Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Vacanță plină de culoare în Marrakech

Vacanță plină de culoare în Marrakech

De Maroc sunt îndrăgostită iremediabil, așa că voi reveni ori de câte ori am ocazia, fără să stau pe gânduri. Forfota din piețele aromate, acordurile muzicale ce se aud prin piață, abundența de culori, arhitectura locală, mâncarea delicioasă fac dintr-o ședere în Marrakech o sărbătoare a sufletului. Asta, după ce reușești să treci peste atitudinea localnicilor care, fără obosire, vor să-ți mai vândă câte ceva. Insistent, enervant de insistent!

Turul locurilor unice

Jemaa el-Fna, Grădinile Majorelle sau turnul Koutoubia – sigur măcar ți-au trecut pe la ureche aceste denumiri. Frumusețea locurilor și unicitatea lor au făcut să fie incluse în orice tur clasic. Oricât ai urî tururile ghidate, îți recomand ca de data aceasta să-ți faci timp pentru plimbarea de o jumătate de zi.

După o plimbare în piața Jemaa el-Fna, inclusă în patrimoniul UNESCO pentru vechimea și frumusețea sa aparte, prima oprire va fi la Grădinile Majorelle, pentru că se văd cel mai bine dimineața. Ele au aparținut pictorului cu același nume, care a creat albastrul de Majorelle, după care au intrat în posesia creatorului de modă Yves Saint Laurent. Vegetația luxuriantă și peisagistica interesantă atrag turiștii ca un magnet.

Vopsitoria Bab Debbagh urmează pe listă. Și, da, poveștile sunt adevărate, nu intra dacă ești prea sensibilă la mirosuri. Oricum, ți se va da o crenguță de mentă la intrare, ca să o ții la nas pe durata turului interior. Aici vei afla câteva dintre secretele celei mai faimoase industrii marocane: prelucrarea naturală a pielii, în timp ce vei admira cromatica specială a bazinelor de lut.

De aici pleci spre Mormintele Saadiene, un sit arheologic ce datează din secolul al XVI-lea. Sunt deosebit de atrăgătoare datorită dantelăriei în piatră și mausoleului cu arhitectură specific orientală.

Palatul Bahia este cireașa de pe tort – cea mai valoroasă construcție din oraș a fost ridicată în secolul al XIX-lea de Marele Vizir al Marrakech-ului, pe nume Si Ahmed ben Musa. Povestea construcției este una aparte: vizirul avea nevoie de un palat de dimensiuni impresionante pentru cele patru neveste și 25 de concubine. Plus copiii!

Unde mănânci

Din miile de locuri în care poți mânca în Marrakech, îți sugerez să testezi atât locurile turistice, cât și pe cele strict locale. Alege o terasă la înălțime din Jemaa el-Fna seara sau o bodegă în afara centrului turistic la prânz. Sau un riad (n.r. casă tradițională marocană, cu curte interioară) unde să te bucuri de o narghilea și de un ceai specific.

Ce mănânci

În primul rând, tajine – de pui cu lămâie, de vită sau de oaie. Un alt preparat tradițional este couscous, în diferite combinații. Gustă și harira, o supă din zona Maghrebului. Pâinea e atât de gustoasă, că o mănânci goală. Nu uita să descoperi și „Nutella marocană“, o pastă dulce făcută din argan, care se servește la micul dejun. Ceea ce recomand pentru o experiență gastronomică inedită este pastilla, un foitaj umplut cu carne tocată de pui (în varianta tradițională, din porumbel), migdale, fistic, alune și ceva condimente. Deasupra este pudrată cu zahăr și scorțișoară! Apoi, intră într-o patiserie, o să simți cum te topești, neștiind ce să alegi mai întâi!

Ce bei

După ce treci de tradiționalul ceai de mentă și fresh-ul de portocale, caută raib – un fel de iaurt foarte răcoritor, suc din trestie-de-zahăr – care îți va fi făcut pe loc, în piață, la o mașinărie ciudată, și vin gri – pe care-l găsești numai în localurile turistice de lux, pentru că în Maroc e interzis alcoolul.

Unde stai

Pentru o experiență completă, încearcă riadul, așa cum spuneam mai sus, o casă marocană tradițională din medina orașului, care înconjoară o grădină. Sunt foarte tradiționale și primitoare, mica natură din curte te relaxează complet, însă ține cont că, în general, camerele sunt mici, iar dacă ceilalți turiști vor fi gălăgioși, va fi o problemă din cauza ecoului ce se formează în curtea interioară.

♥Negocierea este religie pentru comercianții din piață. Ba chiar îi jignești dacă nu te târguiești cu ei. Așa că lasă rușinea la o parte și cere cel mai mic preț!

La ofertă

În această perioadă, o scurtă vacanță în Marrakech costă în jur de 200 de euro/persoană (zbor + cazare 4 nopți).

Citește și:

Articol preluat din ediția de noiembrie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: Corina Matei

Comments

comments

Lasă un răspuns