
În acest articol vă voi povesti despre un concediu interesant petrecut în Croația. Atunci am avut ocazia de a vizita cea mai mare rezervație naturală din sud-estul Europei, Plitvice, aflată la 140 de km față de Zagreb, capitala Croației.
Plitvice a fost declarată rezervație naturală de către Parlamentul Republicii Croația încă din 1949. Parcul reprezintă un sistem carstic ce datează din era cretacică, format din 16 lacuri, cel mai reprezentativ fiind lacul Kozjak care este şi navigabil.
Ajunsă la primul punct de belvedere, am realizat surprinsă că pozele văzute anterior pe internet nu sunt modificate în niciun fel, totul era la fel de frumos, în culori incredibile. Am avut un sentiment de copleșire şi nu realizam că ceea ce văd este natural, deşi pare greu de crezut, albastrul lacurilor chiar este cel din imagini.
Citește și: Vietnam – de la colibe la zgârie-nori
Pentru a vizita acest loc minunat este necesar să vă rezervați o zi întreagă, deoarece suprafața sa este una impresionantă – peste 296 km pătrați. Atenție, cum parcul se deschide la ora 7:00, va sfătuiesc să faceți tot posibilul să ajungeți chiar la deschiderea programului, ca să evitați statul la cozi, căci trebuie să vă spun că zilnic aici ajung în medie 4000 de turişti.
Lacurile limpezi, de un albastru ce îți taie răsuflarea (culoarea dată de combinația de roci calcaroase şi dolomite), pădurile nesfârşite presărate cu o mulțime de cascade (cea mai mare atingând 76 m), copacii seculari prăbuşiți în apele limpezi, rățuştele, păstrăvii – sunt doar câteva dintre ineditele elemente care contribuie la un tablou unic, relaxant, ce merită admirat şi simțit prin toți porii.
Veți avea ocazia să experimentați o plimbare cu vaporaşul pe lacul Kozjak, să vă pierdeți paşii pe potecile din lemn care împânzesc întreaga rezervație sau să pătrundeți prin pădurile seculare de fag şi brad și să vă plimbați cu trenulețul. Deci pregătiți-vă să aveți multe de făcut și de văzut. Costul biletului depinde de perioada în care ajungeți: vara, în lunile iulie şi august urcă până la 180 kune (aproximativ 23 euro), iar
în perioada de iarnă, noiembrie-martie este cel mai ieftin (55 kune – aproximativ 7 euro). În apropiere se află și o parcare pentru care se plătește separat.
Pentru a vă bucura pe deplin de această experiență vă sfătuiesc să aveți încălțăminte de drumeție, deşi este destul de cald vara, pentru că drumeția poate ține, în funcție de traseul ales, şi 8 ore; veți merge pe podețe din lemn, deci nu va fi deloc confortabil să fiți în şlapi ori pantofi cu tocuri. Puteți fi însoțiți pe traseu şi de cățelul iubit, dar cu o condiție, anume să-l țineți în lesă pe toată durata drumeției.
Citește și: De ce să mergi în Istria, Croația
Când plecați în excursie să fiți pregătiți cu aparate de fotografiat și acumulatori încărcați, fiindcă sigur veți întâlni peisaje spectaculoase de imortalizat și de arătat prietenilor.
Și nu uitați să luați cu voi şi câteva sandvişuri în rucsac, pentru că în interiorul parcului nu sunt restaurante, acest lucru fiind interzis. Dacă vi se face totuşi foame, faceți o oprire la restaurantul Petro, aflat în imediata vecinătate a rezervației, în frumosul sătuc Rastoke; va fi cu siguranță o exprriență culinară de neuitat, având în vedere faptul că veți putea degusta păstrăvul proaspăt perpelit pe grătar.
Sper ca aceste câteva detalii să vă ajute să vă plănuiți un concediu special într-un tărâm de vis, vă asigur că veți avea parte de o experiență de neuitat într-o țară nu atât de mult cunoscută, dar cu locuri de o frumusețe de-a dreptul răpitoare. Concediu plăcut!
Sursă foto: iStock