Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Skopje, bijuteria ascunsă din Balcani

Skopje, bijuteria ascunsă din Balcani

Când vrei să pleci în vacanță cu mașina și simți că nu mai ai unde, orientează-te spre Balcani, o zonă care nu este încă atât de turistică, dar care uimește prin contrastele pe care le oferă. Așa am ajuns și eu în Skopje, micuța capitală a Macedoniei.

Nu e greu să o explorezi fără o hartă, oamenii sunt extrem de prietenoși, iar infracționalitatea are cote reduse, comparând cu România. Adică vei fi în siguranță! Capitala este în curs de dezvoltare, așa că am întâlnit numeroase lucrări de construcție, dar care nu deranjau prea mult trecătorii sau peisajul. Se vede cu ochiul liber că investițiile făcute în aspectul orașului au fost și sunt în continuare enorme: pavaje din marmură, statui impunătoare la orice colț de stradă, spații verzi bine îngrijite, clădiri istorice reabilitate, clădiri monumentale nou ridicate pentru a găzdui diverse manifestări culturale.

Centrul creștin

Orice plimbare prin Skopje ar trebui să înceapă din Piața Macedonia, locul în care se află cea mai mare statuie a lui Alexandru cel Mare pe care ai văzut-o vreodată! Aici este inima orașului, cu repere de mare importanță națională: clădiri istorice, statui ale marilor eroi, dar și arcul de triumf macedonean: Poarta Macedonia. Tot de aici pornește și strada Macedonia, locul de promenadă din oraș, cu restaurante și cafenele. Și această cale pietonală te va purta printre câteva monumente: vei găsi aici Casa Memorială a Maicii Tereza, călugărița catolică care, timp de peste 45 de ani, a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii și muribunzii. În spate, vei vedea Turnul Feudal, care găzduiește și el o expoziție închinată Maicii Tereza. Iar în capătul străzii se află Muzeul Orașului Skopje, care prezintă istoria așezării din anul 3000 î.H. până în zilele noastre.

Tor în această parte a orașului se află și biserica Saint Clement din Ohrid, cea mai mare catedrală ortodoxă din Macedonia. Este construită într-un stil modern, numai cu domuri și arce, și uluiește prin grandoarea sa. Picturile sunt viu colorate și, pentru prima dată în istorie, aici a fost pictat Iisus pe dom, pe o suprafață de 70 de metri pătrați.

Poduri peste istorie

Podul de piatră este cel mai important simbol al orașului, pe care îl găsim atât pe scutul orașului, cât și pe steag. A fost construit de romani, apoi reconstruit parțial sau total de nenumărate ori, de fiecare dată ținându-se cont de aspectul inițial. Peste râul Vardar trec încă două poduri pietonale: Podul Civilizațiilor din fața Muzeului de Arheologie, poate cel mai impunător muzeu, cu 20 de coloane grecești imense, și Podul Artelor din fața Procuraturii, un dom grecesc impresionant. Ambele îți vor face cunoștință cu personalități marcante din istoria țării prin zecile de statui ce străjuiesc de o parte și de alta a podurilor și de pe malul râului.

Bazarul Vechi turcesc

De îndată ce treci râul, ajungi într-o zonă intens disputată în trecutul recent. Acesta este centrul vechi al orașului sub Imperiul Otoman, în care vei regăsi o mică parte din Istanbul: străduțe pavate, moschei la tot pasul, magazine de bijuterii și suvenire, tarabe ale meșteșugarilor, restaurante cu mâncare tradițională orientală, clădiri istorice turcești ce astăzi au fost transformate în centre de artă: de exemplu, la Čifte Hammam este astăzi Galeria Națională de Artă, iar hanul Kapan An este un complex de restaurante. Am fost și la Moscheea Mustafa Pasha, cea mai mare din oraș, de pe terasa căreia m-am bucurat de priveliște!

Tot aici am găsit ascuns un lăcaș creștin, Biserica Înălțării Domnului, construită ca o casă de locuit pentru a fi ferită de ochii turcilor. Biserica este specială și din alte motive: doi frați au sculptat timp de șapte ani un altar în lemn de alun, iar pe tavan este pictat însuși Dumnezeu.

Plimbări prin natură

Fortăreața Kale, azi în ruină, este deschisă gratuit publicului. O recomand în special pentru priveliștea care se deschide de acolo, din vârful dealului.

Canionul Matka se află la o jumătate de oră de oraș și este locul ideal pentru o relaxare în natură și o plimbare cu barca. Ai grijă să verifici vremea înainte să te duci, e mai frumos când e soare!

Muzeul Satului din Macedonia este undeva pe munte, în pădure, la marginea orașului. E o ocazie ideală să te relaxezi și să admiri și partea etnografică a țării.

Ia telefericul până la Crucea Millenium din vârful muntelui Vodno, de două ori mai mare decât Crucea Caraiman! Peisajul te va lăsa fără cuvinte.

Ai grijă la drum!

  • Din București până la Skopje sunt 600 km – nouă ore de condus.
  • Limita de viteză în localități e de 50 km/h în Bulgaria și 60 km/h în Macedonia.
  • În Bulgaria, îți trebuie vinietă (40 lei/o săptămână), în Macedonia, nu.
  • Ca să treci granița în Macedonia, ai nevoie de cartea verde a mașinii. Verifică-ți RCA-ul întâi, să vezi dacă o include. Dacă nu, o faci separat în România, cu 8 euro.
  • La granița cu Macedonia ți se cere asigurarea de călătorie.
  • În Macedonia, se percep taxe de autostradă, pe tronsoane. Dinspre Bulgaria până în Skopje costă 100 MKD (7,5 lei).

O vacanță ieftină

Macedonia este o țară puțin mai ieftină decât România. Asta înseamnă că poți găsi cazare de la 60 de lei/noapte camera dublă, bei și mănânci bine seara în centru cu 100 de lei/două persoane și dai 13 lei pe un lahmacun în orașul vechi. În plus, și benzina te costă mai puțin!

Citește și:

Articol preluat din ediția de februarie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: Corina Matei

Comments

comments

One thought on “Skopje, bijuteria ascunsă din Balcani

  1. Vă rog să menționați și localitatea Krusevo. Este populată de aromâni. Și foarte interesantă, turistic vorbind

Lasă un răspuns