Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Croația cucerește inimile călătorilor

Croația cucerește inimile călătorilor

Nu a ieșit pe locul I la Campionatul Mondial de fotbal din Rusia, fiind înfrântă de Franța, însă cu siguranță Croația a ieșit pe primul loc în preferințele publicului. A câștigat inimile întregii planete, chiar dacă a pierdut marele trofeu. Astfel, o lume a aflat unde este Croația pe hartă, cum a înflorit după terminarea războiului civil care a durat zece ani (1991-2001) și ce are de oferit.

Astăzi o țară sigură, ultima intrată în Uniunea Europeană, este extrem de bogată din punct de vedere turistic. Așa că, dacă ai auzit de Croația de suficient de multe ori în ultima perioadă ca să-ți trezească interesul, uite și un top al celor mai frumoase destinații!

Parcul Național Lacurile Plitvice

Cu un verde și un turcoaz pe care nu le vei uita niciodată, Plitvice este cel mai frumos parc natural din întreaga Europă și cel mai căutat loc din Croația, cu peste 1 milion de vizitatori anual. Include 16 lacuri naturale de o frumusețe sălbatică ce-ți taie respirația, zeci de cascade cu înălțimi de până la 78 de metri și trasee amenajate pentru iubitorii de natură. Rezervația este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO încă din 1979.

Orașul Dubrovnik

Sit UNESCO, recunoscut pentru zidurile sale impozante intacte, Dubrovnik e supranumit „Perla Adriaticii” și e capabil să ofere oricui cea mai frumoasă vacanță. Cu biserici baroce impresionante, portul vechi, plajele fine, Palatul Sponza din secolul al XVI-lea și străzi de marmură pe care ți le prezintă în mângâierea brizei, nu mai ai nevoie de altceva ca să te simți minunat! Iar dacă vrei să-l admiri de sus, ia telecabina până pe munte!

Insula Mljet

În Mljet, liniștea, calmul și energia pozitivă se întâlnesc. Este cea mai verde insulă croată, faimoasele ape de acel albastru intens nu lipsesc nici aici. Nordul insulei a devenit parc natural și, implicit, o destinație preferată de turiști. Zona amintește de Italia, fiind faimoasă pentru vinul roșu, brânza de capră și măslinele gustoase.

Portul Rovinj

Este unul dintre ultimele porturi pescărești de la Marea Mediterană și s-a păstrat aproape intact până astăzi. Orașul vechi văzut de sus pare un cerc perfect de clădiri roșietice înghesuite, cu străduțe-labirint și cu piațete cochete, care păstrează aerul vremurilor apuse. De aici se ridică doar Catedrala Sfânta Euphenia, cel mai mare monument din oraș.

Grota Albastră

Ai pătruns vreodată pe un tărâm magic? Pe insula Biševo, în stâncile sculptate de ape, vei găsi Grota Albastră, o minune naturală care te lasă fără grai. Între anumite ore ale zilei, razele soarelui pătrund dând o strălucire ireală albastrului mării. Peștera este accesibilă doar cu barca.

Orașul Split

Al doilea cel mai mare oraș al Croației, este preferat de cei dornici de distracție. Dar, dincolo de aglomerație și pofta de viață, Split are și o parte istorică importantă, în care se amestecă influențele culturale ale bizantinilor, grecilor, romanilor, italienilor, austriecilor și venețienilor, fiecare în parte punându-și amprenta asupra orașului de-a lungul timpului. Cel mai important obiectiv din Split este Palatul lui Dioclețian, inclus în patrimoniul UNESCO, reședința imperială fortificată construită de împăratul roman pentru a-și petrece aici bătrânețea.

Parcul Velebit

Cea mai mare zonă muntoasă din Croația este un parc natural ce protejează flora, fauna, dar și fenomenele carstice uluitoare. Este locul ideal pentru drumeții montane, pentru peisaje nemaivăzute, sălbatice, ce se țin lanț de-a lungul coastei adriatice.

Orașul Pula

Orașul din provincia Istria este faimos pentru cel mai bine conservate ruine romane din afara Italiei: Arcul de Triumf al lui Sergiu, Templul Romei, Poarta lui Hercule, Forumul Augustin și multe-multe altele. Dar cel mai renumit e Amfiteatrul din secolul I î.H., care este în top șase cele mai mari arene romane din lume. Să te plimbi prin acest oraș este ca și când te-ai transpune cu 2.000 de ani în urmă. Nu ignora nici castelul în formă de stea de pe deal, ridicat de venețieni. Iar dacă adori apa, acesta este un loc faimos pentru iubitorii de scufundări!

Știai că:

  • Croația este unul dintre cele mai însorite locuri ale Europei.
  • Croația este o destinație ieftină pentru masă și cazare.
  • Majoritatea locurilor din Croația sunt ideale pentru plajă.
  • Cel mai comod este să vizitezi Croația cu mașina personală, pentru o libertate de mișcare fără limite.
  • O cazare la 3 stele în orașe începe de la 90 de lei. În zona Plitvice, tarifele ajung la 200 lei/cameră/noapte.
  • O masă la un restaurant obișnuit costă în jur de 30 de lei.

Citește și:

 

Articol preluat din ediția de septembrie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns