
Te-ai întrebat vreodată de ce te simţi atât de bine când păşeşti desculţă pe iarba udă de roua dimineţii? Sau când te plimbi cu tălpile goale pe nisipul mării?
Răspunsul la aceste întrebări nu este deloc greu, dar poate fi unul care să te facă să experimentezi mult mai des ca în trecut acest lucru. Conectarea cu pământul, împământarea, este singura „vinovată“ pentru această stare de bine pe care o resimţim şi care ne face atât de fericiţi.
Pe 12 iulie se marchează Ziua internaţională a împământării, când oamenii de pe întreaga planetă îşi propun să meargă desculţi cel puţin o jumătate de oră pentru a atrage atenţia asupra avantajelor contactului cu pământul. Iar aceste beneficii nu sunt deloc puţine, ele având rol de relaxare, dar şi terapeutic. Printre acestea se numără îmbunătăţirea circulaţiei din zona picioarelor, prevenirea apariţiei varicelor, oferirea unei posturi corecte corpului şi îndreptarea coloanei vertebrale. Mersul desculţ creşte vitalitatea şi nivelul de energie din corp, ajută la eliberarea sentimentelor negative şi la restabilirea echilibrului interior; veţi putea astfel să vă concentraţi mai uşor, să gândiţi mai limpede. Dacă nu aveţi posibilitatea să faceţi acest lucru în fiecare zi, au apărut şi în ţara noastră variante terapeutice ale mersului desculţ: grădina senzorială de la Galaţi, aleile terapeutice de la Vâlcea şi Odorheiu Secuiesc.
Grădina senzorială
Acest proiect se află în incinta Grădinii Botanice din Galaţi şi aduce natura mai aproape de vizitatori. Pe o suprafaţă de 750 mp s-au construit cinci grădini verticale, cinci alveole cu plante aromatice şi utile, precum şi o alee terapeutică, pe care publicul poate umbla… desculţ. Aleea are mai multe suprafeţe: pietriş, piatră spartă, piatră de râu, fân, conuri, cărămidă, nisip, scoarţă de copac şi buşteni. Vizitatorul desculţ va păşi peste acestea, experimentând o adevărată terapie de relaxare prin simpla atingere a piciorului gol de elementele amintite. Terapia continuă prin intermediul celor zece scaune de exterior din lemn (tip şezlong), pe care iubitorii de natură se pot aşeza pentru a asculta natura sau a simţi mirosul plantelor aromatice din alveolele situate la intrarea în grădină. „Putem spune că această Grădină Senzorială este unică în România, suntem singura grădină botanică din ţară unde publicul are parte de un asemenea loc, în care se îmbină grădinile verticale cu plantele aromatice şi aleea terapeutică. Publicul va experimenta văzul, mirosul, gustul şi simţul tactil într-un mod inedit“, ne-a declarat ing. Paul Lupoae, şef secţie Grădina Botanică. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10 și 18.
Citește și: Aura, scut de energie
Terapie în picioarele goale
Dacă te-ai săturat să stai în faţa calculatorului, la birou şi vrei să te relaxezi, poţi experimenta mersul în picioarele goale. În localitatea Nicolae Bălcescu din judeţul Vâlcea, se află o pistă special amenajată cu nisip, lemne, iarbă, pietre de munte sau bolovani. Ea are şi efect terapeutic, nu doar de relaxare. Aleea terapeutică are o suprafaţă de 400 de metri pătraţi și este împărţită în mai multe zone. Începe cu nisip foarte fin și continuă cu pietriş, piatră de râu şi piatră de munte, apoi o porţiune pavată cu lemn. A fost gândită ca o zonă specială pentru relaxare, dar s-a dovedit a fi şi o soluţie terapeutică pentru copiii și tinerii care suferă de platfus sau deformări ale gambei. „Îi ajută foarte mult pe cei care au meserii stresante, iar faptul că este într-o pădure e un atu extraordinar. Acum, după feedbackul pe care l-am primit timp de o lună, putem spune că oamenii au recunoscut că simt ceva la picioare. Este un fel de reflexoterapie naturală, nu presezi undeva mai mult sau mai puțin, ci lași piciorul să calce firesc“, a declarat într-un interviu Dana Rădulescu, fondatoarea asociaţiei „Vatra cu idei“.
Citește și: Natura, sursa de energie
Desculţ în Parcul Central
Realizarea aleii terapeutice din Parcul Central al oraşului Odorheiu Secuiesc a venit ca un răspuns la necesităţile copiilor, tinerilor, dar şi altor categorii de vârstă. În toate oraşele regiunii, la nivelul generaţiei copiilor sunt răspândite diferite afecţiuni ale aparatului locomotor. Medicii specialişti au arătat că generaţia tânără are puține posibilități de a se plimba în picioarele goale, ceea ce a generat probleme legate de coloana vertebrală. Afecțiuni precum platfusul și gleznele deformate sunt extrem de frecvente și în cadrul categoriilor de persoane în vârstă, iar remedierea devine puțin posibilă odată cu trecerea timpului. Aleea terapeutică oferă tuturor posibilitatea să experimenteze mersul în picioarele goale pe diferite suprafețe, printre care nisip, pietre de diferite mărimi și forme, bucăți de crengi și lemn, știuleți, stimulând asfel o postură corectă a coloanei, muşchii tălpilor şi corectarea platfusului.
Citește și: Cum sa ai o gradina ecologica?
Articol preluat din ediția de iulie 2015 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Foto: Grădina Botanică Galați