Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > În concediu cu animale de companie. Pregătește-ți câinele de vacanță!

În concediu cu animale de companie. Pregătește-ți câinele de vacanță!

vacanta animale

Respectă recomandările specialiștilor pentru o vacanță fără probleme alături de patrupedul tău!

Canicula, o amenințare

Cuvintele de ordine pe timp de vară sunt apa și umbra. Câinii suportă greu temperaturile crescute. Noi transpirăm prin piele, dar, în cazul lor, termoreglarea se produce prin respirație și, într-o măsură foarte mică, prin pernele lăbuțelor, unde au glande sudoripare.

Așadar, dacă are mereu limba scoasă și gâfâie excesiv înseamnă îi este foarte cald și încearcă se răcorească. Îl poți ajuta să facă față căldurii insuportabile înfășurându-l într-un prosop ud. Nu uita nici de bolul cu apă proaspătă (nu rece, fiindcă îi face și mai rău!), care săi fie accesibil permanent și care previne deshidratarea.

De asemenea, scoate-l la plimbare dimineața devreme și seara foarte târziu. Evită să-l ții în soare! Dacă ție îți este cald, lui îi va fi și mai cald. Dacă mergi cu el la plajă, ține-l la umbră și nu-l obosi cu joaca. Un alt pericol pe vreme toridă îl reprezintă asfaltul fierbinte sau nisipul, fiindcă lăbuțele pot suferi arsuri. Nisipul se dovedește un inamic și dacă îi intră în ochi sau urechi, fiindcă produce iritații.

Sfat. Dacă patrupedul respiră greu și este agitat, du-l la umbră, pulverizează apă rece pe tot corpul și folosește un ventilator, până ce temperatura ajunge la 39 de grade, apoi usucă-l și du-l de urgență la veterinar, întrucât insolația îi poate fi fatală. La temperaturi mari, există riscul să intre în incapacitate de a se răcori și se poate declanșa un atac de cord.

Citește și: Tot ce trebuie să știi înainte de a-ți lua o pisică

Bariere pentru soare

Razele ultraviolete sunt nocive nu doar pentru noi. Și câinii pot suferi de arsuri solare, mai ales cei tunși foarte scurt. Există pe piață creme de protecție solară destinate patrupedelor. Nu folosi crema ta, fiindcă poate conține substanțe posibil toxice. Nu folosi nici creme de protecție pentru bebeluși, oricât de redus ar fi conținutul de parabeni, întrucât nu este destinată pentru câini.

Unge-i urechile, trufa și botul, zonele roz ale pielii, coada și organele genitale cu o cremă de protecție solară specială pentru animalele de companie, care este prezentă în formule naturale și organice, cu factor de protecție adecvat și care are în plus acțiune hidratantă. Există și șervețele sau spray-uri care te ajută în acest sens. Nici ochelarii de soare nu sunt un moft! Aceștia au rol de barieră pentru razele ultraviolete. Se găsesc și versiuni waterproof, pentru cățeii care adoră să se bălăcească.

Cu mașina la drum

Dacă îl iei și pe el în excursie, plecați dimineața devreme, când este mai răcoare. Și să nu care cumva să te oprești pentru vreo cumpărătură și să lași câinele nesupravegheat în mașină. Nici măcar pentru câteva minute! Chiar dacă simți că nu ar fi prea cald și chiar dacă ai lăsat mașina la umbră și geamul întredeschis!

În interiorul mașinii, când afară sunt 30 de grade, temperatura poate crește la aproape 40 de grade în nici zece minute, iar după o jumătate de oră poate să atingă 50 de grade. Cele câteva minute îi pot pune în pericol viața. Așa că ori îl lași acasă, ori îl iei cu tine peste tot. Dacă în mașină este foarte cald, înfășoară-i capul într-un prosop ud în loc să dai prea tare aerul condiționat. Specialiștii susțin că umiditatea în asociere cu căldura împiedică procesul natural de termoreglare al câinelui.

Citește și: Cum alegi medicul veterinar potrivit pentru animalul tău de companie?

Așadar, menține temperatura aerului condiționat la 25 de grade, temperatura preferată de patrupede. Și câinii pot suferi de rău de mașină, iar în combinație cu canicula se poate declanșa voma. Prin urmare, nu-i da să mănânce deloc înainte de a pleca la drum lung. Dacă plecați pe seară, îl poți hrăni cu minimum șase ore înainte.

Câinii supraponderali suportă mai greu căldura și au risc crescut de șoc termic (temperatura corpului depășește 41 de grade), care poate fi fatal. Găsește împreună cu medicul veterinar soluția optimă ca patrupedul să piardă gradual în greutate. Și rasele brahicefalice (boxer, bulldog, mops, pekinez, shih tzu), din cauza modificărilor anatomice ale aparatului respirator (maxilarul superior turtit), sunt predispuse la șoc caloric.

Cu cățelul în avion

Dacă preferi să călătorești cu avionul, poți lua și câinele cu tine, ori în cală, ori în cabină – a doua variantă este cea ideală. Animalele de companie au nevoie în primul rând de cip electronic și pașaport, pe care le obții de la veterinar. Pentru a transporta câinele în cabina de pasageri, acesta trebuie să aibă o anumită greutate și o cușcă specifică. Verifică cerințele companiei aeriene cu care vei călători!

Citește și: Ce câine ți se potrivește în funcție de zodie

 

Articol preluat din ediția de iulie 2017 a revistei Femeia, pe care o poți citi în format electronic, AICI.

Autor: Lidia Năstase

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns