Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Balvanyos, ape tămăduitoare

Balvanyos, ape tămăduitoare

În curbura Carpaților, la altitudinea de aproape 1.000 de metri, se află stațiunea Balvanyos. Aerul ozonat, izvoarele minerale și emanațiile vulcanice fac din această zonă un colț de rai în care relaxarea se îmbină perfect cu sănătatea.

Apele minerale sulfuroase, carbogazoase și feruginoase se întâlnesc peste tot în stațiune, intrarea este liberă, iar indicațiile sunt explicit expuse pe plăcuțele informative. Stațiunea nu este locuită, sunt doar pensiuni și Grand Hotel Balvanyos, un loc de relaxare în inima pădurii.

Pădurea terapeutică

Foarte aproape de hotel, printre brazi seculari, dai de izvoare tămăduitoare la tot pasul. Pe terenul terasat, găsești bazine cu apă minerală și izvoare de apă sunt ascunse printre conifere. Sunt de diverse mărimi, pentru diverse afecțiuni, cu diferite compoziții minerale și emanații de gaze. Cu siguranță, poți lua la rând bazinele pentru o binemeritată cură. Sunt recomandate pentru afecțiuni cadiovasculare, afecțiuni reumatismale, circulație periferică deficitară și nevroză astenică. Izvoare asemănătoare se mai găsesc doar în Columbia și Insulele Java.

Parcul de aventuri

Special pentru cei activi și dependenți de adrenalină, lângă hotel s-a amenajat un parc de aventuri ce te așteaptă să-ți testezi limitele pe diferite trasee de dificultate (pentru copii și adulți) și tiroliene – desigur, sub atenta supraveghere a instructorilor.

Întâlniri de gradul III

Hotelul dispune și de o cameră de vedere pentru urși. După lăsarea serii, două familii de urși vin la marginea pădurii să ia cina oferită cu generozitate de cei de la hotel. Au deja un loc special amenajat. Cei mai curajoși pot să-i vadă și pe viu. Deși sunt simpatici și par liniștiți, sunt totuși animale sălbatice, nu trebuie să interacționezi cu ei și nici să le oferi de mâncare. 

Relaxare spa

Hotelul dispune de o zonă de spa complexă unde te poți relaxa ore-n șir. Piscine, dușuri de hidromasaj, piscine cu apă caldă și sărată de la Praid, apă de izvor caldă, saune și salină din cărămizi de sare de la Praid oferă un mod de recreere pentru toate gusturile. Intrarea este liberă pentru cei cazați la hotel.

Peștera Pucioasa

De la hotel se deschide, prin pădure, un drum spre peștera sulfuroasă. I se mai spune pucioasă sau puturoasă din pricina mirosului puternic de sulf, pe care-l simți cu mult înainte să ajungi la destinație. Un urcuș de munte de vreo 20 de minute. Chiar dacă drumul ți se pare obositor, sulful din peșteră îți va relaxa în câteva minute musculatura tensionată de urcuș. Peștera poate fi considerată cea mai mare mofetă naturală din Europa. Hidrogenul sulfurat este un adevărat tratament pentru cei suferinzi de afecțiuni cardiace și ale sistemului vascular, pentru că accelerează circulația periferică a sângelui. Există un semn pe peretele peșterii sub care nu ai voie să te apleci, pentru că leșini sau poate fi chiar fatal. Se recomandă un tratament zilnic de până la 30 de minute.

Cimitirul păsărilor

Este o galerie a unei mine sulfurice care s-a surpat, în acest loc adunându-se hidrogen sulfurat. Păsările care au zburat sub nivelul gazului au căzut răpuse, însă sulful le-a conservat și trupul lor nu se descompune.

Cetatea Balvanyos

Sus pe crestele muntelui, deasupra stațiunii, se mai pot vedea zidurile cetății ce datează din anul 1100. Cetatea avea rol de observare, avertizând locuitorii în caz de invazie. Acum, aceste ruine sunt un punct de belvedere, dezvăluind o priveliște senzațională a întregii zone. 

Moara Virag de la Centrul Cernat-Malomkert

Este o moară de apă din secolul al XIX-lea, monument istoric, care este perfect funcțională. Pentru 40 de lei de persoană, poți trăi experiența pregătirii pâinii de casă, măcinând grâul, iar gospodinele din zonă te vor învăța cum să o prepari și te vor ajuta să o coci într-un cuptor străvechi. Tot aici poți învăța să faci tăiței lați sau subțiri și kurtoskalacs. Foarte aproape este și cetatea Ika, pe care o poți vizita.

Lacul Sfânta Ana

La 10 km de Balvanyos se află lacul Sfânta Ana. Se poate ajunge pe un drum prin pădure, cu peisaje de vis. Este singurul lac vulcanic din Europa. Mulți spun că nu are fund, că adâncimea lui ajunge până în centrul pământului, dar este numai o poveste, nu are nici 7 metri. Misterul lacului este învăluit în legende. Pe lângă frumusețea lacului și plimbarea în jurul său, plimbarea cu placa pe lac, mountain-carturile și mountain-rollerul pot fi o altă atracție a locului. Iar pentru pasionații de senzații tari, prezența urșilor în parcare poate fi un alt punct de interes.

Citește și:

Relaxare și tratament la malul mării

Relaxare și sănătate în Ținutul Sării

Relaxare, revigorare, detoxifiere la sauna

Articol preluat din ediția de septembrie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Luminița Tăbăran

Foto: PR

 

Comments

comments

Lasă un răspuns