Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Novi Sad, o perlă neoclasică plină de viață

Novi Sad, o perlă neoclasică plină de viață

Novi Sad, o perlă neoclasică plină de viață – Fiind în vacanță prin Serbia cu prietenele, o țară pe care o subestimăm din punct de vedere turistic, am ajuns într-un oraș seducător la doar o oră de mers cu mașina de Belgrad. Deși este al doilea ca mărime din țară, fiind numai cât Brașovul, Novi Sad ne-a impresionat de la prima întâlnire prin ambianța sa neoclasică, păstrată în mare parte în centrul istoric.

Mare centru industrial și cultural, supranumit „Atena Sârbească”, numele orașului de astăzi a fost dat de Împărăteasa Maria Tereza, care i-a spus Neoplanta ( „plantații noi”), pe care localnicii l-au tradus în sârbă. E situat pe un platou înalt pe malurile Dunării și Canalului Dunăre-Tisa-Dunăre și, datorită poziției strategice de supraveghere și comerț, a fost locuit încă de-acum 6.000 de ani și disputat intens de-a lungul timpului: a fost cucerit de celți, romani, huni, bizantini, franci, bulgari, maghiari, turci și austro-ungari, abia apoi rămânând al sârbilor. Astfel, orașul a devenit în 1945 capitala Voivodinei, o provincie a fostei Republici Socialiste Federative Iugoslavia și Serbiei. Iar astăzi își cheamă turiștii.

Arome și gusturi

Am parcat mașina pe artera principal, Bulevardul Mihajlo Pupin, și imediat am intrat în zona centrului vechi, unde aroma preparatelor proaspăt gătite ne-a făcut să realizăm că un brunch suna excelent. Cum toate localurile arătau bine pe afară, ne-a fost destul de greu să alegem în care să intrăm, așa că ne-am lăsat duși de intuiție: un pub cu mezanin prin geamurile căruia puteam privi cum se desfășoară viața sârbească. Chelnerul, într-o uniformă la patru ace și cu o engleză impecabilă, ne-a recomandat câteva feluri de mâncare tradiționale ușoare, fiind încă devreme. Modul de prezentare ingenios, cu plite sub care se găseau mici candele, cu platouri ovale de lemn și cratițe de lut proaspăt scoase din cuptor, a transformat această experiență neplănuită într-una dintre cele mai interesante. În plus, oricine măcar a auzit că bucătăria sârbească se definește prin aromele sale delicioase. Iar prețul, un chilipir!

Plimbare liniștitoare

Palatul Menratova, Palatul Gvozdeni čovek, Palatul Dunavske și Vladicanski Dvor sunt doar câteva dintre monumentele istorice importante care îți dezvăluie „hainele” suprapuse ale timpului peste acest loc. Iar Piața Libertății te va impresiona – cel puțin pe noi ne-a fermecat: Palatul Consiliului Local, o clădire eclectică uluitor decorată, stă față în față cu Catedrala Romano-Catolică Sfânta Fecioară Maria, ridicată în 1742 în stil neogotic. Celelalte două laturi ale pieței se constituie în două stiluri arhitectonice diferite, ca o luptă între Vest (francez) și Est (rusesc, socialist), reușind să-ți spună simplu o poveste tumultuoasă.

După ce ne-am delectat parcurgând la pas străduțele pietonale pavate, pline de culoare, am ajuns la Muzeul Orășenesc. Dacă ai suficient timp, aici poți afla despre istoria orașului, dar și despre etnografie, cultură și arte. Apoi, trecând prin Parcul Dunărea și pe Podul Varadin, reconstruit în 2000 după bombardamentele NATO din 1999, am ajuns la scara către faimoasa cetate.

Gibraltarul Dunării

Fortăreața Petrovaradin, cunoscută și ca „Gibraltarul Dunării“, e o cetate austriacă ridicată în 1692 ca stavilă împotriva turcilor. Deși de la bază părea modestă, odată ce am urcat scările și am ajuns pe platou, ne-am dat seama că e, de fapt, imensă. O plimbare de jur împrejurul zidurilor, de unde am admirat atât Novi Sad, cât și Petrovaradin despărțite de Dunărea bătrână, ne-a luat nu mai puțin de-o oră. Pe vremuri, în cetate erau peste 200 de case, hambare și depozite. Coridoarele din cetate, dispuse pe patru etaje, însumează 16 kilometri. E nevoie de aproape o jumătate de zi ca să o vizitezi, mai ales că aici se află și două muzee, planetariul și câteva galerii de artă.

Însă marea atracție din cetate este „Ceasul Inversat”! Probabil te va deruta, dar lucrurile stau așa: limba mică arată minutele, iar cea mare indică ora. Legenda spune că intenționat a fost făcut așa, ca pescarii de pe Dunăre să vadă ora de la depărtare.

♥ Novi Sad a devenit faimos și datorită festivalului de muzică electronică EXIT, care se organizează chiar în cetate în fiecare an!

♥ Novi Sad a devenit în 2019 Capitala Europeană a Tineretului, iar în 2021 va fi Capitală Europeană a Culturii, alături de Timișoara.

♥ Spirit de aventură? Ia-ți un tur și vizitează labirintul subteran de la Cetatea Petrovaradin!

Citește și:

Articol preluat din ediția de februarie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: Corina Matei

Comments

comments

Lasă un răspuns