Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Florența, un muzeu în aer liber

Florența, un muzeu în aer liber

Considerat cel mai frumos oraș din lume, Florența și-a căpătat un loc de necontestat în patrimoniul UNESCO nu doar pentru frumusețea sa, ci și pentru că a rămas cel mai bogat loc al culturii din Evul Mediu până în prezent.

Recunosc că orașul m-a cucerit încă din primele clipe. Am ajuns cu trenul și, de îndată ce am ieșit din gară, m-am simțit ca în piața centrală a unui centru vechi de oraș, înconjurată de clădirile cărămizii. Însă nu eram acolo încă. Nu departe, printre străduțe, se vedea mândru domul Santa Maria del Fiore.

Arhitectură demnă de invidiat

Prin Florența mă împiedicam sau mă ciocneam aproape la fiecare pas, pentru că ochii îmi erau ațintiți spre clădirile renascentiste. Domul, a doua biserică după mărime din Italia după Bazilica San Pietro din Vatican, e simbolul Florenței ce reușește să te emoționeze simplu, dar pe veci prin măreția sa. A fost primul dom octogonal din lume, iar cupola a fost pictată la decizia marelui duce Cosimo I de Medici cu scenele Judecății Universale. Când urci în dom, poți admira de aproape imensa pictură de nu mai puțin de 3.600 de metri pătrați! Întregul complex al domului, alături de palatele din imediata apropiere, sunt monumente ale Renașterii.

Un alt loc de unde nu-mi venea să mai plec a fost Ponte Vecchio. Cel mai vechi pod din Florența e unic prin clădirile compacte ce îl mărginesc de o parte și de alta și care astăzi adăpostesc magazine. Din mijlocul podului ai o priveliște de neuitat spre ambele părți ale râului Arno.

Cocteil de arte

Galeria Uffizi este cel mai apreciat muzeu din oraș. Dacă te pasionează pictura, acesta e locul în care trebuie să ajungi: e cel mai vechi muzeu din Europa și are cea mai mare pinacotecă renascentistă, conform UNESCO. Iar Botticelli, Leonardo da Vinci, Tiziano și Michelangelo sunt doar câteva dintre „vedetele“ galeriei.

Piazza della Signoria, sufletul liniștitor al orașului de patrimoniu, te primește cu sculpturi renumite (pe câteva le vei găsi în original în Palazzio Vecchio): opere ale lui Donatello, David de Michelangelo, fântâna lui Neptun de Bartolomeo Ammanati și statuia lui Hercule a lui Baccio Bandinelli. Uau, ce sentiment înălțător să te plimbi printre ele!

Nu departe, pe malul râului am descoperit Palazzo Pitti, cumpărat de familia Medici, în care sunt astăzi expuse colecțiile de artă ce le-au aparținut.

Nici știința nu este neglijată… Muzeul Galileo îți prezintă o suită de instrumente științifice ale familiei de Medici, artefacte unice ale lui Galileo, dar și colecția dinastiei Lorena de aparate care au adus un progres uluitor în electricitate, electromagnetism și chimie.

Priveliști năucitoare

Din Turnul-clopotniță – pregătește-te pentru un efort intens: urcarea a peste 400 de trepte. Însă priveliștea ce ți se va deschide nu se va compara cu nimic din ceea ce ai văzut înainte!

Din Dom – nu doar că vezi o bună parte din Florența și din munții care înconjoară așezarea, ci ai un nou unghi din care să admiri măreția complexului Santa Maria del Fiore.

Din Piața Michelangelo – este poate locul din care sunt făcute cele mai multe fotografii ale Florenței; surprinde orașul cu tot ce are mai frumos: de aici se văd domul, turnul, cele mai importante catedrale, dar și râul Arno și Ponte Vecchio.

Pe urmele personalităților

Aici s-au născut ori au locuit oameni care au reușit să schimbe istoria: Dante, Boccaccio, Leonardo da Vinci, Amerigo Vespucci, Botticelli, Niccolò Machiavelli, Brunelleschi, Michelangelo, Donatello, Galileo Galilei, Caterina de Medici, Guccio Gucci, Roberto Cavalli, Florence Nightingale.

Tips

  • Poți călători cu avionul din București, zbor  direct (aproximativ 130 € dus-întors).
  • Poți merge pe ruta București-Bologna/Pisa/Milano, pentru care există mai multe oferte, apoi iei trenul până în Florența (6-30 €/cursă).
  • Cazează-te în imediata apropiere a centrului – de la 50 €/cameră/noapte la 3*.
  • Pentru urcarea în dom și în turn și pentru vizitarea catedralei, criptei, muzeului și baptisteriului, cumpără biletul de acces general de 18 € de pe museumflorence.com.

Citește și:

Articol preluat din ediția de iulie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: Corina Matei

Comments

comments

One thought on “Florența, un muzeu în aer liber

  1. Pentru Dom fa-ti rezervarea cu cel putin 1 luna inainte, altfel risti sa platesti degeaba biletul pentru cele 5 obiective. Si sa nu fii surprins daca unii te vor intreba din ce tara vii si nici cum se vor purta cu tine cand le spui „Romania”

Lasă un răspuns