
Nu multă lume știe ce minuni ascunde Caraș-Severin. Dar dincolo de Băile Herculane, Cheile Carașului și faimoasa Cascadă Bigăr, ai foarte multe de explorat. Ba mai mult, la finalul vacanței o să ajungi la concluzia că mai ai o grămadă de locuri de văzut în Banatul Montan!
Reșița în puncte-cheie
După un drum lung, am ajuns după-amiaza în Centrul Civic al Reșiței unde, cu ocazia zilelor orașului desfășurate sub numele de #CustomResita, aveau loc diverse evenimente. Dincolo de zona de mâncare tradițională bănățeană și scena mare, piața a devenit locul unei expoziții de motociclete. Pasionații din întreg județul și nu numai au venit să-și etaleze negrele furioase, adevărate bijuterii pe două roți, care au atras privirile vizitatorilor ce nu au ratat ocazia să se fotografieze inclusiv cu proprietarii!
Iar dacă nu e niciun eveniment când ajungi tu, du-te direct la Fântâna Cinetică, simbolul orașului. Este opera sculptorului Constantin Lucaci care a realizat-o în fosta fabrică de locomotive cu abur. O fântână unică, îmbină forța apei cu oțelul: piesele fântânii se mișcă în sincron, creând un spectacol care este uluitor nu doar datorită înălțimilor jeturilor de apă, ci și datorită curcubeielor!
Cum nimic nu se compară cu o vizită la pas a unui oraș, am mers pe jos până la Parcul Triaj, mândria reșițenilor: aici se află Muzeul Locomotivelor cu Abur, o colecție unică și extrem de valoroasă de 16 piese ce „munceau” din greu cu peste 100 de ani în urmă pe liniile ferate din România. Înființat în 1972, muzeul are 14 locomotive ce au fost făcute chiar la Reșița, un mare centru de producție, recunoscut la nivel european. Piesa centrală este cea mai veche locomotivă. Ea se numește „Resicza”, a fost produsă în 1872, a avut numărul 2 (după prototipul celei de la Viena după care a fost construită) și a fost destinată rutei montane Reșița-Secu. O vezi la intrarea în parc, pusă pe un piedestal.
Intrarea este gratuită.
Ca să înțelegi mai multe despre istoria locului din punct de vedere arheologic, etnografic istoric și artistic, am făcut o vizită la Muzeul Banatului Montan, o instituție tânără, dar care a reușit să colecționeze peste 53.000 de piese reprezentative pentru această regiune. Machete ilustrând istoria industrială, porturi populare, monede, textile, ustensile din gospodărie, documente vechi, dar și opere de artă constituie o excelentă incursiune în Banat.
Intrarea costă 2 lei.
Și, ca să încheiem turul cu muzee deosebite, ne-am oprit la Muzeul Cineastului Amator, singurul de acest fel din țară. Instituția este o inițiativă privată ce vrea să cerceteze și să readucă în atenția publicului a mişcarea de cineamatorism din România. Sunt colecționate și expuse camere pe peliculă, aparate de proiecție, vizioneze, prese de tăiat şi lipit filme, filme pe peliculă, postere de film. În patrimoniul muzeului se află și una dintre cele mai vaste colecții de aparate foto, expusă publicului în întregime în fiecare an de Noaptea Muzeelor.
Programarea se face cu o zi înainte pe pagina de Facebook.
Prima cale ferată montană din țară
34 km, 10 viaducte și 14 tunele – toate săpate manual în stâncă – așa se traduce linia ferată Anina-Oravița, ce astăzi este înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice. Traseul a fost construit din necesitate: în 1790 s-a descoperit cărbunele de calitate superioară în munții din zonă. Dar „Aurul Negru” trebuia transportat mai ușor până Oravița, de unde pleca spre Dunăre, unde era preluat de vapoare. Așa că în 1863, calea ferată dintre cele două orașe a fost finalizată și s-a numit Semeringul Bănățean. În 1869, linia a fost destinată și transportului de persoane.
După peste 150 de ani, prima cale ferată montană din România funcționează și astăzi, având curse dus-întors o dată pe zi. Traseul durează două ore pentru că traseul e plin de curbe și locomotiva veche, Diesel, nu poate merge cu mai mult de 15km/h. Chiar și așa, turiștii se îndrăgostesc de ea! Călătoria este una spectaculoasă: tuneluri de vegetație, ziduri săpate în stâncă ce aproape ating vagonul, viaducte peste văi adânci, peisaje unice de la înălțime!
Biletul costă 10 lei.
