
Pe timp de zi, Amsterdamul etalează flori la ferestre, în clinchet jucăuş de biciclete. Dar, cum apune soarele, vitrinele vând nuri, iar nopţile miros puternic, ameţitor a iarbă de canabis. Cuminte sau rebel – poţi fi cum vrei aici, totul e permis.
Reverii pe Amstel
Râul care a dat numele oraşului-capitală a Olandei (la începuturi, pe când era un mic sat pescăresc, se numea Amstelredam), dar şi celebrei beri formează prin Amsterdam străzi de apă cochete, cu iahturi şi bărcuţe ce alunecă lin sau se odihnesc la malurile de piatră, în faţa clădirilor lipite, desenate parcă de un copil. Senzaţia de pace şi libertate în care te învăluie lumina caldă a cetăţii nu prevesteşte nici o ispită ascunsă după cortina înserării…
Romantism şi erotism
Profit de statueta cu pupăcioşi ca să te anunţ că Amsterdamul e un oraş în care poţi experimenta toate faţetele romantismului. De la plimbările caste şi însorite prin Piaţa Dam, vegheată de Palatul Regal, până la incursiuni obraznice în frivola viaţă de noapte a oraşului. Lasă prejudecăţile în valiză şi bucură-te de senzaţiile tari!
O mare de biciclete
N-ai să prea vezi maşini poluând aerul din Amsterdam: mică sau mare, colorată sau ruginită, cu om pe şa ori aşteptându-şi „stăpânul“ într-o mare de surate, bicicleta e principalul mijloc de transport al localnicilor. Parcările de biciclete sunt uriaşe, te minunezi cum reuşeşte cineva să-şi identifice obiectul cu două roţi lăsat aici.
Cartierul roşu
Nu-i nimic periculos ori vulgar într-o promenadă prin celebrul cartier cu femei în vitrine, ce oferă dragoste pe bani. Personal, am văzut doar gură-cască, aşa ca mine, nici un bărbat n-a dispărut „în culise“ cu vreo frumoasă expusă acolo. Iar în sex-shopurile gen minimarket, pudoarea nu-şi are rostul: să inspectezi falusurile de plastic pare cel mai firesc lucru din lume.
Ţara Lalelelor
În renumita piaţă de flori plutitoare (Bloemenmarkt), găseşti lalele de toate culorile, la preţuri ce te lasă mască: 50 de flori costă între 5 şi 8 euro!
Cu barca prin oraş
Dacă iei feribotul din spatele gării centrale, într-o croazieră de aproximativ 90 de minute, poţi admira cele mai pitoreşti zone ale oraşului.
Prăjituri…euforice!
La fiecare colţ de stradă, magazinele de suvenire şi cafenelele te îmbie cu dulciuri (prăjituri, fursecuri, biscuiţi, bomboane), dar ai mare grijă ce cumperi, mai ales dacă o faci pentru ăla micu’! Delicii aparent inofensive pot ascunde în formula lor nu doar făină şi ciocolată, ci şi canabis, drog legal în Olanda. Nu fi tentată să iei pentru acasă – în restul ţărilor UE, această extravaganţă se pedepseşte cu închisoarea!
Ispite… culturale
Amsterdamul e deschis la minte în toate sensurile: de la paradele gay până la parada celor mai selecte obiective culturale: peste 50 de muzee, printre care Muzeul de artă Rijks (cel mai mare din Olanda), Van Gogh, Hermitage, Muzeul Lalelelor şi casa lui Rembrandt, transformată în muzeu. În Piaţa Rembrandt, poţi asculta muzică olandeză autentică.