Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Tușnad, un paradis ivit pe coaja subțire a vulcanului

Tușnad, un paradis ivit pe coaja subțire a vulcanului

Tusnad

Tușnad se află în inima masivului Ciomatu-Puturosu, cel care a făcut ca țara noastră să fie din nou înscrisă pe harta zonelor cu activitate vulcanică. 

Un ținut magic se întinde acolo, între Harghita și Covasna, între păduri: în valea dintre străvechile conuri acoperite acum de vegetație se află cel mai mic oraș din țară, Băile Tușnad. Este un ecosistem unic, marcat de prezența vulcanului, un ecosistem determinat de apropierea de magmele din miezul pământului. În zilele neguroase se pot simți miresmele sulfuroase care au adus faima locului: pe de o parte pentru proprietățile lor vindecătoare, pe de altă parte pentru caracterul lor enigmatic, care le-a clădit rapid reputația de respirații din lumea de dincolo.

Cumva așa este, aici lumea de dincolo este mai aproape, iar vulcanul a transformat cu totul inclusiv pădurea: pe versanți, vegetația suferă o inversiune datorită căldurii ridicate din pământ, astfel că jos găsim pădurile de brad, iar pe măsură ce urcăm, dăm de foioase și vegetație specifice pădurilor joase. Avantajul este de partea oamenilor, deoarece la altitudinea mică a localității (cicca 690 m) te poți bucura de adevărate băi de ozon, pe care în alte condiții le poți face numai drumețind la mare înălțime.

Citește și: 3 pași pentru organizarea unui picnic reușit

O stațiune cu vechime

Până una-alta, noi ne-am bucurat de confortul hotelului cu același nume (O3zone), de unde am început să explorăm zona. Am urcat pe înălțimea denumită Piatra Șoimilor, pe urmele împăratului Franz Joseph, care se spune că a făcut această ascensiune în Băile Tușnad în anul 1852 și a fost atât de entuziasmat de vederea pe care a avut-o asupra acestor plaiuri pitorești, încât i-a spus „Mica Elveție“. Protipendada imperiului a devenit astfel abonată a locului, însă, cum nu toți nobilii erau mari amatori de ascensiuni montane, seniorul local, contele Apor Karoly, a construit în 1883 un pitoresc turn de belvedere, în spiritul romantic al vremii sale, pe versantul montan aflat chiar în fața Pietrei Șoimilor. Turnul Apor este și azi unul dintre cele mai vizitate locuri din stațiune. O plimbare până la turn poate face oricine și – garantat și din experiență spun – te încarcă din plin cu energia pădurii!

Natura ca medicament

Despre această misterioasă energie a pădurii curge multă cerneală acum, atât concretă, cât și virtuală. Suntem îndemnați să îmbrățișăm copacii și să respirăm miresmele pădurii care te vindecă imediat de stres și îți întăresc imunitatea. Aici, în pădurile dese ale Tușnadului, nu are nimeni de ce să ne îndemne să plonjăm și să ne bucurăm de senzații, deoarece toate astea îți vin spontan. „Cura de teren“, cum o numesc specialiștii, este unul dintre cei mai eficienți agenți terapeutici ai zonei: aerul este ionizat negativ, ceea ce induce automat relaxare, reducerea răspunsului de stres, o stare stenică de echilibru care este un adevărat balsam atât pentru cei obosiți și deprimați, cât și pentru cei neliniștiți, care au cam uitat să se relaxeze.

E drept că nu oricine se încumetă străbată cu piciorul pădurile, deoarece la tot pasul ți se povestește despre diverse întâlniri cu ursul. Dihania cea mare a devenit un simbol al Tușnadului. Într-adevăr, în fiecare seară ursul își face apariția prin stațiune, iar fiecare casă și restaurant, ca să nu mai vorbim de curți cu animale domestice, sunt înconjurate cu garduri electrice ca să țină ursul la distanță. Însă nu e mai puțin adevărat că ursul este un animal sălbatic și nu dorește să se întâlnească cu noi mai mult decât ne dorim noi să ne întâlnim cu el – dacă are un comportament tipic. El însă trebuie să știe unde ne aflăm, ca să nu riscăm să îl surprindem, mai ales pe cei mici și neștiutori, poate chiar dornici de joacă, dar supravegheați îndeaproape de mame posesive care nu prea știu de glumă. Am pătruns deci în pădure cu hăulit continuu și alai, am călcat apăsat ca însuși ursul pentru a ne anunța prezența… tot efortul a fost răsplătit cu plimbări de o frumusețe care îți taie respirația și îți dau o stare de grație magică, de contopire cu natura, de meditație, la înălțimea cărora nu se poate ridica nicio constatare științifică despre „reducerea stresului“.

Dacă nu ești defel amator de astfel de aventuri, sunt disponibile în stațiune numeroase tururi ghidate prin împrejurimi, cu minicarul, cu bicicleta, pe cai, cu ATV-ul, cu mașini de teren.

Iar dacă vremea nu te prea încântă, explorează puțin izvoarele locale, prezente la tot pasul. Izvoarele din Tușnad sunt în mare parte efervescente, carbogazoase și conțin cantități mari de calciu, sodiu, magneziu, fier, ceea ce le recomandă în bpși ale tubului digestiv și hepatobiliare, ale rinichilor și căilor urinare, în diabet și afecțiuni ale tiroidei. În uz extern, se recomandă în afecțiuni cardiovasculare și neurologice.

amintiți de străvechile sifoane și mașinăriile complicate care le umpleau? În acest ținut însuși pământul este un sifon natural, de aceea apele din izvoare sunt bine pișcătoare. Dioxidul de carbon câteodată nici nu întâlnește apa, ci izbucnește singur, cum se întâmplă la mofeta naturală, folosită în scop terapeutic, un fenomen unic în lume. Locul de unde izbucnește gazul la Tușnad a fost descoperit de un localnic acum mai bine de 100 de ani. Apoi a fost construit un circ roman din lemn, în care oamenii stau în picioare, iar dioxidul de carbon îi „bombardează“ prin haine și prin piele. Efectul este intensificarea circulației sangvine, iar mofeta se folosește în scop terapeutic numai la indicația medicului.

Citește și: Vacanță în Transilvania: cetăți dacice și evadare în natură

Mica Japonie

Stranietatea și puterea acestui loc mi-au amintit de Fuji și de toate locurile cu suflete vegetale și minerale pe care le venerează locuitorii Țării Soarelui-Răsare. De altfel, acolo se practică așa-numita „baie de pădure“. Este numele unei terapii practicate în Japonia sub forma unui program naţional, „Shinrin-yoku“. La noi s-ar numi simplu, „plimbare în pădure“: atenție, nu picnic, nu alergare, nu sport, ci străvechea plimbare! Un studiu din 2010 al Universității Chiba privind diversele efecte ale acestei terapii constată mediile forestiere în general reduc tensiunea arterială şi nivelul de stres și au efect antidepresiv.

 Drumul prin pădure către Lacul Sf. Ana
Dacă nu ești nici trebuitor și nici doritor de sulf, pe orice vreme adăpostește-te la spa-ul hotelului O3zone, o porție bună de răsfăț la piscină, în saune și în ritualuri cu masaj și împachetări deosebite. Tușnadul este într-adevăr un loc aspru și plin de personalitate, care te copleșește și cu care trebuie să te familiarizezi pe îndelete locuind în cele mai bune condiții.
Lacul artificial Ciucaș

Citește și:

Text și foto: Roxana Melnicu

Comments

comments

Lasă un răspuns