Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Călătoriile, un stil de viață – cu Mirela Șurghie de la Extravita

Călătoriile, un stil de viață – cu Mirela Șurghie de la Extravita

Am stat de vorbă cu Mirela Șurghie, una dintre cele mai influente bloggerițe de turism din România. A văzut 27 de țări în regim de slow-travel și i-a fost destul de greu să ne recomande doar șase destinații pe care neapărat să le includem pe lista vacanțelor noastre, pentru că fiecare loc vizitat are ceva special.

Hai prin lume!

Portugalia

Este o țară surprinzătoare, de care este imposibil să nu te îndrăgostești. Portugalia este relativ mică și poți ajunge ușor între orașe cu trenul, iar dacă dorești o experiență cu totul inedită, poți vizita insulele Azore sau Madeira.

Portugalia poate fi o bună opțiune în orice sezon. Iarna, în Lisabona este destul de cald, iar un city-break aici este excelent: orașul este frumos, sunt multe obiective de vizitat, precum faimosul Torre de Belém, Castelul San Jorge sau liftul Santa Justa, de unde poți admira tot orașul și împrejurimile. Seara mergi să asculți fado sau să te plimbi în Bairro Alto, cartierul care nu doarme niciodată. Portughezii sunt foarte primitori, este țara europeană care mi-a plăcut cel mai mult din acest punct de vedere.

Vara te poți duce în Algarve, unde plajele sunt spectaculoase. Există stațiuni, multe sate pescărești pitorești, dar și câteva insule pietonale pe care vă puteți caza. Sunt destinații 100% sigure din toate punctele de vedere, iar copiii se pot juca în voie. În satele și orașele din Algarve poți admira vestigii ale trecutului, clădiri care păstrează moștenirea maură. Iar dacă îți place viața pe două roți, în Faro se organizează anual Faro Motorbike Rally, unul dintre cele mai renumite evenimente de acest tip din Europa.

Sunt îndrăgostită și de insulele Azore! Peisajele sunt senzaționale: o Nouă Zeelandă în mijlocul Atlanticului! Poți face călătorii cu zodiacul (barca) să vezi balenele, să înoți cu delfinii în mediul lor natural, să mănânci preparate gătite la vulcani, să faci baie în izvoare minerale calde… și câte și mai câte.

În privința mâncării, a prețurilor de intrare la obiectivele turistice și divertisment, Portugalia este probabil una dintre cele mai ieftine țări europene și de aceea a fost numită cea mai bună destinație europeană pentru un city-break la World Travel Awards.

Italia

Iubesc Italia pentru frumusețe, cultură, mâncare, pentru diversitate. Revin des și mereu am ceva nou de descoperit. De când am fost în Cinque Terre, recomand destinația tuturor. Toată zona Mării Liguriei, cu Cinque Terre, Portofino, Portovenere, este extraordinară. În Cinque Terre e bine să te cazezi măcar două, trei zile pentru a avea suficient timp să te bucuri de frumusețea locului. Pe timpul zilei, unele sate devin aglomerate, dar, odată cu lăsarea serii și cu plecarea turiștilor de-o zi, parcă ești într-o poveste. De oriunde din zonă, poți să iei feribotul și să mergi în alte orașe, în special în Portofino, care este Saint-Tropez-ul Italiei. E scump să stai acolo, așa că e cel mai bine să faci o excursie de o zi – trebuie neapărat să ajungi cu vaporul, ca să intri în port dinspre mare, să vezi toată frumusețea locului. Apoi te poți întoarce cu trenurile, care circulă foarte des, până după miezul nopții. Pe lângă cele cinci sate, sunt multe alte cătune și orășele încântătoare care nu sunt atât de cunoscute, dar la fel de frumoase și de colorate precum Camogi. Iar ca activități, recomand traseele dintre așezări, care sunt multe, superbe și de diferite grade de dificultate.

Poți vizita diferite ferme locale, unde se poate face voluntariat o zi sau mai multe, ca să ajuți la conservarea stilului de viață de acolo. Dacă nu găsiți loc de cazare în Cinque Terre, puteți sta în Levante, Portovenere sau La Spezia Centrale.

Indonezia

În Indonezia am călătorit singură o lună de zile și aș mai fi stat. Cu peste 17.000 de insule, oferă o diversitate impresionantă. Ai foarte multe locuri de văzut și lucruri de făcut. Ori că îți place să stai la plajă, ori că dorești să vezi moștenirea culturală, ori că vrei să vizitezi unele dintre cele mai renumite temple budiste și hinduse din lume, ori că vrei să ajungi lângă vulcani, aici este locul ideal! Pe unele insule încă trăiesc localnici în triburi, care și-au păstrat modul de viață ancestral. Experiența mea a fost atât de frumoasă și datorită interacțiunii cu oamenii. Sunt zâmbitori, plăcuți, curioși, foarte inimoși, te ajută oriunde.

