Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > City-break-uri pentru o pauză binemeritată

City-break-uri pentru o pauză binemeritată

Tot cu gândul la vacanță suntem . Însă un sfârșit de săptămână se poate transforma într-o excursie pentru minte și suflet, încărcată de experiențe frumoase în acest anotimp mohorât.

Helsinki

O vizită în Helsinki în extrasezon, înainte ca ziua să fie mult mai mică decât noaptea, e o alegere bună. Orașul nu mai e așa de aglomerat, prețurile mai scad și te poți bucura în voie de toate obiectivele. Cea mai nordică capitală a Europei a fost întemeiată în 1550, cu o dezvoltare neoclasică fulminantă în 1900, astăzi e supranumită „Fiică a Balticii“ și, cu siguranță, e mult diferită de orice altă capitală europeană prin atmosfera din piețe, prin bucuria oamenilor care se plimbă pe faleză și prin frumusețea arhitectonică.

Obiective: include în programul tău Ateneul – adăpostește cel mai cunoscut muzeu de artă din Scandinavia, Seurasaari – un muzeul în aer liber al tradițiilor finlandeze, Catedrala Luterană – simbolul orașului, Suomenlinna – cetatea-stea ridicată în secolul al XVIII-lea (patrimoniul UNESCO), și Piața Senatului, un exemplu de arhitectură neoclasică.

Sfaturi:

 • Fiind un oraș destul de mic, autobuzul turistic te va ajuta să-ți faci o mai bună impresie despre oraș și vei identifica mai ușor obiectivele pe care nu trebuie să le ratezi.
 • Încearcă bomboanele sărate din dovleac!
 • Dacă ești cu cei mici, fă o oprire la cea mai veche grădină zoologică din Europa!
 • Vrei o experiență de povestit? Stai în Hotelul Katajonokka, o fostă închisoare!
 • Dacă timpul îți permite, poți merge, de dimineață până seara, în Tallin, aflat la puțin peste două ore cu feribotul de Helsinki.

Prețuri

Avion: de la 450 lei, cazare 3*: de la 300 lei/noapte/cameră, cină: de la 70 lei/pers.

Istanbul

Amețitorul și coloratul Istanbul te va fascina. Este atât de plin de istorie, de povești, de arhitectură, de cultură, încât nu ai cum să-l cunoști pe deplin în două zile, așa că îți recomand să te axezi întâi pe cele mai importante locuri. Întemeiat în 667 î.H., cunoscut ca Byzantion, Constantinopol, abia apoi Istanbul, capitală a Imperiului Roman, a Imperiului Bizantin și a celui Otoman, e singurul oraș din lume ce se întinde pe două continente.

Începe-ți plimbarea la Sfânta Sofia, lăcașul ridicat în anul 537, ce a servit ca biserică, apoi ca moschee, iar astăzi este muzeu. Nu departe de ea se află una dintre cele mai frumoase moschei din Istanbul, Moscheea Albastră, cu 6 minarete, 360 de ferestre și spațiu pentru a adăposti 10.000 de oameni. Bazilica Cisternă (Palatul Scufundat cu 336 de coloane), Palatul Ibrahim Pașa (Muzeul de artă Islamică și Turcă) și Piața Taksim, în care să te plimbi cu tramvaiul roșu, trebuie să fie incluse în această escapadă!

Sfaturi:

 • Urcă în Turnul Galata și mergi la restaurantul cu priveliște încântătoare asupra Bosforului!
 • Nu uita de sesiunea de shopping în Bazarul Egiptean (cu mirodenii) și în Marele Bazar!
 • Când timpul este limitat, vizitează parcul Miniaturk, unde sunt expuse în miniatură principalele obiective turistice din țară!
 • Rezervă-ți câteva ore la Hurrem Sultan Hamami, un spa altfel!
 • Ia o croazieră pe Bosfor la ceas de seară!

Prețuri

avion: de la 550 lei, cazare 3*: de la 120 lei/noapte/camera, o cină: de la 35 lei/pers

Tbilisi

Cultură, gastronomie, biserici medievale, peisaje pitorești și un centru vechi viu colorat, cu viață de noapte atractivă, așa se poate descrie Tbilisi în câteva cuvinte. Cu o istorie de 16 secole, Tbilisi a trecut de la Regatul Georgian, Regatul Kartli, Imperiul Rus, URSS la Georgia. Numele e mai greu de pronunțat corect (T-ul este mut, iar accentul se pune pe cel de-al doilea i, iar „tbili„ înseamnă cald, de la izvoarele termale pe care stă orașul). Orașul a fost distrus și reconstruit de 19 ori, ceea ce justifică mixul arhitectural de la clădiri istorice la cele cu alură futuristă.

Centrează-ți explorările pe Centrul Vechi, un labirint de străduțe cu Ceasul Înclinat în prim-plan, simbolul primului teatru de păpuși georgian. Tradiția se păstrează și azi, în fiecare seară de la 7, are loc reprezentația de păpuși pentru copii! Află mai multe despre Georgia în Muzeul Național, cu secțiuni de istorie, politică și etnografie. Urcă în Parcul Mtatsminda, un parc de distracții ce are un punct de belvedere a orașului. Cetatea Naikala (secolul IV) rămâne unul dintre cele mai vizitate locuri din oraș, iar la baza sa se află Grădina Botanică, construită chiar pe locul fostei grădini regale. Tot aici este și o cascadă înaltă, superbă. Treci pe Podul Păcii, una dintre primele construcții moderne ale orașului, și descoperă arhitectura decorativă din Piața Libertății.

Sfaturi:

 • Testează preparatele tradiționale: plăcinta cu brânză, sucul de rodie și, mai ales, dulciurile, vor transforma experiența ta întruna de neuitat!
 • Vezi Tbilisiul de sus! Nu rata o plimbare cu telegondola care trece pe deasupra orașului!
 • Orașul are numeroase izvoare termale. Nu rata ocazia de a merge la spa!
 • o excursie la Lacul Țestoaselor, nu doar pentru acestea, ci și pentru peisajul montan extraordinar.

Citește și:

Articol preluat din ediția de octombrie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns