
Moldova, un loc de poveste, ți le oferă pe toate: vinuri alese, izvoare cu apă terapeutică, lăcașuri de cult, tradiții păstrate cu sfințenie, mâncăruri gustoase de care nu te mai saturi și plaiuri de vis.
Când spui Moldova, gândurile îți fug la mănăstirile din Bucovina și la Iași, însă sunt multe alte locuri mai puțin știute, dar la fel de frumoase, cu energii aparte, care-ți poartă sufletul într-o călătorie mirifică. De la Galați până la Botoșani, poți petrece o vacanță de neuitat, în care încape tot ce vrei și ceva în plus.
Dolhești, un colț de rai
Verdeață cât cuprinzi cu ochii, case cochete și livezi. Dolhești e ca un colț de rai. Nu sunt pensiuni, dar găsești găzduire la localnici și masa va fi pusă îndată, ca-n zi de sărbătoare. E o oază de liniște, cu energie bună, sănătoasă și molipsitoare. O vizită în Dolhești este precum o călătorie în timp, pe meleaguri bucolice sau o rătăcire printr-un muzeu viu al satului, cu oameni și meserii despre care citești în operele lui Sadoveanu. Că e vară sau iarnă, aerul curat, peisajele și oamenii, mai ales ei, te vor cuceri. Vei auzi povești despre Valea Șomuzului, despre crucea de pe Dealul Butucului din al Doilea Război Mondial, despre Biserica Hatmanului Șendrea sau despre moara veche de 100 ani care încă funcționează. Aici vei găsi un meșter cojocar care face niște minuni de haine, pe apicultorul cu cămara plină de sortimente alese de miere, dar și pe fierar și cărămidar.
Citește și: Tușnad, un paradis ivit pe coaja subțire a vulcanului
Mănăstirea Dragomirna din Suceava
Ridicată în secolul al XVII-lea, mănăstirea este un complex monahal impunător, cu ziduri falnice, ocrotitoare, picturi murale și fresce de o frumusețe surprinzătoare. Așezământul are o istorie tumultuoasă, pe care localnicii vor fi bucuroși s-o povestească. Biserica mănăstirii are hramul Pogorârea Sfântului Duh, sărbătorit la 50 de zile după Paște, anul acesta pe 16 iunie. Va fi mare sărbătoare!
Casa Ventura din Botoșani
Construită în stil neoclasic în secolul al XIX-lea, casa poartă numele Mariei Ventura, actriță româncă de origine evreiască, mai cunoscută ca Mărioara Ventura. Acum, casa găzduiește Școla Populară de Arte și Meserii și Secția de Etnografie a Muzeului Județean Botoșani. Poate fi un popas cultural pentru oricine ajunge în Botoșani.
Citește și: Vacanță în Transilvania: cetăți dacice și evadare în natură
Muzeul „Vasile Pârvan“ din Bârlad
Bârladul este cel mai mare oraș din județul Vaslui și un centru cultural. Aici poți vedea cetatea din pământ ctitorită de Ștefan cel Mare, Teatrul „Victor Ion Popa“, obiectiv de patrimoniu, Parcul Teatrului, grădina zoologică și perla coroanei, Muzeul „Vasile Pârvan“, un monument istoric ce adăpostește piese arheologice, artă statuară neolitică, documente, cărți, arme și accesorii din secolele VII-VIII.
Observatorul astronomic din Bacău
Dacă drumurile te duc prin Bacău, vizitează Observatorul Astronomic „Victor Anestin“. E mai mult decât un loc în care poți vedea corpurile cerești și să afli informații despre poziția lor, perioadele când sunt vizibile sau fazele lunii. Fostul castel de apă adăpostește acum cea mai mare expoziție de astronomie din țară, cu cel mai performant telescop din România. Observatorul poate fi vizitat cu programare la telefon: 0234-513724.
Palatul Ruginoasa
La 60 km de Iași, între Târgu Frumos și Pașcani, se află satul Ruginoasa și palatul cu același nume. Proprietate a familiei Sturdza, el a fost cumpărat de Alexandru Ioan Cuza, iar azi este muzeul memorial dedicat domnitorului și inclus pe lista monumenelor istorice. Cabinetul de lucru al lui Alexandru Ioan Cuza, salonul în stil Louis Phillippe al Elenei Cuza și dormitoarele somptuoase ale soților Cuza sunt doar câteva dintre atracțiile palatului.
Citește și:
Articol realizat de: Luminița Tăbăran
Foto: PR