Mă voi întoarce în Indonezia și pentru vulcani. Cele mai faimoase vârfuri sunt Muntele Bromo și Kawah Ijen, craterul în care poți admira flăcările albastre și lacul de sulf. Ambele locuri sunt de o frumusețe parcă nepământeană, lăsându-te fără respirație. Sau te poți duce în Bali să te relaxezi, să faci masaje, să te bucuri de muzică și de natura senzațională. Nu uita nici de Karimunjawa, un adevărat paradis tropical cu 27 de insule mici și foarte-foarte mici, corali, pești colorați, scoici uriașe.

Recomand și Yogyakarta, unde, pe lângă templele Borobudur și Prambanan, trebuie să ajungi seara pe strada Malioboro, care este una dintre cele mai faimoase zone de cumpărături din toată Asia, un bulevard uriaș care are o viață proprie – festivaluri, mâncare, circari cu flăcări, oameni cu tobe. Este o feerie!

În două săptămâni poți vedea și face foarte multe lucruri dacă pleci pe un traseu: temple, plantații de cafea, spa, sate, insule, snorkeling, vulcani, scuba-diving.

Prin România

Sighișoara

Când mă gândesc la Sighișoara, mi se așterne pe față un zâmbet și mă relaxez instantaneu. Este o destinație grozavă pentru câteva zile și chiar pentru o perioadă mai lungă, dacă dorim să folosim orașul ca punct de plecare către împrejurimi, care și ele sunt încărcate de istorie și de frumusețe. Una dintre cel mai bine conservate cetăți medievale din Europa, „UNESCO world heritage site“, Sighișoara trebuie vizitată măcar o dată, mai ales că este ușor accesibilă din punctul de vedere al transportului, dar și al posibilităților de cazare, favoritele fiind, desigur, casele vechi transformate în pensiuni sau hoteluri.

Orașul celor 7 turnuri ne poartă înapoi în timp, într-o epocă când rânduielile erau altele, cu bresle, cu fortificații, o lume întreagă într-un singur oraș. Iar pentru a intra și mai mult în atmosfera de demult, citirea unui roman precum Mara de Ioan Slavici face minuni. După aceea vedem cu alți ochi Turnul Cositorilor, Turnul Croitorilor, Turnul Tăbăcarilor, Turnul Frânghierilor, Turnul Măcelarilor. Și mai avem de vizitat multe obiective, de la bine-cunoscutul Turn cu Ceas la Scara Școlarilor, Biserica Ortodoxă Sfânta Treime, Biserica Romano-Catolică, Biserica din Deal.

Ideal ar fi să combinăm experiențele, să vedem orașul când este liniștit și un pic adormit, pentru încărcarea bateriilor, apoi, când are loc un eveniment, pentru efervescență și veselie, într-un cadru atât de inedit. De ales avem de unde: Festivalul de Artă Medievală, Festivalul ProEtnica, Sighișoara Film Fest, Festivalul Fanfarelor, Festivalul de folclor „Datini“, Sighișoara Blues Festival.

În împrejurimile orașului se pot face diferite excursii – bisericile fortificate de la Biertan, Rischis, Altana, Sachiz, Viscri, Crit – și activități diverse – călărie, vizite la stâne, plimbări cu carul și căruța, drumeții diverse, vizite la artizani locali.

Maramureș

Regiunea oferă foarte multe atracții, pe lângă frumusețea-i naturală și bisericile vechi din lemn, adevărate săgeți îndreptate spre albastrul cerului. Acolo te bucuri de ospitalitatea și de căldura oamenilor, rămâi uimit de păstrarea intactă a meșteșugurilor tradiționale, de atașamentul față de tradiție al localnicilor, atașament care le face pe tinerele fete să-și coasă singure costumele populare. Am învățat că există chiar o modă: în fiecare an se poartă alte motive, culori. Apoi, mâncarea este de senzație, pâinea este pâine, iar smântâna, ciorba, laptele sunt fără aditivi și au gustul natural, minunat al bucatelor din vremuri de mult trecute.

Ca locuri de vizitat, ar trebui să faceți o plimbare cu Mocănița sau să mergeți la Cimitirul de la Săpânța. Opriți-vă la Casa Memorială Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel, acolo unde descendentul său, domnul Dumitru Pop Tincu, îi duce mai departe tradiția de sculptor. El vă va povesti despre arta sa, dar și despre modul în care compune fiecare poezie ce va fi pusă pe câte o cruce din cimitir.

La Sighetul Marmației, te rog să-ți rezervi câteva ore pentru Memorialul Durerii. Veți trăi acolo o lecție de istorie vie, de dârzenie, veți vedea imagini care vă vor înfiora și pe care cu greu le veți putea uita. Ieșind din clădirea lugubră a fostei pușcării, meditând la nenorocirile oamenilor care au ajuns acolo numai pentru că au gândit altfel decât cei care erau la putere într-un anumit moment al istoriei, n-ai cum să nu înțelegi cât de răsfățați și de privilegiați suntem că trăim vremurile acestea. Apoi, trebuie să vezi bisericile din lemn de pe Valea Izei, aflate în Patrimoniul UNESCO, și, desigur, să-i vizitezi pe meșterii populari la ei acasă. La Pensiunea Domnița, există o mare colecție de costume populare, care sunt puse la dispoziția tuturor celor care ajung acolo. Faptul că sunt puse la dispoziția tuturor celor care ajung acolo, că poți să le îmbraci va adăuga încă o amintire frumoasă în caietul tău de impresii de călătorie.