Descoperind Oravița
Oravița, orășelul dintr-un colț uitat al României, poate prezenta unele dintre locurile emblematice din țară. Și nu doar atât! Sunt și „cele mai”! Prima oprire a fost la Teatrul Vechi „Mihai Eminescu”, cel mai vechi teatru de pe teritoriul României și totodată cel mai vechi din sud-estul Europei! Construit între anii 1814-1817 în stil baroc, a vrut să fie copia fidelă a Burgtheater-ului din Viena, dar la scară redusă. Totodată, teatrul se mai laudă cu ceva: a fost prima clădire din Europa iluminată artificial! Teatrul cochet, dar cu tavan și decorațiuni uluitoare, mai dezvăluie ceva în timpul vizitei: scările din lemn sunt cele originale, iar odată ce le-ai urcat, vei intra în camera ce este păstrat cu sfințenie unul dintre pianele la care a cântat marele compozitor George Enescu!
Apoi, trecând pe lângă biserica monument-istoric ridicată în 1781, am ajuns la Farmacia Knoblauch, cea mai veche farmacie minieră din România, deschisă în 1763 de Edward Winter! Numele său provine de la familia care a cumpărat-o în 1796, în traducere însemnând „Usturoi”. Astăzi, farmacia de pe strada 1 Decembrie 1918 nr 337, a devenit un muzeu care, odată ce ai intrat, te transpune direct în secolul al XVIII-lea prin mobilierul original, instrumente farmaceutice, casa cu manetă de zi sau de noapte – pentru dublarea prețului serviciului, etichete, rețete, recipiente și cărți de farmacie.
Farmacia se deschide vizitatorilor la cerere, vorbiți la Teatrul Mihai Eminescu.
Ultima oprire din Oravița a fost la Muzeul Monetăriei Imperiale, în locul în care a funcționat prima monetărie modernă din Banat. Înființată în 1811, a funcționat până în 1855. Aici s-au bătut creițari și coroane, cu stema monetăriei: un ciocan şi un târnăcop, în interiorul unei roți dințate înconjurate de o cunună din frunze de laur și stejar.
Monetăria se deschide vizitatorilor la cerere, vorbiți la Teatrul Mihai Eminescu.
Relaxare în Munții Semenic
Din Reșița se urcă îndată pe Transsemenic, un drum montan pitoresc ce șerpuiește prin pădurile dese cu poieni verzi ce se deschid din loc în loc, E zona ideală pentru liniște, relaxare, aer curat, dar și pentru distracție până în zori.
Dacă nu știați, aflați acum că în zona Gărâna-Văliug se găsește unul dintre cele mai ionizate aere montane din întreaga Europă. Cel puțin asta spuneau măsurătorile din anii ’40. Zona era atunci foarte faimoasă, inclusiv printre străini, dar și printre cei care voiau să evite aglomerația de la Băile Herculane. Mărturie stau casele vechi, care toate au fost construite cu câte o cameră pentru oaspeți. Nu mai spun de numeroasele trasee montane din Parcul Național Semenic, te trimit direct pe ponton, la Lacul Gozna, unde m-am simțit excelent. Noaptea este un punct de interes pentru petrecăreții nu doar din Reșița, ci și din Caransebeș și Timișoara, iar ziua devine o oază de liniște cu șezlonguri, baldachine și limonade reci.
#CustomResita
în 2018, Zilele Orașului Reșița s-au transformat într-un adevărat festival de muzică, dans, ateliere și workshopuri pentru toate gusturile. De la ansambluri populare la muzică rock, de la mâncare tradițională la ateliere de tatuaje, de la parade de motociclete și biciclete până la animații stradale, concerte susținute de artiști din străinătate, dar și cântăreți autohtoni precum What’S Up sau Smiley, a fost unul dintre cele mai importante evenimente organizate din oraș. Poiana Golului a fost preferata tinerilor, care au urcat pe poteca din pădure până pe platou, la Stema UCMR, unde #NeverlandPlace a amenajat un spațiu atipic în mijlocul naturii.
Gărâna Jazz Festival
Vrei încă un motiv bun să ajungi în zonă? Între 12 și 15 iulie, la Gărâna, are loc cea de-a 22-a ediție a festivalului de jazz. Cu un public din ce în ce mai numeros, Gărâna va găzdui
concerte ale artiștilor din Coreea, Suedia, Cuba, Italia, SUA, Franța, Israel, Germania și Norvegia.
În loc de concluzii
Eu am stat doar trei zile. Trei zile pline la finalul cărora am aflat că aș mai fi avut atâtea locuri spectaculoase de vizitat, dar de care nu am auzit din lipsa de promovare: Cascada Moceris, Peștera Comarnic (una dintre cele mai mari și mai spectaculoase peșteri din România), Peștera cu Oase, Lacul Ochiul Beiului, Cetatea Maria Theresia sau Cheile Nerei. Și de aceea abia aștept să revin!
Acest circuit a fost posibil datorită agenției #NeverlandPlace în cadrul proiectului de promovare turistică #CustomResita.
Articol exclusiv online.
Text și foto: Corina Matei
Citește și: