Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Iași, între parfumul teiului și al istoriei

Iași, între parfumul teiului și al istoriei

Capitală a fost și a rămas de-a lungul vremii capitala culturală a României Mari, unde e de ajuns o plimbare ca să pășești printre… filele istoriei. Ștefan cel Mare, Petru Rareș, Alexandru Lăpușneanu și Mihai Viteazul sunt doar câteva personalități marcante ale căror spirite încă domnesc aici.

Nu fusesem la Iași de mai bine de opt ani și am ajuns acolo cu ocazia unei conferințe. Că tot auzisem de la prieteni cât s-a schimbat orașul în bine, mi-am prelungit șederea ca să-l redescopăr cum se cuvine.

Pași prin epoci trecute

Pe Bulevardul Ștefan cel Mare, o forfotă continuă și colorată. Cea mai frumoasă stradă pietonală a Iașiului e inundată de razele soarelui, de care se bucură nu doar trecătorii dimineții, ci și miile de flori ce dau viață marginilor bulevardului − singurele care atenuează lipsa vechilor tei. În depărtare, Palatul Culturii, simbolul orașului și una dintre cele mai frumoase clădiri din România, se înalță semeț la orizont, parcă strigând „Te aștept!“ Dar, până acolo, mă opresc în fața unor clădiri cu însemnătate istorică și deosebite prin frumusețea arhitecturală: Mitropolia, Palatul Roznovanu, ce adăpostește astăzi primăria, și poate cea mai frumoasă biserică pe care o știu, Trei ierarhi. Plimbarea lejeră printre monumentele istorice și tarabele meșteșugarilor mă poartă până la Biserica Sf. Nicolai Domnesc, ultima ridicată de către Ștefan cel Mare, și Casa Dosoftei, casa tiparniță ridicată în secolul al XVIII-lea. La final mă așteaptă, ca o încununare, marele Palat al Culturii.

Atmosferă culturală ferventă

Palatul Culturii, recent restaurat, adăpostește patru muzee ale Complexului Muzeal Moldova: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Științei și Tehnicii. Muzeele sunt mici ca spațiu, însă foarte importante prin selecția exponatelor prezentate și de aceea merită să le vezi, oricât de grăbit ai fi.

Să nu uit cel mai important muzeu din Iași: cel al Unirii, adăpostit în Palatul lui Alexandru Ioan Cuza, care i-a servit drept reședință regelui Ferdinand I în perioada Primului Război Mondial. Obiectele expuse sunt originale, inclusiv piesele de mobilier, și au aparținut lui Cuza, Kogălniceanu, Alecsandri și altor personalități ale vremurilor.

La o vorbă cu scriitorii

O plimbare prin oraș îmi oferă prilejul să mă „întâlnesc“ cu o bună parte a celor pe care îi știu din manualele școlare și din listele de bibliografie. Numai că aici par mai prietenoși și îi pot cunoaște altfel. Mă duc întâi la Casa cu Turn, locuința lui Mihail Sadoveanu transformată în muzeu memorial. Documente, lucrări de artă, cărți, dar și obiecte personale care relevă celelalte pasiuni ale autorului (șahul, pescuitul și vânătoarea) sunt expuse.

Fiind aproape de Copou, următoarea oprire firească este la Teiul lui Eminescu. Bătrânul copac a fost plantat pe vremea lui Alexandru Lăpușneanu (pe la 1556) și i-a fost poetului sursă de inspirație în multe dintre creațiile sale. Deși crengile sunt susținute de stâlpi de fier, cel mai important arbore-monument al naturii din România înverzește an de an!

La Bojdeuca lui Creangă găsesc o oază de liniște căreia cu siguranță îi voi duce dorul. Stau în curte, pe scările-amfiteatru și admir căsuța joasă din chirpici. Aici s-a mutat scriitorul în 1872, după ce a fost alungat de la Mănăstirea Golia, și a scris toate Poveștile și Amintirile din copilărie.

De sus

O vizită la Ansamblul Golia te va aduce mai aproape de cer. Nu trebuie să spui o rugăciune, ci să urci cele 120 de trepte ale turnului Goliei, de unde poți admira Iașiul de la 30 de metri înălțime!

În natură

În Iași se află cea mai veche grădină botanică din România. A fost înființată în 1856 de Anastasie Fătu și a ajuns pe Dealul Copoului după patru strămutări prin oraș după fiecare confruntare cu lipsa de spațiu. Azi, Grădina Botanică din Iași se întinde pe 100 de hectare, fiind una dintre cele mai mari din Europa. Iese în evidență prin cele peste 600 de specii de trandafiri, secțiunea pentru nevăzători și puieții din Teiul lui Eminescu.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de iulie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: Corina Matei

Comments

comments

2 thoughts on “Iași, între parfumul teiului și al istoriei

  1. Teatrul Național Vasile Alecsandri, vis-avis de mitropolie, unu din cele mai frumoase teatre din țară, dacă nu cel mai frumos, obiectiv de cultură cu vechime, cum de va scăpat.

    1. Universitatea Alexandru Ioan Cuza, veche, vestită și frumoasă.
      Biblioteca Central Universitară cu statuia lui Eminescu lângă ea.

Lasă un răspuns