Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Mai puțin știute despre 7 obiective turistice celebre

Mai puțin știute despre 7 obiective turistice celebre

Când vizitezi un loc faimos, îți place să te bucuri de frumusețea lui, dar ai vrea să-i afli și secretele!

Ineditul atracțiilor turistice constă și în aspectele mai puțin știute din istoria lor. Aflând câteva dintre legendele care circulă în jurul lor, le vei privi cu alți ochi când le vei vizita în concediu.

Podul cu lanțuri

Este unul dintre cele mai vechi poduri europene și unul dintre cele mai frumoase ale Budapestei. La momentul construcției, acesta era considerat una din minunile lumii moderne, însă o legendă ungurească susține că arhitectul care a proiectat celebra construcție era atât de mândru de creația sa, încât i-a provocat pe locuitorii capitalei maghiare să-i găsească o hibă și, dacă se va întâmpla astfel, se va sinucide. Oamenii au arătat spre leii care străjuiesc capetele podului, remarcând că nu au limbi. Se spune că arhitectul s-a ținut de cuvânt și s-ar fi aruncat de pe pod. Totuși, limbile leilor nu se văd din unghiul trecătorilor, însă acestea există!

Turnul din Pisa

Înclinarea celebrului turn a apărut în discuție încă din 1173, la demararea construcției. Din cauza pământului instabil, acesta a început să se încline când constructorii au ajuns la al treilea nivel și fundația s-a destabilizat. Cu toate intervențiile arhitecților, în următoarele sute de ani, turnul înalt de 55 de metri a avut în medie o înclinare de circa 2 mm pe an. Azi, construcția este cu mai bine de cinci metri perpendiculară cu solul.

Turnul Eiffel

Simbolul Parisului, Turnul Eiffel este, cu certitudine, una dintre cele mai recognoscibile construcții de pe glob, cu șapte milioane de vizitatori anual. Când Gustave Eiffel l-a construit (1887-1889), scopul a fost ca monumentul înalt cât o clădire cu 80 de etaje să fie arc de intrare la Expoziția Universală, un târg mondial ce sărbătorea centenarul Revoluției franceze. Mulți parizieni au privit cu scepticism mastodontul. Autoritățile au decis să-l păstreze ca staţie de radiotelegraf, cu ajutorul căreia în timpul Primului Război Mondial, au interceptat comunicațiile inamicului. Turnul a scăpat și în a doua conflagrație mondială, în ciuda ordinului de demolare dat de Hitler. El are 30 de replici în lume.

Colosseumul

Amfiteatrul, cel mai mare construit vreodată în Imperiul Roman, naște și azi invidii printre construcțiile de gen, fiind o capodoperă inginerească. Nu doar proporțiile uriașe impresionează, ci și arhitectura lui. Construcția este prevăzută cu tuneluri pentru sclavi şi animale, formate din ziduri rezistente. De asemenea, existau lifturi trase de scripeți, care ridicau animalele și decorurile la intrarea în arenă. Un aspect interesant este că toate zonele (rânduri pentru bogați, pentru tineri, pentru femei) erau legate prin pasaje care permiteau evacuarea de urgență. Comparațiile efectuate de arhitecți arată cât de avansată este construcția ridicată în urmă cu 2.000 de ani în comparație cu multe dintre terenurile mari de fotbal de azi.

Sagrada Família

Opera lui Gaudí, cel mai vizitat loc din Spania și parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, atrage anual trei milioane de turiști. Pe Fațada Pasiunii, chiar lângă statuia cu un cuplu care se sărută, se poate vedea un pătrat misterios în care sunt notate 15 numere, o adevărată provocare pentru mintea celui care se lasă atras în joc. Unii au descoperit că, atunci când aduni toate numerele orizontale sau verticale, rezultatul este 33, vârsta la care Iisus a fost crucificat. O altă explicație este că 33 este cel mai înalt rang din ierarhia masonică, instituție din care se pare că Gaudí a făcut parte.

Notre-Dame

Puține sunt în lume clădirile care să fi cunoscut celebritatea Catedralei Notre-Dame, unul dintre cele mai cunoscute lăcașuri sfinte, a cărei construcție s-a întins pe 200 de ani și atrage anual 13 milioane de vizitatori. Mare parte din faimă i-a fost adusă și de personajul lui Victor Hugo (Cocoșatul de la Notre-Dame). Până nu demult considerat fictiv, sursa de inspirație a romancierului pentru Quasimodo a fost o persoană reală, arată cercetările.

Moscheea Albastră

Printre cele mai frumoase moschei din Turcia, aceasta a fost construită în 7 ani (1609-1616) și albastrul din denumire vine de la cele 20.000 de plăci de ceramică folosite pentru interior. Un aspect care-i conferă distincție sunt cele șase minarete (de obicei, moscheile aveau două, maximum patru!). Potrivit legendei, la mijloc ar fi fost o neînțelegere. Când sultanul a cerut altın minare („minarete de aur“), arhitectul a auzit altı minare („șase minarete“). Singura moschee cu șase minarete era cea de la Mecca, a profetului. Dar sultanul a rezolvat problema cerând să-i fie adăugat un al șaptelea moscheii din orașul sfânt al musulmanilor.

Știai?

Distanțele în Franța sunt calculate din fața catedralei Notre-Dame, considerat kilometrul zero.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.30/03.08.2017
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay

 

Comments

comments

2 thoughts on “Mai puțin știute despre 7 obiective turistice celebre

  1. Ești plătit sa amintești și sa lauzi edificii din Ungaria(din bugetul de la Budapest)
    Ce zici de podul de la Cernavodă,cel mai lung și mai frumos pod din Europa la vremea lui

  2. „construcția este cu mai bine de cinci metri perpendiculară cu solul.”
    Puteti explica? Adica cum :), cinci metri perpendiculara cu solul.

    Din cele sapte, am vizitat sase. Guess which one’s missing!

Lasă un răspuns