
Mulți dintre noi își planifică din timp locul în care vor pleca în concediu, preferând un hotel cu tot felul de facilități. Dar există un soi de turist pentru care o călătorie adevărată este aproape de natură, de localnici, de obiceiurile locului.
Definiția ecoturismului în accepția Asociației de Ecoturism din România este o formă de turism
în care principala motivație a turistului o reprezintă observarea, aprecierea naturii şi a tradiţiilor locale legate de natură şi care trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: conservarea și protejarea naturii, folosirea resurselor umane locale, respectul pentru natură și, nu în ultimul rând, impactul negativ minim asupra mediului natural și sociocultural.
Unde mergi
Lăsând deoparte teoria, ecoturismul îți oferă o experiență unică, aceea de a petrece în mijlocul naturii poate cele mai frumoase experiențe, care îți vor umple sufletul de bucurie. „Natura este o liră uriaşă la care cântă poetul“, spunea Victor Hugo, este un loc plin de mistere și minuni gata de a fi descoperite și apreciate. În țara noastră, ecoturismul face pași mici, dar siguri. Principalele zone din România unde acest concept este pus în valoare și își întâmpină oaspeții cum se cuvine sunt Țara Dornelor, Țara Hațegului, Apusenii, Băile Tușnad, Dobrogea de Nord – Munții Măcinului, Țara Branului, zona săsească (zona Podișului Hârtibaciului), Mara-Cosău-Creasta Cocoșului și, nu în ultimul rând, Delta Dunării. Farmecul vremurilor de odinioară, puritatea și frumusețea locurilor încărcate de istorie, dar și a oamenilor simpli, pe al căror chip îți va fi greu să descoperi fățărnicie, răutate sau acea grabă a vieții de la oraș, toate acestea le vei descoperi la fiecare pas în oricare dintre zonele în care dragostea pentru natură, tradiții, trecut, povești este mai presus de orice. Ai să descoperi că apa are un gust mai bun când îți ostoiești setea dintr-o ulcică de lut, că preparatele sunt atât de gustoase, încât simți toată pasiunea gospodinelor care au trudit la ele, că pe cerul nopții sunt parcă mai multe stele, că liniștea este neprețuită.
Ce poți face
Dacă îți surâde ideea de a petrece un concediu departe de tumultul orașului, dar te întrebi cum anume îți vei umple toate acele zile mult așteptate de vacanță, va trebui fie să mărești numărul zilelor pe care dorești să le petreci în mijlocul naturii, fie să-ți planifici deja următoarea ieșire, iar asta, pentru că activitățile în mijlocul naturii sunt foarte numeroase și sigur ți-ar plăcea să ai mai mult timp pentru ele.
Drumețiile și tururile foto – la pas prin păduri, lanuri, fânețe sau pășuni, acestea sunt câteva dintre modalitățile de a înțelege cu adevărat ce înseamnă viața la țară. Pornind în această călătorie, ai ocazia să imortalizezi peisaje, oameni, momente, tradiții, de care îți vei aminti cu plăcere.
Birdwatching sau observarea vieții păsărilor – Delta și Carpații adăpostesc peste 350 de specii de păsări, fiecare dintre aceste zone transformându-se într-un paradis pentru iubitorii de a descoperi și a privi aceste ființe minunate.
Cicloturism – redescoperă frumusețile țării pedalând prin natură. Zone ca Țara Hațegului, Apuseni, Dobrogea de Nord, zona săsească (zona Podișului Hârtibaciului) sau chiar și Delta te invită să le străbați cu bicicleta.
Tururi de observare a animalelor – departe gândul de a vă trimite singuri în pădure în căutarea animalelor sălbatice: puteți face acest lucru alături de ghizi experimentați.
Activități nautice – dacă vrei să te încarci cu adrenalină, încearcă-ți puterile pe râuri repezi de munte făcând rafting. Iar dacă preferi un sport ceva mai liniștit, o plimbare cu barca/tradiționala lotcă pescărească pe Mureș/lacurile din Deltă, pe Dunăre.
Tururi de speologie – România este o destinație speologică de primă clasă, având peste 12.000 de peșteri de vizitat.
Tururi culturale și gastronomice – fie că alegi să-ți petreci ziua în casa unei familii tradiționale, să-ți testezi îndemânarea în meșteșugărit, fie să guști din bucatele tradiționale, aceste tururi vor face deliciul acestui concediu inedit.
Destinații eco de lux
Mai mult decât un simplu trend, stațiunile ce promovează caracterul ecologic al turismului militează pentru conservarea mediului înconjurător și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din aceste zone. Iată care sunt primele cinci stațiuni ecoturistice luxoase din lume, top realizat de Forbes Travel Guide:
Black Rock Lodge, Belize – o oază de liniște în mijlocul pădurilor sălbatice din Munții Mayan din Belize;
Savute Under Canvas, Botswana – o stațiune semipermanentă amenajată în Parcul Național Chobe;
Arenas del Mar, Costa Rica – așezată pe coasta Pacificului, stațiunea ecoturistică este o combinație perfectă, spun specialiștii, între lux și conservarea mediului natural;
Baghvan, India – un complex format din 12 case mici situat în mijlocul subcontinentului Indian, în inima Parcului Național Pench;
Centro Ecológico Sian Ka’an, Mexic – construit pe o peninsulă din Rezervația Naturală Sian Ka’an ce face parte din patrimoniul UNESCO.
Citește și:
Articol preluat din ediția de iulie 2015 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Foto: Guliver/Thinkstock