Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Concediu în pandemie. Cum călătorim în siguranță în timpul COVID-19?

Concediu în pandemie. Cum călătorim în siguranță în timpul COVID-19?

concediu pandemie

Călătoriile sunt o parte importantă din viața multora din noi, iar pandemia care a ajuns și în România la finalul lunii februarie ne-a dat planurile peste cap. Pe de-o parte, avem de-a face cu numeroase restricții de călătorie; pe de altă parte, grija față de cei din jur ne convinge să petrecem mai mult timp acasă.

Cu toate acestea, putem călători în siguranță și în această perioadă, însă trebuie să fim mai prevăzători. Pentru a afla mai multe despre detaliile de care trebuie să ținem cont, am stat de vorbă cu Corina Matei, blogger de travel.

Cum sunt concediile din perioada aceasta, comparativ cu cele „normale”?

Suntem într-o perioadă în care, oricâte planuri ne-am face, trebuie să fim flexibili și să ne așteptăm la orice: un avion anulat, o restricție apărută peste noapte (prezentarea unui test negativ sau izolare 14 zile), o graniță închisă sau restricții locale care ne pot afecta vacanța (închiderea restaurantelor, interzicerea circulației după o anumită oră). Trebuie să ne documentăm în amănunt atunci când ne organizăm călătoria pe cont propriu sau să alegem o agenție serioasă și de calitate care poate găsi soluții în caz de neprevăzut.

Încă sunt destinații deschise și care vor rămâne deschise din rațiuni financiare, dar asta nu înseamnă că putem lăsa garda jos: indiferent de unde alegem să mergem, trebuie să ne luăm măsuri de precauție – dincolo de dezinfectant de mâini și mască, n-ar fi rău să ștergem cu un șervețel antibacterian obiectele pe care le ating mulți oameni la un hotel: telecomenzile televizorului și aerului condiționat, întrerupătoarele, bateriile de baie, prizele, mânerul frigiderului, mânerele sertarelor și ușilor dulapului, clanțele.

Citește și: Gripă sezonieră sau COVID-19? Cum faci diferența

Avion vs mașină: ce e mai bine să alegem?

Am călătorit în perioada iulie-noiembrie cu avioane, mașini, autocare, bărci și m-am baricadat sub măști și viziere. Atâtea călătorii și am reușit să mă feresc, până acum, cu succes. Aș recomanda mașina personală nu doar din rațiuni de siguranță, ci și pentru că îți dă libertatea să-ți schimbi planul după pofta inimii.

Cum ne planificăm bugetul pentru vacanțele din timpul pandemiei?

E bine să ai ceva pus de-o parte, indiferent de cât de aproape de casă ești. Până te despăgubește asiguratorul, trebuie să fii pregătit de un nou bilet de avion, rerutare, carantină sau, mai rău, spitalizare. Să ai cam 1500 de euro extra/persoană disponibili imediat.

Există nevoi în plus? Ce ar trebui să mai luăm cu noi în bagaj?

Da, există! Acum mai pun cu precădere toilet sheets (protecții pentru colacul de toaletă din hârtie cerată), pungi cu zip pentru hainele folosite, dar și prosoape proprii (pe care eu nu le căram înainte).

Apoi, orice destinație ai alege să vizitezi, îți recomand să ai o asigurare medicală și Storno care să aibă și acoperire în caz de COVID-19.

vacanta amanata

În ce situații ar fi mai bine să nu mergem totusi în vacanță? Și ce e de făcut: să amânăm, să anulăm sau să vizităm altă destinație?

Vin sărbătorile și mulți își fac planuri atât în țară, cât și în destinațiile exotice rămase deschise (Maldive, Mexic, Zanzibar, Republica Dominicană – unele cu restricții de mișcare, dar care nu afectează o vacanță în resort).

Recomand ca, în caz de ceva, să amânăm. Eu așa am făcut cu cinci vacanțe din primăvară (martie-mai). În primul rând, pentru că nu am vrut să renunț la planurile mele și, în al doilea rând, pentru că vreau să susțin industria turismului prin simplul gest că nu cer banii înapoi. Toate vacanțele amânate în primăvară am reușit să le realizez în toamnă – unele chiar mai iefin din punct de vedere al cazării.

Știu, frustrarea ar fi imensă, dar recomand să nu mai pleci în vacanță dacă rata cazurilor în țara respectivă explodează (atât pentru siguranța ta proprie, cât și din rațiuni de restricții cu aplicare imediată), dar nici în România dacă acea localitate ajunge să fie carantinată. Hai să respectăm măsurile autorităților ca să scăpăm cât mai repede (și bine) din această situație!

Eu, de exemplu, nu mi-am făcut planuri pentru aceste sărbători. Însă sper să decoleze spre destinații europene cele petru avioane pe care le am rezervate din martie încolo!

Pe Corina Matei o poți citi și pe blogul ei de travel, www.corinamatei.ro.

vacanta pandemie covid aeroport

Reguli de siguranță pentru călătoriile din timpul pandemiei COVID-19

Verifică constant numărul de cazuri al destinației pe care vrei să o vizitezi. Cu cât acesta este mai mare, cu atât este mai probabil să te infectezi în timpul concediului.

Menține o distanță de 2 metri între tine și alte persoane.

Limitează contactul cu suprafețe care sunt atinse frecvent, precum butoanele lifturilor și ale bancomatelor, balustradele etc. După ce le atingi, spală-te pe mâini sau folosește un dezinfectant.

Poartă mască de protecție atât în interior (obiective turistice, mijloace de transport în comun), cât și în exterior (pe stradă).

Evită să îți atingi fața cu mâna, în special în zona gurii, a nasului și a ochilor.

Dacă îți vine să strănuți sau să tușești, ai grijă să nu folosești palma, ci cotul sau un șervețel de unică folosință pe care să îl arunci imediat la gunoi.

Spală-te des pe mâini cu apă și săpun, cel puțin 20 de secunde. Dacă acestea nu sunt disponibile, folosește un dezinfectant cu concentrație de alcool de minim 60%.

Plătește pe cât posibil cu cardul contactless, nu cu bani cash.

Dacă vei călători cu avionul…

Menține distanța față de alte persoane în zonele de check-in și boarding. Păstrează la îndemână o soluție dezinfectantă pe care să o folosești atât pe mâini, cât și pe suprafețele pe care le vei atinge des în avion (brațele scaunului, măsuța etc).

Dacă vei călători cu mașina personală…

Asigură-te că ai apă și gustări suficiente, pentru a face cât mai puține opriri pe drum. Dacă trebuie să alimentezi cu combustibil, spală-te cu apă și săpun sau folosește un dezinfectant după ce ai terminat.

Dacă vei folosi un taxi sau un serviciu de side-sharing…

Poartă mască de protecție și nu te așeza lângă șofer, ci pe bancheta din spate.

Citește și: 12 metode prin care să îți îmbunătățești imunitatea

 

 

 

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns