Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Escapadă romantică la Timișoara

Escapadă romantică la Timișoara

Ce-ai zice de-o plimbare în doi pe faleza râului Bega? Sau de un vin savurat la parterul unuia dintre palatele din Piața Victoriei, Ori, și mai bine, de un sărut în mijlocul celui mai frumos spațiu baroc din România, Piața Unirii?

Timișoara e precum o cutie cu surprize, mai ales când vii pentru prima dată aici. Cu puțină îndrumare, poți afla câteva dintre secretele prețioase ale orașului.

Am ajuns la Timișoara datorită zborurilor din ce în ce mai accesibile și pentru că știam că este destinația ideală pentru un weekend prelungit. Din aeroport, un autobuz expres m-a dus imediat în centru, iar de acolo mi s-a părut foarte ușor să descurc prin oraș.

Centrul, un ghem de obiective

Cum nu sunt o persoană răbdătoare de fel, după ce mi-am lăsat rucsacul, am luat autobuzul direct spre centru și am coborât chiar în spatele Catedralei Mitropolitane, un reper pentru vestul României. Îți recomand să faci la fel, pentru că de la acest monument, de o splendoare și o importanță deosebite, pornesc toate drumurile interesante. Merită s-o vizitezi: este cea mai înaltă biserică ortodoxă din România, a fost construită în stilul mănăstirilor moldovenești ale lui Ștefan cel Mare, a fost inaugurată în 1946, în prezența Regelui Mihai, iar interiorul e grandios.

Apoi, la brațul celui drag, traversează Piața Victoriei pe Surogat (denumirea promenadei dintre Catedrală spre Operă, pe partea stângă), iar în fața operei ar fi drăguț aveți ceva grăunțe sau pâine pentru porumbeii prietenoși care se așază în palmă. Apoi întoarceți-vă pe Corso (denumirea promenadei de la Operă spre Catedrală), admirând palatele nobile ridicate la începutul secolului XX. Nu uitați să faceți o poză de păstrat peste ani la Fântâna cu Pești.

Mergând pe strada Alba Iulia, ajungeți în Piața Libertății, locul în care este primăria veche, construită în 1731. În piațetă veți găsi statuia Sfântului Ioan Nepomuk, un monument ridicat în semn de mulțumire pentru eradicarea epidemiei de ciumă.

Sufletul orașului într-o piață

Iar puțin mai sus, veți nimeri într-una dintre cele mai frumoase piețe în stil baroc din România: Piața Unirii. Toate clădirile din împrejurime sunt monumente istorice valoroase: Domul romano-catolic, Banca Șvăbească, Palatul Baroc (unde azi e Muzeul de Artă), Palatul Episcopiei, Catedrala Ortodoxă, Liceul Nikolaus Lenau și casele, în special Casa Bruck. Coloritul vă va induce o stare de bine și vă va face să zâmbiți. Iar dacă e sete, puteți bea apă minerală din fântâna dinspre Dom. Sau vă puteți încălzi cu un vin fiert la unul dintre barurile aflate la parterul caselor!

Încă ai multe de văzut!

La doar câteva minute de mers pe jos, este și Muzeul Banatului, chiar lângă Bastionul Maica Tereza, parte a zidului vechi al cetății Timișoarei. Aici puteți afla împreună mai multe despre istoria și cultura zonei. Muzeul Banatului se extinde și la Castelul Huniazilor, un monument al epocii medievale, cu secțiunile de istorie și de științe ale naturii.

Parcurile de pe Bega sunt ideale pentru plimbările romantice de la ceas de seară. Stați mai mult prin Parcul Rozelor, este deosebit!

Biserica Millenium de lângă Piața Traian este cea mai mare biserică romano-catolică din oraș. Turnurile de 65 de metri înălțime se ridică semețe dintre ansamblurile arhitecturale istorice din vechiul cartier Fabric. Biserica a fost ridicată pentru a celebra 1.000 de ani de la creștinarea regelui Ștefan I al Ungariei (de aici, denumirea lăcașului).

Muzeul Satului Bănățean este un centru etnografic mic, dar de o importanță majoră: este singurul care cuprinde tot centrul civic al satului. Altfel spus, în centrul orașului format din case din toată zona Banatului, vei găsi primăria, biserica, școala, casa de cultură și birtul satului.

După o zi întreagă pe drumuri, fă-i o bucurie partenerului tău și du-l la restaurantul Fabricii de Bere Timișoreana, unde poate bea o bere proaspătă direct din cazanele fabricii!

Timișoara a fost prima localitate electrificată din România, în 1884. Tocmai de aceea, un felinar de 6,5 metri înălțime și demn de Cartea Recordurilor este expus în Piața Timișoara 700.

Te încearcă nostalgia? Vizitează Muzeul consumatorului comunist, o impresionantă colecție de obiecte din perioada dinainte de 1989. Apoi savurează o bere în localul muzeului, printre posterele vremii.

Citește și:

Articol preluat din ediția de februarie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: Corina Matei

Comments

comments

Lasă un răspuns