Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Vacanță în Transilvania: cetăți dacice și evadare în natură

Vacanță în Transilvania: cetăți dacice și evadare în natură

vacanta transilvania

Voi începe prin a mărturisi că obișnuiesc îmi planific concediile în străinătate și, până acum, nu am vizitat România atât de mult precum mi-aș fi dorit. Unul dintre motivele principale îl reprezintă transportul: nu am mașină, situația trenurilor din țară este… așa cum o știm cu toții, iar un zbor domestic costă cât unul către mariile capitale Europene. În plus, sunt mereu în căutare de experiențe noi, iar grădinile Versailles sau un festival de muzică din Olanda îmi aduc mai multă satisfacție decât destinațiile de vacanță din țară.

Din păcate, planurile mele de vacanță pe 2020 s-au cam dus pe Apa Sâmbetei din cauza pandemiei. Inițial, m-am consolat cu ideea că încă nu cumpărasem nici bilete de avion, nici cazări, iar anul viitor voi putea merge chiar în mai multe concedii cu banii economisiți. Ei bine, asta a durat doar până în iulie, când mi-am dat seama că n-aș mai rezista mult „printre blocurile gri”, mai mult în casă, cu aerul condiționat pornit.

Am convins deci niște prieteni să mergem câteva zile la munte, unde e mai răcoare și mai puțină aglomerație. Am ales ca destinație generală județul Hunedoara, datorită celebrelor sale obiective. Cazare am găsit într-un sat numit Costești, iar la întoarcere ne-am oprit peste noapte și în Sibiu.

Ziua 1, Costești

Ajunși la cazare, am fost întâmpinați de cea mai prietenoasă gazdă pe care am întâlnit-o până acum. Doamna Oana ne-a oferit multe sugestii și sfaturi pentru zilele petrecute acolo, iar casa dumneaei ne-a asigurat tot confortul de care am avut nevoie. Însă cel mai mult ne-am bucurat de curtea amenajată foarte plăcut, cu leagăne, hamac și, bineînțeles, un foișor spațios. Să mai zic și că râul Orăștie trecea chiar pe lângă cazare? Nu doar o dată mi-am imaginat că aș avea și eu o casă de vacanță chiar acolo…

vacanta transilvania

Obosiți de pe drum, în prima seară ne-am relaxat și am făcut planuri pentru a doua zi, făcând doar o plimbare prin apropiere.

Ziua 2, Cetatea Blidaru și Sarmizegetusa Regia

A doua zi, am ieșit din zona de confort și am făcut primul meu traseu montan, către Cetatea Blidaru. Recunosc, nu eram sigură că îl voi termina – nu este un traseu dificil, însă nu am antrenament și rezistență – dar, cu câteva pauze scurte, am reușit! Și aș minți dacă aș spune că nu mi-a plăcut.

traseu montan

traseu montan

Cât despre Cetatea Blidaru, aceasta este cu siguranță un loc spectaculos datorită peisajului, însă lecția de istorie pe care ți-o oferă nu este una substanțială. Deși traseul și destinația reprezintă o experiență satisfăcătoare, sper ca aceste ruine dacice să fie mai bine administrate și valorificate pe viitor.

cetatea blidaru
Cetatea Blidaru

cetatea blidaru

După ce ne-am întors și am luat prânzul, am vizitat Sarmizegetusa Regia, care m-a surprins în mod plăcut. Am ajuns acolo cu alte așteptări, cu gândul că vom găsi doar o zonă mică cu ruine – așa cum pare din pozele de pe Internet sau din manualele școlare. Însă așezarea are un peisaj superb, iar suprafața destul de mare te va convinge să petreci mai mult timp acolo.

Sarmizegetusa Regia
Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia

Ziua 3, Rezervația de zimbri, Biserica Densuș, Ulpia Traiana, Castelul Corvinilor

Următoarea zi a fost cea mai plină. Am început prin a vizita Rezervația de zimbri de la Hațeg, unde am descoperit că aceste animale cu aspect impunător sunt foarte prietenoase. Nu mi-aș fi imaginat că voi mângâia un zimbru sau că îl voi hrăni cu mere direct din mână. Totuși, dacă ajungeți pe acolo, vă recomand să aveți grijă – e posibil să nu fie toți atât de prietenoși!

vacanta transilvania rezervatia de zimbri
Rezervația de zimbri de la Hațeg

A urmat apoi Biserica Sfântul Nicolae din Densuș, una dintre cele mai vechi biserici din România. Chiar dacă nu este atât de impozantă precum alte construcții de genul, vă recomand să o vizitați dacă sunteți în zonă, pentru istoria sa. Mare parte din materialul din care a fost construită provine de la Ulpia Traiana, iar pictura murală datează din secolul al XV-lea.

Biserica Sfântul Nicolae din Densuș
Biserica Sfântul Nicolae din Densuș

Mai departe, am ajuns la Ulpia Traiana. Deși întisă pe o suprafață considerabilă, nu am găsit-o atât de fascinantă precum Sarmizegetusa Regia. Nici ploaia care tocmai începuse nu a ajutat, motiv pentru care vizita a fost destul de scurtă.

ulpia traiana
Ulpia Traiana

Ultima oprire din această zi a fost la Castelul Corvinilor, pe care aș fi preferat să îl admir doar din exterior, fără a plăti bani pe intrare. Deși are foarte mult potențial și atrage cu siguranță mulți turiști, mi-ar fi plăcut ca interiorul să fie amenajat mai cu gust. Sper că lucrările de renovare care au demarat în 2019 vor scoate mai bine în evidență spectacolul arhitectonic al acestui castel medival.

vacanta transilvania
Castelul Corvinilor

Nu pot trece mai departe fără a menționa celebrele palate pe care rromii le-au construit într-un cartier la ieșirea din Hunedoara. Poate că nu sunt pe placul tuturor, însă, odată ce treci peste detaliile kitschoase, aceste vile foarte colorate și împodobite cu turnulețe au un farmec aparte.

Ziua 4, board games și ploaie

Pe măsură ce concediul se apropia, prognoza meteo din Costești se anunța din ce în ce mai proastă, cu ploi zilnice. Deși am avut noroc de vreme bună în primele zile, în cea de-a patra am fost nevoiți să stăm doar la cazare – cu o scurtă ieșire, protejați de pelerinele de ploaie. Am fost salvați de foișor, unde am stat la povești și am jucat board games, iar seara am făcut un grătar. Puțină relaxare nu strică, după 2 zile pline de plimbări!

Zilele 5 și 6, Sibiu

Nu ne-ar fi deranjat câteva zile în plus în mijlocul naturii, însă concediul se apropia de final și trebuia să ajungem și în Sibiu. Aici, am vizitat Muzeul de Istorie a Farmaciei, Muzeul de Istorie Naturală și Galeria de Artă Europeană, toate fiind parte a Muzeului Național Brukenthal. Toate cele trei mi s-au părut amenajate cu bun gust, pline de exponate spectaculoase, prezentate într-un mod fascinant. Brukenthal este cu siguranță unul dintre obiectivele de top ale României și sper că în curând voi vizita și celelalte muzee aflate sub acest brand.

Muzeul de Istorie a Farmaciei
Muzeul de Istorie a Farmaciei
Muzeul de Istorie Naturală
Muzeul de Istorie Naturală
Galeria de Artă Europeană vacanta transilvania
Galeria de Artă Europeană

Am urcat și în Turnul Sfatului, pentru a admira panorama, iar în Catedrala Evanghelică (acum în proces de reabilitare) ni s-a povestit despre istoria acesteia.

turnul sfatului
vedere din Turnul Sfatului

Ca orice concediu, a părut că s-a terminat prea repede, însă m-am bucurat de această scurtă evadare în mijlocul naturii, dar și de scurtele lecții de istorie dobândite. Aș încheia cu o propoziție de genul „Nu e așa de rău nici în România”, însă mă simt datoare să scriu puțin mai mult. Adevărul este că locurile pe care le-am văzut prezintă un potențial turistic enorm. Dar, pentru ca ele să depășească acest statut de potential, este nevoie, în primul rând, ca ele să fie accessibile și turiștilor care nu pot sau nu doresc să  circule cu autoturismele proprii. În al doilea rând, unele dintre ele trebuie reamenajate, poate chiar regândite pentru a atrage un număr mai mare de turiști pretențioși… ca mine. 🙂

vacanta transilvania
podul minciunilor, Sibiu

Și, apropo de investiții, dacă și tu plănuiești să vizitezi această zonă a Transilvaniei, poate te ajută această listă de prețuri*:

  • Cazare Costești: Casa Bunicii, 80 lei/noapte/persoană
  • Cazare Sibiu: Casa Bella, 54 lei/noapte/persoană
  • Sarmizegetusa Regia: 15 lei
  • Rezervația de zimbri: 6 lei
  • Castelul Corvinilor: 31 lei
  • Muzeul de Istorie a Farmaciei: 10 lei
  • Muzeul de Istorie Naturală: 13 lei
  • Galeria de Artă Europeană: 20 lei
  • Turnul Sfatului: 2 lei
  • Catedrala Evanghelică: 2 lei

*valabile pentru adulți

 

 

 

text și foto: Alina Neamțu

Comments

comments

Lasă un răspuns