșteri cofetari ai Aradului din perioada interbelică.

Bonus:

Intră în gară și urcă pe scările rulante. Sus, vei avea o surpriză uluitoare: te vei simți ca în Central Station din New York!

Vizitează Aradul noaptea, parcă se transformă în alt oraș − lumina pune altfel în valoare fiecare detaliu arhitectural al clădirilor istorice!

Vizitează Muzeul Preparandiei, aflat chiar în clădirea în care a funcționat prima școală pedagogică românească.

Casetă

Aradul este în plină promovare, printr-o campanie inedită, numită Autoportret, ce implică 50 de oglinzi poziționate în dreptul obiectivelor istorice și detaliilor semnificative. Ele îndeamnă lumea să își întoarcă privirea spre valorile orașului și să reflecteze la întrebarea adresată: „Tu ce vezi?“ Iar răspunsurile fotografice sunt publicate pe rețelele de socializare sub hashtagul #misterARAD.

Citește și:

 

Articol preluat din ediția de noiembrie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: Corina Matei

Comments

comments

Lasă un răspuns