
Oriunde te-ai duce în vacanţă, cardurile de debit şi cele de credit sunt acceptate în mod egal. Dar cu toatea astea, indiferent cu care din ele te hotărăşti să plăteşti, vei avea parte de avantaje dar şi dezavantaje.
Analizându-le pe fiecare în parte te va ajuta să iei hotărârea corectă atunci când pleci în vacaţă în străinătate.
Cardurile de debit
Când începi să îţi plănuieşti vacanţa, observi că este foarte convenabil să îţi foloseşti cardul de debit. Acesta este legat direct de contul tău curent şi astfel îţi oferă un control asupra cheltuielilor pe care le faci. Indiferent de banca emitentă, cardul de debit poate fi folosit la nivel internaţional.
Un alt avantaj îl are şi când retragi bani de la ATM. Această tranzacţie îţi permite să retragi bani în moneda oficială a ţării în care te afli, la un curs mult mai avantajos decât cel disponibil la casele de schimb.
Însă, există şi un dezavantaj atunci când foloseşti cardul de debit. Acest tip de card nu este atât de bine protejat împotriva tentativelor de fraudă. Şi dacă acest lucru se întâmplă, hoţul va avea acces direct la banii din contul tău curent.
Dacă totuşi te hotărăşti să foloseşti cardul de debit asigura-te că vei avea posibilitatea să-ţi monitorizezi tranzacţiile pe toată perioada vacanţei, şi în cazul în care observi vreo tranzacţie suspectă anunţă imediat banca emitentă.
Cardurile de credit
Ca şi cardurile de debit, cele de credit îţi oferă nenumărate avantaje, dar şi dezavantaje.
Din cauză că acestea funcţionează ca un credit, băncile monitorizează în mod constat tranzacţiile efectuate de posesorul de card, astfel făcându-şi o idee asupra obiceiurilor acestuia. De multe ori, dacă o tranzacţie efectuată pare suspectă pentru bancă (o locaţie diferită de cea obişnuită, sau o suma prea mare folosită), imediat un angajat al băncii te contactează pentru a confirma că tu eşti cel ce a efectuat tranzacţia, sau primeşti automat un mesaj de confirmare pe telefonul mobil.
Pe lângă securitatea oferită, utilizarea cardului de credit îţi aduce şi alte avantaje. Multe bănci oferă bonus la cumpărături, reduceri sau asigurări de călătorie gratuite. Înainte de a pleca în vacanţă interesează-te la banca ce facilitate vei avea pe parcursul călătoriei dacă alegi să plăteşti cu cardul de credit.
Deşi toate acestea sună foarte bine, există totuşi şi unele dezavantaje. Aceste carduri funcţionează ca un credit, deci automat există şi o dobânda ce se aplică sumei utilizate.
Deasemenea, în cazul în care este semnalată o fraudă, banca blochează automat cardul, lăsându-te astfel fără bani în vacanţă. Din această cauză este bine să te asiguri că ai un plan de rezervă, ceva fonduri puse de-o parte pentru astfel de cazuri.
Înţelegând diferenţele de bază dintre aceste două tipuri de carduri poţi lua decizia corectă atunci când călătoreşti în străinătate.
Tu cu ce alegi să plăteşti, cu cardul de debit sau cu cel de credit?