Dacă dorești, poți să faci și drumeții. Eu m-am plimbat pe dealurile din împrejurimile satului Oncești căutând o cetate dacică, pe care nu am găsit-o preț de câteva ore fiindcă nu sunt indicatoare. Cu toate acestea, potențialul zonei este imens. Ar fi ideal să se amenajeze trasee pentru a te deplasa între sate. Într-o zi vezi un sat, în cealaltă îl vizitezi pe un meșter în arta țesutului la război, apoi participi la o clacă sau te minunezi în fața simplității morilor tradiționale. Cât despre dorința de a reveni, aceasta este prezentă în sufletul tău de îndată ce ai pus piciorul în „Ținutul celor patru țări“.

Cazanele Dunării

Îmi place mult zona Cazanelor Dunării, am fost de cel puțin șase ori aici, mă relaxează. Sunt câteva pensiuni senzaționale pe malul apei, care mai tot timpul sunt pline, așa că este nevoie de o rezervare făcută din timp. Unele se găsesc în mijlocul unor peisaje care îți taie respirația, ai impresia că ești undeva în Grecia, pe vreo insulă. Îmi plac plimbările cu barca pe Dunăre, bucatele preparate la câte o cherhana, liniștea și calmul de aici. Defileul este incredibil de frumos; la un moment dat, l-am parcurs pe tot, și pe partea sârbă, unde este și o placă memorială veche de peste 2.000 de ani, Tabula Traiana. Îmi venea să mă opresc mereu ca să admir frumusețea peisajelor. În apropierea chipului lui Decebal Rex sculptat de Iosif Drăgan în piatră se află Mănăstirea Mraconia, o mică bijuterie care veghează valea fluviului. Totodată, poți face multe excursii în zonă, poți vizita Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, unde se află Cascada Bigăr, desemnată de către presa străină una dintre cele mai frumoase din lume, și Cascadele Beușniței, o înșiruire impresionantă de cascade ce formează un adevărat monument al naturii. Sau poți merge spre Băile Herculane, pentru o baie în apele tămăduitoare, pentru o relaxare totală, înainte de a porni din nou spre casă.

Despre Mirela Șurghie…

Tot timpul i-au plăcut călătoriile și cel mai mult în viață și-a dorit să vadă lumea.

Scria foarte mult în departamentul de comunicare al firmei pentru care lucra și îi plăcea, dar nu-și regăsea deplin locul, nu se simțea împlinită. Începuse deja să călătorească și și-a creat un blog, pentru a-și exprima creativitatea, în speranța că nu va mai fi nevoie să povestească fiecărui prieten în parte experiența sa când se întorcea din vacanțe. La început nu scria foarte mult, dar, pe parcurs, blogul a devenit o parte din ea. Ajunsese să aibă două joburi, la blog lucrând seara și în fiecare weekend. Iar extravita.ro a devenit un stil de viață când Mirela a renunțat la poziția sa în companie, în mai 2014, pentru că își dorea o schimbare. Acum, dezvoltă un blog în limba engleză și încurajează oamenii să-și trăiască visurile.

Țelul ei acum este să călătorească cât mai mult, să stea câteva luni de zile într-un loc, ca să-l cunoască în profunzime. Vrea să trăiască printre alți oameni, să-i cunoască, chiar să lucreze acolo. Pe lista ei se află multe destinații, printre care Norvegia, Islanda, Muntenegru (în Europa) și Jamaica, Brazilia, Peru, Mongolia, Japonia (în lume). Să urce pe Kilimanjaro este un alt obiectiv al Mirelei, dar își dorește și să învețe să danseze salsa.

Kerala Blog Express 2016

Este un program la nivel internațional, aflat la cea de-a treia ediție: 30 de bloggeri din 25 de țări au bătut statul indian Kerala în lung și-n lat, la invitația Biroului de Turism indian. A văzut acest concurs, iar în momentul înscrierii, competiția era spre final. A avut foarte puțin timp să adune voturi. Cititorii și mulți prieteni au susținut-o, votând masiv. Astfel, a reușit să ajungă în câteva zile în „top 20 bloggeri“, ceea ce a motivat-o pe Mirela și mai mult să scrie. Cu această ocazie, a devenit cunoscută și în presa internațională.

Mirela susține ca măcar o dată în viață trebuie să călătorești singură, ca să te regăsești, să prinzi încredere în tine, să faci ce îți place, să uiți de stres și să devii mai puternică.

Citește și:

Singură în vacanță

Croația, între pitoresc și exotic

5 raiuri pe pamant

Articol preluat din ediția de iunie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Corina Matei

Foto: arhiva personală

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns