Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Muzeele mai puțin cunoscute ale Bucureștiului

Muzeele mai puțin cunoscute ale Bucureștiului

Pentru weekendurile plictisitoare sau ploioase, întotdeauna există un leac. Iar dacă ai avut senzația că ai terminat toate posibilitățile de petrecere a timpului liber în Capitală, permite-mi să vin cu idei noi, interesante și educative atât pentru tine, cât și pentru cei mici. Multe din ele, mai puțin cunoscute!

Muzeul de numismatică

Tu știi cum miroase aurul? Poate că nu, dacă nu ai avut niciodată ocazia să stai într-o cameră cu 55 de kilograme de aur în monede și lingouri cu valoarea de trei milioane de euro!

În Palatul Vechi de la 1900 al Băncii Naționale, cu o arhitectură deosebită de inspirație franțuzească, vei descoperi majoritatea monedelor care au circulat pe teritoriul celor trei provincii românești, monede cu dublă valoare ruso-turcă, dar și polul din 1868, moneda bătută de Carol I, azi cu o valoare de 200.000 de euro.

Vizitarea Muzeului BNR nu este strict doar despre monede, ci și despre cuvinte și expresii. Așa afli că tallerii olandezi, monede de argint din secolul al XV-lea, sunt strămoșii faimosului „dollar“. „A da ortu’ popii“ și „a da două parale“ sunt vorbe legate tot de bani, pe care îi vei vedea în muzeu.

O expoziție specială făcută de BNR în colaborare cu Muzeul Gr. Antipa îi așteaptă pe cei mici să descopere bancnote și monede cu animale din lumea întreagă!

Strada Doamnei nr. 8

Luni-vineri, accesul e gratuit în baza rezervării la muzeul@bnro.ro.

www.bnr.ro

Muzeul Pompierilor

Nu mulți știu că în Foișorul de Foc, fostul post de observație al Capitalei, există șase etaje de expoziție dedicate pompierilor. Meseria te duce în perioada romană, de când există dovezi că oamenii s-au luptat cu incendiile.

Vei contempla apoi organizarea meseriei de-a lungul timpului, cu uniforme, pompe manuale și alte obiecte de tezaur. În final, vei afla cum sunt pregătiți astăzi pompierii să intervină, grație costumelor aluminizate, machetelor de mașini de intervenție și aparatelor moderne.

Ai auzit de marele incendiu din 23 martie 1847, când peste 2.000 de case au ars? Aici, la muzeu, există „arma crimei“ – pistolul cu care a fost declanșat, involuntar, incendiul.

Foișorul de Foc – Bd. Ferdinand I nr. 33

Luni-vineri, 8-16, preț intrare 6 lei

www.muzeulpompierilor.ro

Muzeul Vârstelor

În muzeul ce este un liant atât între generații, dar și între trecut și prezent, bucureșteanul trece prin toate etapele vieții ale fiecărei etape istorice de la 1700 până astăzi.

Obiectele prezentate descriu obiceiurile de viață în fiecare context: găsim săbii-pistol – utile pentru apărare în timpurile extrem de violente, accesorii pentru Bucureștiul nămolos – nalânii (sandale de lemn ce se încălțau peste pantofi), carnețele de bal, în care fetele își notau cui îi acordă dansurile ca să nu iște dueluri, veselă decorată la rang de artă, dar și tehnologiile care schimbă viața oamenilor. Nu sunt ocolite nici expozițiile din perioadele cele mai încântătoare: la belle epoque, art noveau sau art deco. Este un muzeu care nu contenește să-ți dezvăluie tot felul de curiozități la care nu te-ai fi așteptat!

Casa Filipescu-Cesianu – Calea Victoriei 151

Miercuri-duminică, 10-18, preț intrare 5 lei

muzeulbucureștiului.ro/casa-filipescu-cesianu.html

Muzeul Simțurilor

Ia-ți inima în dinți și pășește pe tărâmul magic unde nimic nu este ceea ce pare a fi!

Să amețești în Camera Infinitului, să stai pe tavan în Camera lui Dracula, să ieși din Labirint, să-ți ții echilibrul în Vortex și să fii cea mare-mare în Camera lui Ames sunt doar câteva lucruri pe care le poți face în cele 11 spații amenajate într-unul dintre cele mai mari muzee de acest gen din Europa, Muzeul Simțurilor din București.

Iar iluziile optice pe care le vei putea verifica apoi te vor face să spui cu uimire: „Nu se poate!“ Descoperă secretele!

AFI Palace Cotroceni, et 1, Bd Vasile Milea nr. 4

Luni-duminică, 10-22, preț intrare 35 lei

www.museumofsenses.ro

Muzeul Parfumului

Din peste 15.000 de obiecte de parfumerie colecționate de Iacob Val, proprietarul Beautik, o parte sunt expuse în micul muzeu amenajat în magazin.

Parfumuri autentice românești vechi, ediții franțuzești de colecție, pudre de obraz dintre cele mai fine, recipiente de cristal, dar și parfumurile preferate ale Regelui Carol I și Reginei Maria te așteaptă să le descoperi pe rând. Chiar dacă nu se pot mirosi, fiind protejate de o vitrină, toată această colecție dezvăluie o istorie a frumosului și a eleganței.

Printre exponatele originale de relevanță mondială se numără Vainqueur și Joséphine, create de François Rancé, parfumierul preferat al Casei Imperiale, pentru Napoleon Bonaparte și soția sa iubită, Joséphine.

Calea Dorobanților nr. 172

Luni-sâmbătă, 10-21/duminică, 11-15. Acces gratuit.

www.beautik.ro

Muzeul Hărților Vechi

Ești pasionată de cartografii vechi? Nici nu trebuie! Vei găsi atâtea curiozități doar uitându-te pe hărțile vechi ale regiunilor României: Botushanii, Teseswar sau Gallaz sunt orașe din țară, așa cum se scriau ele pe la 1700!

