Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > În lumea fermecată de la Castelul Corvinilor

În lumea fermecată de la Castelul Corvinilor

E inclus în topurile celor mai frumoase castele din Europa, numărându-se printre cele mai vizitate obiective turistice din România, și este considerat de către istorici unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură gotică din țară. Că îl numești Castelul Corvinilor, Castelul Huniazilor sau Castelul Hunedoarei, farmecul său rămâne neștirbit, fiind o legendă vie în ochii tuturor celor ce-i trec pragul.

Am plecat din București la 5 dimineața ca să evit traficul dintr-o dimineață caldă de joi. După cinci ore de mers pe un drum liber, am ajuns la castelul lui Matei Corvin, cel mai faimos rege al Ungariei Medievale, regat care, timp de 32 de ani, a fost înfloritor sub domnia acestuia. Odată ce am reușit să trec printre comercianții de kitschuri și mușteriii lor, am intrat în curtea castelului, unde am întâlnit și meșteșugari get-beget.

Șase secole de istorie

Dincolo de podul peste valea ce odată era plină cu apă, un bătrân cavaler medieval întâmpina vizitatorii cum știa el mai bine. M-am simțit special, deoarece cu mine a făcut o fotografie. Dar tot copiii păreau cei mai încântați de prezența lui, mai ales că le povestea și câteva întâmplări din istoria monumentului. Așa m-am întors cu 600 de ani în urmă, în secolul al XV-lea, când Iancu de Hunedoara a ridicat acest castel. Chiar de la început cetatea a fost grandioasă: cu turnuri, bastioane și donjon. Cu toate astea, voievodul a adăugat pe parcurs ziduri de întărire și încăperi, ca să servească și ca reședință feudală. Astfel, cetatea cu dublu rol are, pe lângă palatul domnesc, poduri carosabile mobile, fântână, capelă. De-a lungul timpului, cei care au devenit proprietarii castelului au adăugat, la rândul lor, turnuri și săli care de care mai fastuoase și au modificat anumite zone în funcție de necesitățile civile și militare. Galeria și donjonul sunt cele ce au rămas cu înfățișarea inițială.

Expoziții înfricoșătoare

Castelul a fost restaurat, fațada dinspre oraș a fost refăcută și s-a adăugat un turn de supraveghere pentru a da un plus de atractivitate monumentului. Apoi, câteva dintre sălile și anexele castelului au devenit săli de expoziție. Cea mai interesantă dintre ele mi s-a părut cea de tortură, inspirată de realitățile din Transilvania secolului al XV-lea − nu pentru atrocitățile prezentate, ci pentru modalitatea de expunere: manechine expresive, lumină și fundal sonor care fac dintr-o simplă vizită una de groază! Există și un muzeu dedicat breslelor, unde turiștii pot vedea meșteșugurile medievale: căldărărie, pielărie, rudărie, sticlărie și multe altele!

Legenda fântânii

Dincolo de poveștile care spun că acest castel este bântuit, există și o legendă legată de fântâna spectaculoasă a castelului: se spune că trei turci erau prizonieri ai lui Iancu de Hunedoara. El le-a promis că, dacă dau de apă săpând fântâna, îi va elibera. Timp de 15 ani, turcii au săpat continuu în piatra dură până la aproape 30 de metri adâncime, când au dat de apă. Dar fericirea lor s-a transformat în coșmar când Iancu de Hunedoara a decis să fie uciși, nu eliberați. Au apucat să scrie pe cheile fântânii „Apă ai, inimă nu“, ca reproș pentru cel ce nu ți-a ținut cuvântul.

De la Castel, ajungi îndată la…

Sarmizegetusa Regia 

La doar o oră de castel, se ascunde în Munții Orăștiei templul dacic încărcat cu energii străvechi. Sarmizegetusa Regia, capitala statului dac, a fost ridicată în secolul I î.H. și este împărțită în trei: așezarea civilă, cetatea de apărare și zona sacră, cea din urmă fiind în ziua de azi fascinația vizitatorilor. Legenda spune că sanctuarele străvechi sunt încă păzite de Lupul Alb, preotul lui Zamolxis. În plus, discul solar este considerat o poartă către lumea spirituală. Cetatea se află în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Lacul Cinciș 

Un colț de natură superb se deschide la doar 15 minute de castel, spre munte. Lacul Cinciș este o oază de relaxare. Rezervă-ți ceva timp pentru o tură cu caiacul sau cu hidrobicicleta, de exemplu. Sau pentru bronzul de munte, pentru că în partea de nord a lacului există câteva plaje de nisip.

Geoparcul Dinozaurilor 

La jumătate de oră cu mașina de Castelul Corvinilor întâlnim dovezile că dinozaurii au existat și s-au plimbat nestingheriți chiar pe teritoriul a ceea ce este astăzi România. Geoparcul Dinozaurilor din Hațeg este cea mai importantă arie protejată din Europa de Sud-Est datorită elementelor ecologice, arheologice, istorice și culturale. Parcul include o listă de obiective și locuri unice, printre care Paleofauna reptiliană Tuștea și Locul fosilifer cu dinozauri Sânpetru.

Cetatea Devei 

Tot la o jumătate de oră de Castelul Corvinilor este și Cetatea Devei, una dintre cele mai frumoase fortărețe de apărare din Țara Hațegului. Ridicată la mijlocul secolului al XIII-lea, a avut o importanță majoră în Transilvania medievală datorită poziției sale strategice: permitea supravegherea Văii Mureșului. Priveliștea de sus îți taie răsuflarea!

Citește și:

Articol preluat din ediția de iunie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: Corina Matei

 

 

Comments

comments

One thought on “În lumea fermecată de la Castelul Corvinilor

Lasă un răspuns