Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Bologna, orașul roșu

Bologna, orașul roșu

O escapadă într-unul dintre orașele autentice ale Italiei, în care străduțele pietruite și înguste te vor purta printre clădiri încărcate de istorie, este o alegere grozavă pentru un sfârșit de săptămână pe care ți-l dorești pentru tine.

Când am plănuit o mică evadare, nu știam mai nimic despre Bologna. Ce-i drept, am ales acest oraș urmare a unei oferte de preț incredibile, doar 17 euro dus-întors, a unei companii de zbor low-cost. Ales din întâmplare, orașul Bologna a fost însă o surpriză foarte frumoasă, pe care ți-l recomand ca următoare destinație de final de weekend sau măcar pentru a te opri fie și pentru o noapte, dacă ești într-un tur de vacanță. Ofertele de cazare sunt nenumărate și sunt situate în cele mai atrăgătoare zone din oraș, în apropierea atracțiilor turistice.

Mic, dar deștept

Bologna este un oraș micuț, dar foarte interesant, în care vei descoperi bucuria de a te plimba pe sub aproape 40 de kilometri de porticuri (arcade construite peste trotuare pentru a apăra trecătorii de ploi, ninsori, soare puternic) cu arhitectură medievală, pe străduțele înguste pavate cu dale lustruite de-acum de milioanele de pași care le-au străbătut de-a lungul veacurilor, vei putea admira clădirea celei mai vechi universități din Bologna, fondată în 1088, încă funcțională. Bologna este un centru universitar puternic, numărând în prezent peste 100.000 de studenți și peste 23 de facultăți, între care Drept, Medicină, Litere, Știinţe Politice, Arhitectură sau Știinţe Economice. În funcție de specialitatea aleasă, un an universitar costă în jurul de 1.000 de euro.

Știai?

Dante Alighieri, Francesco Petrarca, Nicolaus Copernic, Umberto Eco se numără printre cei care au studiat la Bologna.

La pas prin oraș

I se spune orașul roșu pentru culoarea dominantă a clădirilor din cărămidă și a acoperișurilor din zona centrului istoric, atât de bine conservat și restaurat. Începând cu secolul al XIV-lea, sub guvernarea familiei Bentivoglio, orașul cunoaște cea mai mare dezvoltare, astfel că se construiesc o mulțime de palate, biserici, turnuri. Centrul orașului devine Piazza Maggiore, în jurul căreia se concentrează majoritatea punctelor turistice de interes, astfel că, odată ajunsă aici, poți lesne vizita impresionanta Basilica San Petronio, a 15-a cea mai mare biserică din lume, Palazzo d’Accursio sau Palazzo Comunale, un palat impresionant ce a adăpostit până în urmă cu zece ani primăria orașului, iar acum găzduiește colecţia de artă a oraşului şi Muzeul Morandi. Tot aici, în Piazza Maggiore, este și Fântâna lui Neptun, o statuie impresionantă din bronz ce-l înfățișează pe zeul mărilor, pe care localnicii o numesc Gigantul. Spre est de Piazza Maggiore, la doar câteva străduțe încântătoare, se află două dintre ultimele 12 turnuri celebre ce au depășit negura vremurilor: Due Torri (Asinelli și Garisenda). Legenda spune că două dintre familiile bogate ale orașului, Asinelli și Garisenda, s-au întrecut în a construi cel mai înalt turn – cu cât erau mai bogați, cu atât mai înalt își doreau să construiască turnul. Turnul Garisenda a fost ridicat pe un sol alunecos, astfel că a început să se încline încă din vremea construcției, care a fost oprită la 48 m (sau 50, din alte surse). Turnul vecin, Asinelli, are aproape 100 m și o înclinare ușoară, încă insesizabilă ochiului. Acest turn poate fi vizitat contra sumei de 3 euro, iar panorama pe care o vei admira de la înălțimea celor 100 de metri este cu adevărat spectaculoasă. Sunt 498 de trepte de urcat, nu-i ușor, dar merită cu prisosință efortul depus.

Bologna este și o destinație perfectă pentru amatorii de cumpărături. Magazinele nu sunt ieftine, dar poți găsi haine de calitate, precum și creații ale designerilor renumiți. Cele patru străzi comerciale importante, Via dell’Indipendenza, Via Ugo Bassi, Via Rizzoli și Via Piazza Maggiore, vor fi cu siguranță pe placul amatorilor de suvenire.

Raiul gurmanzilor

Nu în ultimul rând, Bologna este un oraș în care vei mânca foarte bine, nu degeaba i se spune capitala culinară a Italiei. Aici mănânci pizza doar dacă pofta este prea mare. Bologna este raiul pastelor sub orice formă și în orice combinație posibilă, pe care le poți găsi în zecile de restaurante întâlnite la tot pasul. E musai ca experiențele culinare să continue cu brânzeturile și mezelurile locale – parmezanul, maturat 24 sau 36 de luni, și mortadella, acel mezel rotund, gros, din carne de porc, ce poate ajunge la diametrul de 30 cm, ori celebra șuncă de Parma. Imposibil să ratezi, în plimbările lungi prin oraș, tarabele pline cu fructe și legume proaspete, brutăriile ce te îmbie cu mirosul pâinii cu ulei de măsline, ciocolateriile ori cafenelele perfecte pentru a bea un espresso sau un cappuccino îmbietor, gelateriile cu ale lor înghețate incredibil de cremoase sau micile localuri în care poți degusta un pahar cu vin roșu ori un pahar cu grappa maturată în butoaie de stejar, o băutură surprinzătoare, ale cărui gust și arome te vor duce cu gândul la cel mai rafinat coniac.

Este bine să știi

Turismul culinar este foarte bine dezvoltat în Bologna. Astfel, dacă ești un gurmand în adevăratul sens și vrei să afli cât mai multe despre gastronomia locului, poți opta pentru un tur gourmet de 2,5 ore, în care poți vizita producători locali de paste, brutării, producători de mortadella, ciocolată etc. Distracția culinară costă 133 de euro.

Cu siguranță, două zile sunt puține pentru a cuprinde tot ceea ce acest oraș îți poate oferi. Și nici nu ai cum să te saturi de mâncarea lor minunată. Un motiv în plus să te întorci, pentru că Bologna chiar este un oraș încântător!

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de aprilie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns