Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > City Break: Cracovia și Varșovia

City Break: Cracovia și Varșovia

De cum păşeşti în centrul vechi al Cracoviei, oraşul polonez de pe malul râului Vistula, ai impresia că te întorci în timp. Caleşti elegante trec prin fața clădirilor medievale, iar sunete de trompetă răsună din oră în oră din turnul catedralei aflate în piața centrală.

Cracovia nu este la fel de promovată ca Viena, Praga sau Budapesta de către agențiile de turism locale, însă o poți pune pe lista destinațiilor de city-break de primăvară pentru că nu te va dezamăgi. Poți să te plimbi pe drumul pe care altădată treceau suitele regale, să vizitezi Castelul Regal sau pur şi simplu să te aşezi la o terasă din cartierul evreiesc Kazimierz. Nu rata o plimbare pe malul Vistulei!

Nu e de ignorat nici experiența culinară. Pe lângă celebrele pierogi, un fel de colțunaşi umpluți cu carne, brânză sau varză şi ciuperci, în restaurantele din Cracovia se servesc multe preparate de porc (un fel de şnițel vienez), dar şi supe tradiționale de sfeclă şi ciuperci. Prețurile sunt similare celor din restaurantele noastre. Cele mai multe localuri se află în centrul istoric al oraşului şi sunt decorate în culori aprinse. Una din atracțiile Cracoviei este Catedrala „Sfânta Maria“, în stil gotic, cu două turnuri de peste 80 de metri. De aici răsună imnul oraşului, „Hejnał“, prin intermediul căruia, în secolul al XIII-lea, paznicii au anunţat prezenţa duşmanilor la porţile oraşului, salvându-l astfel. Polonezii au făcut chiar şi pliante de prezentare în limba română a acestei catedrale, faimoasă prin altarul din lemn.

Cracovia este considerată bijuteria Poloniei întrucât a fost capitala țării până în secolul al XVI-lea, când regele Sigismund a decis mutarea ei la Varşovia. Aici era inima comerţului, centrul cultural şi istoric al Poloniei.

Cel mai bine poți lua pulsul oraşului de pe dealul Wavel, unde se înalță catedrala gotică cu acelaşi nume (adăposteşte mormintele regilor polonezi), dar şi castelul regal, fostă reşedință a regilor Poloniei, reconstruit prin secolul al XIV-lea, când s-au ridicat şi cele două turnuri (danez şi cel numit „picior de găină“). Pe acest deal a fost ridicată şi o statuie sub formă de dragon, de care se leagă legenda oraşului. Fondatorul mitic al Cracoviei este regele Krakus: el i-a dat mâna fiicei sale cizmarului care a reuşit să omoare dragonul de pe dealul Wavel. Acum, turiştii se pozează cu statuia dragon, care scoate foc la anumite ore din zi, fiind una dintre atracțiile Cracoviei.

O altă zonă a Cracoviei ce atrage mii de turişti este cea a Universității Jagiellone, una din cele mai vechi din Europa, dar şi cea a cartierului evreiesc Kazimierz, fondat de regele Cazimir cel Mare prin 1335. Am ajuns pe înserate în acest cartier, cândva domiciliu pentru peste 60.000 de evrei (1495). Mergând pe străzile cartierului, am ajuns la clădirea în care a funcționat fabrica lui Schindler, industriaşul german care a salvat de la moarte peste o mie de evrei angajându-i la fabrica sa.

Dacă în Epoca medievală Cracovia era înconjurată de fortificații, acum oraşul polonez este împrejmuit de parcuri.

Și Varşovia, actuala capitală a Poloniei, se poate mândri cu hectare întregi de parcuri. Cel mai mare este Łazienki, supranumit Parcul Regal, care se întinde pe 80 de hectare de teren, unde se găseşte şi o fostă reşedință regală. Mai mult, în Varşovia găsiți un centru istoric la fel de atractiv precum cel din Cracovia, cu catedrale gotice, un castel şi foarte multe restaurante. Nu trebuie să lipsească de pe lista obiectivelor de vizitat Muzeul lui Frederic Chopin, personalitate emblematică a oraşului, care prezintă întreaga viață şi operele compozitorului polonez. Muzeul este amplasat la doar câteva minute de centrul vechi al oraşului, reconstruit de la zero după al Doilea Război Mondial.

Articol preluat din ediția de martie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Cristian Popa

Sursa foto: Cristian Popa

Comments

comments

Lasă un răspuns