Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Circuit prin Munții Apuseni

Circuit prin Munții Apuseni

Într-o vacanță în Munții Apuseni, poți găsi tot ceea ce ai căutat vreodată: mirosul fânului proaspăt cosit, dealuri ce se întind la picioare, liniștea ce-ți face urechile să țiuie, monumente naturale ce-ți taie respirația, dar și o atmosferă tradițională pe care n-o vei uita prea curând!

Nu sunt genul de persoană care să poată sta locului, oricât de frumoase ar fi meleagurile pe care aș ajunge. De aceea, prefer circuitele ce-mi dau posibilitatea să cunosc cât mai mult din ținutul respectiv. Așa am făcut în Apuseni și am avut parte de una dintre cele mai frumoase călătorii din România.

Poarta spre Templul Sfânt

Chiar în Cetatea Alba Iulia poți studia care sunt cele mai importante puncte de interes din zona apuseană. La nici două ore de aici, m-am oprit la primele obiective de pe traseul meu: Cascada Pișoaia și Dealul cu Melci. Nu se poate una fără cealaltă, întrucât sunt față în față. În ciuda numelui amuzant, Cascada Pișoaia e destul de spectaculoasă datorită înălțimii de 18 metri și creează, alături de împrejurimi, o rezervație peisagistică de excepție. Dincolo de drum, am găsit o zonă geologică uluitoare și singulară în Ardeal: Dealul cu Melci. Numele este grăitor: roca formată în milioane de ani este plină de cochilii de melci pietrificate, compunând o priveliște spectaculoasă.

Ocoale și un ghețar

Oricine ajunge în Apuseni trebuie să se oprească la Peștera Scărișoara, care ascunde cel mai mare ghețar subteran din România și din lume (alții susțin că e al doilea, după cel din Slovacia), cu o vârstă de aproximativ 4.000 de ani. Deși am purtat o geacă groasă, tot am dârdâit zdravăn încă de pe scările pline de zăpadă. Mulți turiști se opresc aici sau intră și la Muzeul Etnografic Scărișoara.

Abia mai sus am descoperit adevăratul peisaj tradițional. Pe un drum sub formă de buclă, „prin Ocoale“, abia asfaltat, pe care circulau căruțele, iar pe margine pășteau vitele, s-a deschis o panoramă de vis. Dealurile molcome păreau că se unduiesc în fața mea, serpentinele urcau lin și mă duceau în inima Apusenilor. Case vechi de sute de ani ridicate pe bușteni, căpițe de fân cocoțate pe pantele din spatele grajdurilor, fânare, găini și capre prin curțile bine gospodărite m-au transpus într-o lume tradițională autentică.

Drumul coboară prin Cheile Odâncușei și trece prin fața Peșterii Poarta lui Ionele. Cu o intrare monumentală de 22 de metri înălțime, traseul turistic te poartă până la zona strict protejată, ce conservă cele două colonii rare de lilieci. Cu puțin noroc, micii negricioși vor zbura aproape de tavan și îi vei vedea și auzi, la fel ca mine.

Am decis să rămân în zonă peste noapte și am dat de o liniște… asurzitoare. Doar câteva tălăngi ale vacilor se auzeau din văi și, uneori, foșnetul copacilor în brize. Aici mi-am amintit să privesc cerul, cu puzderia sa de stele, Calea Lactee, și m-am bucurat de aerul atât de curat, încât nu-mi venea a crede.

O râpă, un peisaj

Groapa Ruginoasă rămâne o adevărată provocare pentru orice turist, oricât de experimentat ar fi. Deși traseul are doar doi kilometri, panta potecii este ucigătoare! Dar toți nervii de pe drum și dorințele de renunțare s-au transformat, acolo sus, în bucuria unui peisaj ne mai văzut: o râpă galben-maronie înconjurată de brazi verde-smarald ce contrastau ideal cu cerul cristalin pe care se plimbau doi nori pufoși impecabili!

Peșteri de neratat

Cum Munții Apuseni sunt ținutul peșterilor, am încercat să ajung la cât mai multe dintre cele amenajate și ușor accesibile. Așa că, de la râpă am mers direct la Peștera Meziad, cel mai vechi obiectiv speologic din România. În plus, se laudă cu cel mai lung traseu de vizitare dintre toate peșterile din țară: 1,5 km. Intrarea e un adevărat portal către o lume subterană aparte și m-am bucurat din plin de plimbarea prin sălile imense și printre formațiunile ciudate ale peșterii vechi de 10.000 de ani.

Apoi am fugit repede către Peștera Urșilor, ca să prind ultima intrare din respectiva zi. Nu puteam rata cea mai impresionantă peșteră din țară. Speologii au descoperit aici o cantitate impresionantă de fosile de capre negre, ibecși, lei, hiene, dar mai ales urși de cavernă. Toți au rămas prinși aici în urma unei surpări ce a blocat unica intrare. Ca dovadă, scheletul unui urs reconstituit din oasele găsite. Peștera m-a fermecat prin numeroasele dantelării migălite de natură.

Transapuseni, dulcele chin

După noaptea petrecută în Chișcău, am plecat pe faimosul, dar îndoielnicul Transapuseni. Din Pietroasa până la Padiș am avut parte de un drum superb, cu asfalt nou, ce a trecut prin pădurea deasă și a ajuns pe platourile înalte cu pajiști alpine pline de rouă, care luceau în razele albe ale dimineții. Am întâlnit porțiuni întregi acoperite de brândușe firave, dar și tăuri ce oglindeau vârfurile brazilor în luciul negru al apei. Sus, la Padiș, peisajul mirific s-a transformat într-unul dezolant din cauza unei furtuni ce a dezgolit un întreg versant.

De aici a început să crească adrenalina, pe un drum bolovănos pe care nici localnicii nu îndrăznesc să-l recomande fără un 4×4, oricât de frumos ar fi peisajul. M-am aventurat cu grijă și răbdare, m-am dat jos din mașină ori de câte ori era nevoie să văd cum abordez bolovanii sau să măsor cu bățul adâncimea bălților tulburi. Am ajuns cu bine în Ic Ponor, stațiunea care s-a degradat mai mult decât m-aș fi așteptat. Însă peisajele au rămas la fel de vii, iar Doda Pilii m-a întâmpinat cu cea mai frumoasă bucată a Transapuseniului: o vale plină de sute de oi care se auzeau în ecou ca un concert. Pe partea cealaltă, le acompaniau vacile cu mugetul lor – totul într-un peisaj pitoresc, de o frumusețe liniștitoare. Drumul ce traversează Munții Apuseni se termină în Răchițele, unde m-am oprit pentru alt loc de poveste!

Vrei pe Transapuseni? Plin de hârtoape și stânci dezgolite de ploi, Padiș-Ic Ponor nu este un drum pentru orice șofer, indiferent de mașină. Cei 12 km până în stațiunea Ic Ponor se parcurg în două ore dacă vrei ca mașina să nu pățească nimic! Atenție, în multe zone nu este semnal deloc, pe nicio rețea.

Cea mai frumoasă cascadă

Cascada Vălul Miresei este, fără îndoială, printre cele mai spectaculoase din România, nu doar pentru înfățișarea sa – căderea de 30 de metri în două trepte –, ci și datorită legendei. Aceasta spune că demult, în ziua nunții, o mireasă a vrut să admire cascada de sus. Din neatenție, a alunecat și a căzut de pe stâncă, iar vălul i-a rămas agățat sus. Nuntașii s-au oprit acolo și au început să plângă, iar lacrimile lor au format cascada.

Și, ca spre orice final de sejur, am ales o zonă în care doar să stau și să admir natura în toată splendoarea: Beliș-Fântânele. Următoarea zi, am coborât din munți pe un drum nespus de frumos, însă puțin știut: Transursoaia, ce trece prin Poiana Horea, o excelentă destinație de vacanță în natură.

Posibil viitor obiectiv UNESCO

Nu am părăsit Munții Apuseni înainte să vizitez Galeriile Romane de la Roșia Montană, un complex de tuneluri de aproape 150 de kilometri ce aufost săpate pe sub tot satul, până la 400 de metri adâncime. Traseul de vizitare se axează pe partea romană a minei. După ce am coborât 157 de trepte, am vizitat 150 de metri din galeria principală, plus diverse intrânduri, la indicațiile ghidului, un localnic miner.

Tips&tricks

  • Mănâncă plăcinte moțești, o să te lingi pe degete.
  • Gustă din afinata și merișorata locului.
  • La peșteri se intră doar cu ghid, din oră în oră. Verifică programul înainte să pornești la drum!
  • Cum e o zonă încă nedescoperită, cazarea la 3 margarete începe de la 70 de lei. Sau stai la localnici, ce au camere de oaspeți decorate tradițional special pentru turiști. Tot ei îți și gătesc.
  • Aventurează-te pe drumuri mai puțin umblate, vei descoperi o Românie uitată, dar incredibil de frumoasă.
  • Munții Apuseni găzduiesc nenumărate peșteri și avene. Nu te aventura în cele neamenajate dacă nu ai experiență și echipament adecvat, pentru că pot fi foarte periculoase!

Vezi turul meu complet aici sau direct în aplicația Toura!

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de august 2018 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: Corina Matei

Comments

comments

Lasă un răspuns