
România nu este o țară prea verde. La noi, e „cool” să conduci mașina, nu să mergi pe bicicletă. E „cool” să știi unde sunt mall-urile, nicidecum centrele de reciclare. E „cool” să-ți faci cabană din lemn la munte, nu să plantezi copaci prin parcuri. Mulți dintre noi facem aceste lucruri din comoditate sau din obișnuință, alții din nepăsare sau poate din ignoranță…
Știai că e nevoie de peste 500 de ani pentru că o sacoșă din plastic să se descompună? Sau că reciclând maculatură din casă și de la birou poți salva un copac de la tăiere, care furnizează necesarul de oxigen pentru doi oameni, în decursul unui an? Sau că simplul gest de a închide robinetul în acele câteva minute când te speli pe dinți înseamnă enorm pentru resursele de apă ale planetei?
Toate știrile alarmante pe care le auzim despre încălzirea globală, despre acea gaură din stratul de ozon și despre dispariția zilnica a hectare întregi de păduri nu sunt simple povești. Și nici nu sunt atât de îndepărtate de noi încât să credem că nu ne vor afecta! E egoist și inuman să-ți trăiești viața ignorând efectele pe care stilul tău de trăi le are asupra mediului înconjurător și, indirect, asupra generațiilor care se vor naște după tine. Stă în puterea ta să duci o viață sănătoasă, atât pentru tine, cât și pentru planetă. Iată cum:
Economisește apă
- Închide robinetul când te speli pe dinți – nu ai nevoie de apă decât pentru a uda periuța de dinți și pentru a-ți clăti gura;
- Fă același lucru și la duș – lasă apa pornită doar cât îți uzi și clătești pielea și părul;
- Folosește mașina de spălat rufe doar atunci când este plină;
- Închide robinetul cât timp speli vasele, ai nevoie de apă doar pentru a umezi buretele și pentru a clăti vasele;
- Fă mai rar baie cu cada plină și optează pentru dușuri scurte
Conform statisticilor UNESCO, planeta devine tot mai aridă pe zi ce trece. Cantități enorme de apă sunt consumate pentru confortul nostru zilnic. De exemplu, pentru confecționarea unui tricou sunt necesari 20.000 l de apă. Iar tu, purtător de tricou, devii automat un consumator al acelei ape. Desigur, nu înseamnă trebuie renunți la tricouri, însă încearcă să nu îți cumperi unele noi prea des – iar când o faci aruncă întâi un ochi în magazinele second hand.
Economisește electricitate
Când vine vorba despre electricitate, nevoia de-a o economisi e chiar mai mare decât în cazul apei. Gestionarea inadecvată a căldurii în casă duce nu numai la risipirea energiei, ci și a banilor. De aceea:
- Termoizolează-ți casa/ apartamentul – este o investiție care te va ajuta foarte mult pe viitor;
- Nu abuza de căldură doar ca să poți sta sumar îmbrăcată prin casă;
- Scoate din priză aparatele electrice, precum televizorul sau computerul, în loc să le lași în stand-by;
- Instalează-ți panouri solare pe acoperiș, dacă îți permiți (sunt o soluție ecologică destul de costisitoare, însă pe termen lung vei face economii)
Protejează natura
- Încearcă să renunți la plastic: înlocuiește pungile de plastic cu sacoșe din bumbac, ia-ți la birou o cană în loc să folosești pahare de plastic de unică folosință, folosește o sticlă de apă din metal pe care o reumpli la nevoie în loc să cumperi apă în sticle de plastic, refuză paiele atunci când bei un cocktail etc
- Învață să reciclezi – nu e greu să separi deșeurile și nici nu îți ia mult timp
Protejează atmosfera
- Plantează un copac – știai că un singur copac ajuns la maturitate poate furniza suficient oxigen pentru doi oameni de-a lungul unui an întreg?
- Alege metode de transport alternative: bicicleta sau transportul în comun în locul mașinii proprii, trenul sau autocarul în locul avionului etc
Protejează plantele și animalele
- Consumă legumele și fructele când e timpul lor – e plăcut să ai căpșuni iarna, dar transportul lor din țările cu climă caldă înseamnă risipă de carburant și o extravaganță inutilă;
- Încearcă să reduci consumul de carne și produse de origine animală – dacă nu te simți pregătită să devii vegetariană sau vegană, poți măcar să ai 2-3 zile pe săptămână în care nu consumi carne
Pentru a trăi într-o lume mai bună, nu trebuie să îți schimbi fundamental viață de pe o zi pe alta. Încearcă să faci schimbări mici, dar eficiente, precum cele de mai sus. De asemenea, ține minte: nu e nevoie să fii perfectă! Orice schimbare pozitivă este foarte bună.
Citește și:
- Sfaturi pentru reducerea deșeurilor de la o activistă zero-waste
- 5 pași pentru un trai mai verde
- Dietă pentru sanatatea Pamantului
Sursă foto: pixabay