Colecția este una privată și a fost făcută în parte din donații. Cuprinde 780 de hărți din perioada secolelor XVI-XX și reprezintă cartografii de regiuni, continente, orașe și chiar astronomice. Cea mai veche hartă datează de la 1525. Nu uita să privești vitraliile tavanelor din sălile frumoasei clădiri de patrimoniu, vei descoperi și mai multe hărți, pictate de artiști!

Strada Londra nr. 39

Miercuri-duminică, 10-18, preț intrare 8 lei

www.muzeulhartilor.ro

 

Muzeul Recordurilor

Vrei să intri într-un loc care te lasă fără cuvinte? Ion Chirescu, poate cel mai mare colecționar din România, expune trei colecții omologate în Guinness World Records ca fiind cele mai mari din lume. Prin fiecare, cunoști istoria umanității și vei înțelege altfel evoluția ei.

Colecția de tirbușoane are peste 30.000 de piese. Primele sunt de la începutul secolului al XVIII-lea, atunci când și dopul a început să fie introdus complet în sticlă. Piesele sunt din materiale prețioase sau decorate de artiști și numai cei înstăriți aveau acces la ele. Colecția de fiare de călcat depășește 35.000 de piese și pornește cu instrumente antice din piatră folosite pentru blănuri. Cultul fiarelor de călcat a atins apogeul în secolul al XX-lea, dovadă stau bijuteriile cu fiare de călcat! Colecția de trivete (suportul pe care se pune fierul de călcat încins) are peste 15.000 de piese, ce sunt adevărate opere de artă, unele foarte prețioase.

În 2018 se vor deschide încă două colecții impresionante: una filatelică (va conține toate timbrele emise în România) și una de aparate foto vechi.

Strada Parfumului nr. 25-27

Luni-vineri, 10-15.30, cu rezervare

Preț intrare 100 euro/colecție sau 150 euro/2 colecții pentru un grup de max. 20 de persoane

www.museumofromanianrecords.com

Muzeul Căilor Ferate Române

Raiul copiilor și bucuria adulților se regăsesc în fața celei mai mari diorame din România, făcută chiar de directorul muzeului împreună cu câțiva angajați pasionați, pe care trenurile funcționează exact ca în realitate!

După ce îți vei lua ochii cu greu de la trenurile de toate felurile care opresc în gări, vei observa machetele trenurilor de demult. Cea mai veche machetă datează din 1869 și este a unui tren făcut în Anglia ce a circulat pe ruta București-Giurgiu.

Calea Griviței nr. 193B

Miercuri-duminică, 10-16, preț intrare 4 lei

www.cenafer.ro

Muzeul Muzicii

Muzeul închinat celui mai mare muzician român, George Enescu, dezvăluie aspecte inedite, mai puțin știute despre viața celui care a fost atras de muzică încă de la vârsta de trei ani.

Printre diplome, premii, manuscrise și fotografii vechi, vei avea ocazia să vezi prima vioară a marelui compozitor, pianul și setul său pentru fumat, din care se remarcă tabachera de argint cu forma continentului sud-american.

Într-o sală a palatului în stilul baroc francez absolut impresionant prin picturile și decorațiunile arhitecturale, vei păși… chiarîn casa natală din Dorohoi a lui Enescu. Cu ajutorul tehnologiei VR, vei vizita practic fiecare încăpere.

Periodic, în sala mare a castelului au loc concerte cu intrarea gratuită.

Palatul Cantacuzino – Calea Victoriei 141

Marți – duminică: 10-17, preț intrare: 3 lei

www.georgeenescu.ro

 

Expoziția Observatorului Astronomic

Puține lucruri sunt la fel de fascinante ca Universul. Și, pentru că nu există modalitate mai bună să faci cunoștință cu el, noua expoziție de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” te va plimba printre stele, galaxii mai apropiate sau mai îndepărtate, până pe Lună și-napoi și printre planete. Citind descrierile presărate cu umor, vei afla, de pildă, că „nu putem trăi fără înghețată”, referitor la condițiile de pe planeta Mercur!

Expoziția este un deliciu chiar și pentru adulți. Iar după ce cunoști spațiul, un ecran interactiv te așteaptă să vezi Universul prin diverse spectre de lumină, ce nu se pot vedea cu ochiul liber. Seara, în funcție de spectacolele cerești, se fac observații de pe terasa sau din cupola clădirii, prin telescoape performante.

Bd. Lascăr Catargiu 21

Joi-sâmbătă: 10-21:15 / miercuri și duminică: 10-18, preț intrare: 5 lei

www.astro-urseanu.ro

 

Muzeul de Antichități

Colecția „Maria și dr. George Severeanu”, deschisă în noiembrie 2017 reunește cca 3.000 de obiecte arheologice și 9.000 de monede, obiecte expuse cronologic și tipologic.

Așa că astăzi putem admira impresionați o istorie ce începe cu mai mult de 6.000 de ani în urmă, spusă de vase grecești antice, statuete de lut, bronzuri, sticlărie romană, camee antice și multe altele. Expoziția este digitalizată cu două holograme și vei descoperi foarte multe exponate în fiecare sertar.

Henri Coandă 26

Marți – duminică: 10-18, preț intrare: 5 lei

muzeulbucurestiului.ro/muzeul-george-severeanu.html

 

*tarifele exprimate sunt cele întregi, fără reducere pentru copii, studenți sau pensionari. Tarifele detaliate și zilele cu intrare gratuită le puteți pe site-urile muzeelor în cauză.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de mai 2018 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: Corina Matei

Comments

comments

Lasă un răspuns