Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Locuri de vis în Botoșani

Locuri de vis în Botoșani

Deși mulți consideră Iașiul perla culturală a Moldovei, Botoșani este și el un oraș cultural, iar de ceva vreme și unul al distracției. Sunt câteva obiective pe care nu trebuie să le ratezi dacă vizitezi acest oraș, fie că ești în vacanță sau doar în trecere. Ajungând în inima lui, cu siguranță vei vrea să vezi și să cunoști mai mult.

Pe urmele… plopilor fără soț

Când spui Botoșani gândul îți fuge fără să vrei la Eminescu, la Ioptești, la plopii fără soț și la Luceafăr. Nu-i de mirare că cel mai vechi parc al orașului îi poartă numele. Încă din 1869 această oază verde a încântat locuitorii și vizitatorii deopotrivă. Peisajele atent gândite, lacul artificial și cele două poduri, vin să pună în valoare statuile persoanalităților zonei, adaugând parcului și o notă culturală. Cochetul parc poate fi considerat și un muzeu de istorie în aer liber. Casa memorială a poetului se află la Ipotești, în apropiere de oraș și nu reprezintă un ocol prea mare dacă ești cu mașina.

Un pic de istorie

Casa memorială Nicolae Iorga din Botoşani este un alt obiectiv turistic, un muzeu de istorie vie, în care poți admira obiectele specifice zonei, dar și două camere în care Iorga a trăit alături de familia sa. Și dacă tot ai ajuns aici, nu ocoli bisericile „Nașterea Sfâtului Iona Botezetărul” și „Sfinții Trei Ierarhi” din apropiere, adevărate bijuterii arhitectonice și locuri cu mare încărcătură spirituală.

Parcul cu zeci de atracții

Cu multe obiective turistice demne de a fi vizitate – Centrul Istoric, clădirile ridicate în secolele XVII – XVIII de către marii boieri şi comercianţi români, evrei şi armeni, bisericile şi mănăstirile datând din epoca mdievală, casele memoriale Botoşaniul este din punct de vedere turistic un loc de descoperit şi admirat. Lipsea însă obiectivul-magnet care să atragă turiştii în aceste locuri. În 2011, municipalitatea a decis să acceseze fonduri prin intermediul Porgramului Operaţional Regional pentru proiectul „Parc Regional de Agrement Turistic și Sportiv – Cornișa Botoșani”. Și el a fost realizat la sfârșitul anului 2018 și inaugurat pe 17 mai 2019, iar azi ne putem bucura de acest parc cu foarte multe puncte de atracție, care acoperă 48 de hectare, în orice anotimp.

  • Parcul are o piscină acoperită, un bazin mare, unul de înot contra curentului, un bazin pentru copii, un bazin de hidromasaj, jacuzzi, două tobogane interioare, vestiare moderne pentru 468 de utilizatori şi cu o zonă de SPA formată din 4 saune (hammam, finlandeză, cu sare, biosaună), grotă cu gheață, cameră de relaxare, dușuri emoționale (efecte acustice și vizuale), bazine individuale cu apă rece, două camere de masaj (umed și uscat), două solarii (orizontal și verical). La etajul piscinei acoperite sunt amenajate o zonă de șezlonguri, un bistro și o terasă exterioară.
  • Bazinele exterioare de agrement (suprafaţa construită la sol 2153 mp) cuprind un bazin de dimensiuni olimpice, trei trambuline pentru sărituri de la 1, 3 și 5 metri, un alt bazin pentru copii și minitobogan, patru baterii de tobogane pentru adulţi, precum şi zonă de plajă cu o capacitate de 1400 de șezlonguri.
  • Există și un patinoar artificial, care poate fi echipat sportiv pentru competiții de curling, dotat cu 154 de vestiare individuale, cu sistem de acces cu turnicheți și brățări de accces. Un număr de 144 de scaune montate în zona gradenelor facilitează prezența spectatorilor.
  • O altă atracție este perete de escaladă, cu 7 trasee simultane, de niveluri diferite de dificultate, dotate cu trolii autoblocante.
  • Iubitorii sporturilor au la dispoziție 6 terenuri de sport şi vestiare pentru jucători (amenajate pe o suprafaţă de 5.200 mp). Patru din cele 6 terenuri sunt pentru tenis, iar două sunt multifuncționale (fotbal, tenis sau volei). Toate terenurile sunt dotate cu instalații de iluminat nocturne. Cele două terenuri multifuncționale sunt dotate cu baloane.
  • Vei mai găsi două terenuri de joacă pentru copii de până la 12 ani (în suprafață de 1250 de metri pătrați fiecare), dotate cu mobilier specific.
  • Însă atracția parcului pare să fie lacul artificial de agrement (suprafață de 4500 mp, adâncime de 2,25 m, dotat cu 10 bărci, 5 hidrobiciclete și caiace).
  • Râul de rafting este ceva inedit nu doar în zonă, ci în țară (alimentat din lac cu un sistem special de pompe). Are o lungime de 289 m și urmează a fi introdus în circuitul competiţiilor internaţionale după autorizarea de către federația de resort; obiectivul este destinat atât amatorilor, cât și sportivilor de performanță, prin organizarea de competiții.
  • Parcul mai cuprindre un amfiteatru în aer liber cu 500 de locuri, cu toate funcţiunile conexe disponibile (scenă, vestiare etc).
  • Pistă pentru skate și biciclete, dotată cu mobilier specific, întregește atracțiile acestui colț de rai.

Text: Luminița Tăbăran

Foto: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns