
De fapt, Clujul este orașul de care mă reîndrăgostesc de fiecare dată când îl revăd. Ori că descopăr un loc nou, ori că își schimbă înfățișarea în funcție de anotimp sau de evenimente, are tot timpul acel je ne sais quoi ce-mi transmite o stare de liniște, de fericire și mă face să-mi doresc să rămân.
Recomand Clujul oricând. Pe zăpadă, pe caniculă, în decoruri pline de parfum de flori sau în cele plouate, arămii. Ziua sau noaptea. La apus sau la răsărit. Dincolo de locurile pe care trebuie să le cunoști, alege să te pierzi pe străzile orașului. Clujul are cu ce să te impresioneze la fiecare colț de stradă!
Un centru vechi și romantic
Inima Clujului este Piața Unirii, de unde se înalță măreața Catedrală Sfântul Mihail – o bijuterie arhitecturală a secolului al XIV-lea, care îmbină trei stiluri: gotic, baroc și neogotic. În interior vei admira orga originală, coloanele și arcadele spectaculoase și altarul luminos. De fapt, biserica aceasta are 11 altare! Și ține minte că aici a fost botezat Matei Corvin, a cărui statuie o găsești chiar lângă biserică.
Vizavi, în dreapta, poți admira Palatul Banffy și Hotel Melody Central, alte două construcții vechi ale Clujului. Aproape, mai în spate, vei ajunge la Casa lui Matei Corvin. Sper să o găsești deschisă, așa cum am găsit-o eu la un moment dat cu ocazia unui târg de meșteșugari.
Plimbă-te pe Bulevardul Eroilor, la pas, și simte aerul boem al trecutului. Oprește-te la o terasă și savurează o cafea tare! Mai mergi puțin și ajungi în Piața Avram Iancu, unde vei vedea Biserica Ortodoxă străjuită de statuia Crăișorului Munților, iar peste drum se află Teatrul Național din Cluj, clădire monument istoric în stil neobaroc, pe care o vei ține minte mult timp! Ca experiența ta să fie completă, îți recomand să te duci și la o piesă de teatru!
O gură de aer proaspăt
Grădina Botanică din Cluj este una dintre cele mai frumoase pe care le-am vizitat în România. Este imensă și, dacă ai mult timp la dispoziție, vei vedea peste 10.000 specii de plante din toate colțurile lumii, inclusiv palmieri, plante acvatice din Amazon, cactuși sau plante carnivore. Dar aici vin nu numai pasionații de plante, ci și cei de arheologie: sunt expuse sarcofage romane și vestigii arheologice din vechea colonie romană.
Grădina Botanică are două atracții de neratat. Una dintre ele este Grădina Japoneză, amenajată impecabil, cu pârâu și foișor în stilul culturii asiatice. Cealaltă este reprezentată de turnul de apă, în care oricine poate urca să admire peisajul.
Un tur cultural
Muzeul de Artă al Clujului este adăpostit în Palatul Banffy și reunește opere de artă ce aparțin atât pictorilor reprezentativi ai României (Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian, Theodor Pallady), cât și ale celor transilvăneni, mai puțin cunoscuți.
Nu rata Muzeul Etnografic al Transilvaniei, care a ajuns unul dintre cele mai prestigioase muzee de acest gen din întreaga Europa. Muzeul prezintă peste 400.000 de bunuri culturale și obiecte reprezentative pentru zona Transilvaniei: elemente de port popular, unelte ale diverselor meșteșuguri, ceramică, obiceiuri, ziare și reviste.
Muzeul Farmaciei poate fi un loc fascinant mai ales pentru cei mici. Îl găsești în Casa Hintz, clădirea în care s-a deschis prima farmacie din oraș, în 1573. Colecția este formată din aproximativ 3000 de obiecte specifice: instrumente de laborator, vase, cântare vechi și mobilier.
Cea mai bună mâncare
Am descoperit și cele mai bune locuri în care să mănânci. Pentru paste delicioase, îți recomand Pasta La Vista, pentru o pizza de te lingi pe degete, du-te la Pizza Acrobatica, iar pentru burgeri americani adevărați treci pe la California Burger. Sau pe la Klausen Burger, dacă vei o masă cu priveliște de la înălțime. Dacă nu te înțelegi cu mâncarea de tip fast-food, recomand Casa Boema, Baracca și Livada, unde vei găsi produse proaspete și de calitate. Și nu rata Donuteria pentru desert, apoi un ceai la Samsara, într-un decor fabulos!
Alte activități
Shopping
Am descoperit recent că orașul acesta este raiul hainelor. Încearcă o sesiune de shopping pe Bd. Eroilor și mă vei înțelege!
Sus, în Parc
Dacă vrei să faci puțină mișcare, treci podul peste Someș, apoi urcă scările ce duc în vârful dealului, la Cetățuie. Acolo vei găsi o terasă unde să-ți tragi sufletul în timp ce admiri tot orașul!
Distrează-te
În fiecare august, aici se organizează Untold, cel mai mare festival de muzică electronică din Europa, unde vin cei mai cunoscuți DJs din lume. Timp de patru zile, atmosfera este de poveste!
Plimbă-te
…cu autobuzul! Clujul va fi primul oraș din România care va avea numai autobuze electrice! Este o altă variantă de a vedea părțile mai îndepărtate.
Citește și:
Palermo, trei picioare şi patru colţuri
Articol preluat din ediția de octombrie 2016 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: Corina Matei