
România este o țară surprinzător de frumoasă, mai ales de Crăciun, când fiecare regiune a țării își prezintă cele mai impresionante obiceiuri. Dacă vrei să le admiri pe viu, nu numai să auzi despre ele, rezervă-ți o vacanță chiar în zonele autentice!
În afară de tradiționalul colindat, al cărui moment diferă de la o zonă la cealaltă, în țară avem obiceiuri unice, care se păstrează din moși-strămoși.
După ce se taie porcul la Ignat și și se merge din casă în casă cu Bună dimineața la Moș Ajun și cu colinde specifice seara, fiecare regiune începe să se diferențieze prin obiceiuri proprii, inconfundabile, îmbogățite cu legende, credințe, costume populare, spectacole ce emană bucurie.
Valea Izei
Pentru turiști, principala zonă de atracție este Maramureșul, unde toți rămân încântați de sărbători, ca și când ar trăi câteva zile pe un tărâm magic, cu personaje de poveste. Nu prea găsești sat aici în care obiceiurile să nu se respecte cu sfințenie. Tradițiile lor sunt curate, caracterizate de costume de sărbătoare făcute manual și măști uimitoare ce alungă spiritele rele. Toate acestea sunt completate de peisajul de vis și de mâncarea gustoasă.
Cetele de feciori din sat încep să se pregătească pentru Crăciun încă de la intrarea în post, când învață să colinde și Viflaimul de la bătrânii satului. În seara de Ajun, toate casele sunt luminate și cu porțile deschise, în așteptarea cetelor care să-i colinde toată noaptea.
După slujba din ziua de Crăciun, urmează cel mai important moment al sărbătorii maramureșene: jucatul Viflaimului în fața bisericii. Este o piesă de teatru ce amintește de primele trei zile din viața lui Iisus. Tot satul se adună aici, în fața feciorilor care își joacă impecabil rolul.
Sfaturi:
– la Cavnic se desfășoară în fiecare an parada tradițiilor locale, între 25 și 27 decembrie
– alege să urmărești Viflaimul la Botiza, Vișeu de Sus sau Ieud
Zona Sibiului
În Ardeal, sărbătorile de iarnă sunt caracterizate de rânduieli care mai de care mai frumoase. Însă un obicei unic se întâlnește în satele din Mărginimea Sibiului, unde tinerii păstrează aprinsă o tradiție de sute de ani: Cetele de Juni. Cetele se formează încă de la Sfântul Nicolae când tinerii necăsătoriți din sat se adună, sub conducerea unui jude, ca să facă repetiții pentru seara de colindat. În Ajun, feciorii îmbrăcați în costumele populare ale Mărginimii – numai în alb și negru – colindă tot satul, aducând bucurie în gospodăriile sătenilor.
Cel mai important moment al cetelor este întrunirea lor. Aceasta are loc a patra zi după Crăciun, la Săliște, unde se adună peste 200 de juni în piața centrală a orașului, la ora prânzului. Fiecare ceată își prezintă tradiția, după care toți feciorii se unesc într-o mare horă a Unirii. Evenimentul adună mii de oameni, în mare parte turiști, care vin aici pentru un spectacol de neuitat.
Sfaturi:
alege un pachet turistic într-unul dintre satele din Mărginime pentru o experiență completă. Colindătorii vor veni și aici!
nu rata obiceiul „Mătăhăniilor“, în Ludoș și Avrig, pe 28 de decembrie. Tinerii se costumează urât ca să alunge spiritele rele.
Să aşterni gazdă cu toate
Masa roadelor bogate,
Că-i sara Crăciunului
Şi-n casa românului!
Bucovina
În Moldova, în general, s-au păstrat jocurile cu măști ca obiceiuri ce alungă răul. Toate datează din cele mai îndepărtate timpuri. Iar despre Jocul Ursului am putea spune că are rădăcinile chiar în timpul geto-dacilor, când ursul era venerat, fiind considerat un animal sfânt.
Deși mai este întâlnit în țară, jocul de Anul Nou s-a păstrat cel mai bine în satele din Bucovina, devenind unul dintre cele mai spectaculoase obiceiuri de peste an. El simbolizează moartea și reînvierea naturii, într-un spectacol dramatic plin de simbolistică, cu toboșari, fluierari, irozi, ursari, iar în centrul atenției este ursul.
Făuririi costumului de urs i se acordă o atenție deosebită. Dacă în trecut era făcut din paie, acum se face din blană adevărată de oaie sau chiar de urs. Blana se împodobește cu ciucuri roșii, curele, ținte și chiar împletituri.
Sfat:
cei mai frumoși urși îi găsești în Borsaci, Sadova, Fundu Moldovei și Poieni
Bună seara, gospodari!
Venim cu ursul din deal,
Dacă bine și voiți
Ursul nostru să-l primiți!
Citește și:
Articol preluat din ediția de decembrie 2016 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: pixabay.com