Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Locuri macabre sau doar legende?

Locuri macabre sau doar legende?

Locuri macabre sau doar legende? Am făcut o incursiune prin cateva locuri care au un renume macabru și vrem să vedem dacă istoria lor reală justifică sau nu acest fapt.

Cetatea Poienari

Pe cât de cunoscută, pe atât de stranie. Cetatea Poienari (jud. Argeș) e în circuitul vânătorilor de locuri paranormale ce se leagă de legenda lui Dracula, confundat adesea cu Vlad Țepeș. Construită în secolul al XII-lea, abandonată, refăcută de crudul domnitor, apoi devenită adăpost pentru el pe timp de invazie, e locul în care au fost luate multe suflete. Dar cetatea se spune că e bântuită de soția lui Țepeș, care a preferat să se arunce de pe zidul înalt al fortăreței decât să fie captivă la turci, în timpul unei invazii. Cei ce stau noaptea la cetate recunosc că au văzut aure luminoase și au auzit sunete stranii.

Casa Jean Troianos

Casa cu Stafii din Brăila (Str. Ana Aslan nr. 11) este extrem de cunoscută atât de localnici, cât și de turiștii ce vin aici special ca să caute… fantomele. Casa este o bijuterie arhitecturală ce a fost construită la 1900 de negustorul grec Nicolachi Mavrocoldulas. Legenda spune că grecul s-a mutat în România ca să facă afaceri cu cereale și s-a îndrăgostit de o fată frumoasă pe care a luat-o de soție. Cum afacerile îl țineau mai mult pe drumuri, soția își găsea consolarea în brațele altora. Aflând aceasta, soțul încornorat a făcut un plan: a păcălit-o că pleacă câteva zile, dar s-a întors după numai câteva ore și a prins-o cu servitorul! Nebun de gelozie, a omorât-o și a zidit-o în casă, apoi a dispărut, lăsând vecinii cu țipetele fantomatice, disperate de femeie care se aud de ani și ani de zile. Când casa a intrat în reparații capitale, meșterii au descoperit între ziduri un schelet, ce a ajuns îndată la medicii legiști. Ei au stabilit că este al unei femei de aproximativ 30 de ani ce a murit împușcată în cap! Legendele (sau nu!) din jurul casei l-au inspirat pe Theodor Constantin să scrie romanul Fiul lui Monte Cristo.

Locuri macabre sau doar legende?

Pădurea Hoia Baciu

Probabil cel mai înfricoșător și enigmatic loc din România, Pădurea Hoia Baciu din Cluj a luat numele ciobanului care a dispărut aici cu peste 200 de oi. Cu forțe asemănătoare celor din triunghiul Bermudelor, locul înspăimântă localnicii și curioșii care vin special din toată lumea ca să se convingă cu ochii lor. Mulți au fost martorii fenomenelor inexplicabile: un luminiș oval în care nu crește vegetație, lumini ca de OZN-uri pe care știința nu le poate explica, umbre și fantome, copaci care capătă forme bizare noaptea. Fenomenele paranormale fluctuează, iar parapsihologii sunt convinși că aici există un portal către altă lume, numai că trebuie găsită „cheia”.

Castelul Iulia Hașdeu

Știi că localnicii o mai aud, din când în când, pe Iulia Hașdeu cântând la pian? Iar că în nopțile clare bătrânul Hașdeu urlă cu lupii? Asta se întâmplă chiar pe Valea Prahovei, în Câmpina. Bogdan Petriceicu Hasdeu și-a pierdut fiica, pe Iulia, de doar 19 ani, răpusă de tuberculoză. Ca loc de refugiu, el a construit în 1896 „templul spiritist” închinat fiicei sale. Se crede că Iulia i-a transmis din lumea de dincolo cum trebuie să arate castelul. Apelând la practici oculte pentru a păstra legătura cu Iulia, forțele nu au mai putut fi controlate în timp și spațiu și au rămas aici, la castel. După dispariția bătrânului Hașdeu, toți cei care s-au apropiat cu intenții rele de statueta Hristului au murit în chinuri, în accidente obscure. Astăzi, nici măcar simplii vizitatori nu se simt singuri în interiorul castelului!

Balta Vrăjitoarelor

Chiar în apropiere de București, în comuna Boldești, există un loc ce-ți dă fiori. La prima vedere, e o baltă mică parcă apărută după ploaie în mijlocul pădurii. Însă despre ea se spune că e blestemată, că nu are fund și că nici măcar animalele nu beau apă de aici. Unii susțin că acesta e locul în care a fost decapitat Vlad Țepeș și că spiritul său atrage forțele care generează fenomene inexplicabile: furtuni, fulgere ce ating doar balta, sunete fantomatice. Legenda mai susține că, de Sânziene, vrăjitoarele se întâlnesc aici pentru a face farmece.

Iașului bântuit

Iașiul este un oraș frumos, cu o arhitectură deosebită, în care și-au pus amprenta Eiffel (hotelul Turist) și Coandă (stucaturile speciale din interiorul Palatului Culturii), însă Iașiul poate fi și o destinație de interes pentru cei pasionați de senzațional, de spirite, stafii și clădiri blestemate. De anul trecut, cu ajutorul  aplicației „Questo“, poți face un traseu prin centrul urbei, care te duce în câteva locuri cu povești tenebroase. Aplicația te va ghida pas cu pas spre clădirile blestemate, locurile unde se spune că spiritele petrec toată noaptea sau în care poveștile de sute de ani îți dau fiori. Fiecare obiectiv are un indiciu și, răspunzând la întrebare, vei avea povestea și traseul către următorul obiectiv. Scopul este de a descoperi lucruri neștiute despre clădiri pe lângă care treci zilnic.

Vei descoperi povestea călărețului fără cap: doi domnitori ai Moldovei care și-au pierdut capul în urma unor acțiuni mișelești. Un trup fără cap adus de la Constantinopol și îngropat într-o biserică din oraș a fost descoperit de curând și se spune că noaptea se poate auzi ropotul calului domnitorului care merge călare pentru a-și căuta capul.

O altă poveste amintește de un blestem al unei clădiri construite pe locul unui fost cimitir. Mistuită de flăcări de nenumărate ori, clădirea se chinuiește să rămână în picioare și insistă să fie folosită în același scop ca atunci când se pare că a primit blestemul – berărie.

Sadismul unor vechi locuitori ai orașului poate fi descoperit prin povestea unui criminal în serie care își ascundea victimele sub dușumea sau prin deja celebra poveste a ultimului călău al Moldovei – omul fără suflet.

Citește și:

Articol preluat din ediția de martie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: Corina Matei/pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns