
Într-o lume agitată, printre e-mailuri, obligații, multă alergătură, deadline-uri și funcționare pe pilot automat, ce te poate salva? Să pleci în noi călătorii, care de cele mai multe ori pot fi o încărcare cu energie, un suflu nou pentru mintea obosită, o detașare și o îmbogățire spirituală.
„Călătorului îi șade bine cu drumul“, spune un proverb. Drumul către necunoscut, către tine însuți, către ceilalți… Să cunoști locuri noi, oameni din alte culturi îți deschide mintea și îți îmbogățește sufletul. Pentru că o călătorie stimulează o alta, afli mai multe despre tine, o cunoștință îți poate aduce un alt prieten, o nouă iubire etc.
„Am înțeles că schimbările cele mai importante din viața mea au apărut datorită experiențelor de călătorie. Comparând călătoriile cu spiritul de aventură, aceste excursii au fost niște aventuri autentice. M-am luptat cu fricile și limitările și am învățat tot ce era de învățat.“ (Michael Crichton, autor romanului „Jurassic Park”)
Descoperă-te în solitudine
Într-o călătorie nimeni nu știe cine ești, ce faci, ce lucrezi. Statutul, lucrurile materiale sunt acasă. Ai ocazia să petreci timp cu tine fără să conteze părerea celor din jur, să te simți liber, neconstrâns de ce zice lumea, fără să fii preocupat să faci impresie bună. Este un mediu prielnic pentru a te descoperi și redescoperi, fără să simți că riști ceva.
Libertate și responsabilitate
Viața ta începe să se schimbe în ziua în care preiei responsabilitatea ei. „Devii artistul vieții tale“, după cum spune Friedrich von Schiller. După ce preiei responsabilitățile, devii luminos și încântat că poți să faci ce îți dorești și să ai rezultate. Călătorești și ești liber să iei propriile hotărâri, să decizi ce locuri să vezi, ce trasee să alegi, ce să mănânci. Ești tu cu gândurile tale, ceea ce te pune în contact cu sinele autentic.
Emoțiile
Când călătorești de unul singur, poți afla unde te situezi la nivel fizic și emoțional. Corpul și mintea te informează despre ce ai nevoie din punct de vedere emoțional pentru a te simți sănătos și întreg. Ești singur cu emoțiile tale, nu auzi vibrațiile emoționale ale celorlalți – prieten, iubit, familie etc. Și nimeni nu poate să dobândească mai mult în dezvoltarea personală decât atunci când își ascultă vocea interioară.
Ce-ți place și ce nu
Să călătorești implică să evadezi din rolurile zilnice, din așteptările obișnuite. Nu trebuie să ai grijă de nevoile celorlalți. Nu ai întâlniri, planificări, agendă, proiecte, examene: ești doar tu. E momentul să îți amintești cine ești și ce-ți place cel mai mult din viața ta. Apoi, fără urmă de ezitare, rămâi cu ce-ți place și renunți la ce nu-ți place.
Oameni cu care te intersectezi
În orice loc nou, te intersectezi cu oameni care pot avea un impact asupra ta. O conversație cu gazda, o întâlnire cu un grup de călători, un schimb de cuvinte la restaurant. Sau cineva cu care faci un city-tour și la final schimb de adrese de e-mail, pentru că ați hotărât să vă revedeți anul viitor.
O nouă iubire
Îmi amintesc de filmul „Vacanța” (2006), în care cele două personaje principale își doresc o schimbare. În vacanță fac schimb de case și de stiluri de viață pentru o perioadă. O nouă destinație merge mână în mână cu o posibilă iubire, de ce nu? Trecând de la film la realitate, îmi amintesc mărturii ale unor persoane care și-au întâlnit perechea în voiaje. Călătorind, cresc șansele să întâlnești oameni noi, care împărtășesc aceleași pasiuni cu tine. Starea de bine, de curiozitate și disponibilitate emoțională te face mai deschis,
natural, fermecător. Și atunci dragostea plutește în aer!
Cum să profiți la maximum de o călătorie
„Călătoria te așază într-o stare crescută de conștientizare. Stimulează creierul, activează toate resursele tale intelectuale, spirituale și fizice. Ele sunt necesare pentru natura umană; altfel, doar stagnăm. Schimbarea este esențială pentru oricine, iar călătoria reprezintă un grad mare de schimbare.“ (Lynne Shuttleworth)
Îmbrățișează prezentul
De obicei, trăim în prezent și viitor. Viziunea călătorului este de a trăi în prezent, să se bucure de moment ca de un dar neprețuit. Frumusețea unei zile, ore sau clipe nu se întoarce. Profitând de clipă și fiind conștienți de prezent, renunțăm
la obiceiuri vechi, renaștem și ne dezvoltăm.
Jurnalul de bord și autocunoașterea
În călătorii, intri în contact cu cele mai intime gânduri și emoții personale. Ai ocazia să faci o analiză a trecutului, un bilanț al prezentului și o listă a planurilor de viitor. Nu există un timp mai bun ca acela al călătorului decât pentru a scrie, a creiona viitorul în funcție de speranțe, visuri și posibilități. Indiferent cât de egoist pare acest lucru!
La final, toate drumurile duc spre iubire
Introspecția este stimulată cu ușurință, înveți să ai grijă de tine. Când simți pace în sufletul tău, răspândești liniște și echilibru în jur. Împăcarea cu sine aduce și împăcarea cu ceilalți. Iubirea este rezultatul final. Iubindu-te pe tine, îi vei iubi și pe ceilalți, relațiile tale se vor îmbogăți. Iar dacă poți să afli liniștea și iubirea plecând de acasă și să te întorci cu sufletul plin, de ce să aștepți încă o zi?
Citește și:
Calatoriile intaresc relatia de cuplu
Calatoriile cu avionul alaturi de animale de companie
Articol preluat din ediția de iulie 2015 a revistei Femeia.
Autor: Oana Pescaru
Foto: Guliver/Thinkstock