Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Conspirații care s-au dovedit a fi reale!

Conspirații care s-au dovedit a fi reale!

conspiratii

Lumea preferă să rămână sceptică și nu lasă adevărul să iasă la iveală fiindcă, de ce să nu recunoaștem, e în firea omului să plutească în creațiile gândurilor. Iată câteva conspirații care au intrat în legendă, cum s-au născut ele și cum au fost înregistrate de mentalul colectiv.

Proiectul Manhattan

Acesta este numele de cod al proiectului început în 1939 și derulat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în scopul dezvoltării primei bombe atomice. La origine, micul program de cercetare științifică condus de fizicianul american J. Robert Oppenheimer pornise din teama că Germania nazistă investiga posibilitatea producerii armelor nucleare. A ajuns să necesite numeroase puncte de producție operate în secret, să înglobeze peste 130 de mii de oameni și să coste aproape 22 de miliarde de dolari la valoarea de azi. Dintre rezultate: primele arme nucleare, dar și cea dintâi detonare nucleară din istorie, lansată asupra orașului japonez Nagasaki. Bănuielile asupra grandorii proiectului au fost confirmate după 25 de ani. Serialul de televiziune cu același nume – Manhattan – a fost inspirat de acest controversat subiect.

Golful Tonkin

Situat în nordul Vietnamului, Golful Tonkin a ajuns scena unor evenimente care au declanșat unul dintre cele mai sângeroase conflicte istorice. Pe 2 august 1964, un distrugător american a fost implicat într-o luptă, aparent nesemnificativă, împotriva a trei nave vietnameze, soldată cu moartea a patru soldați vietnamezi și avarieri ale echipamentelor ambelor tabere. După două zile, americanii au răspuns cu un atac tot în apele Golfului Tonkin, însă țintele inamice nu existau pe radar. Acest al doilea atac nu a avut loc, însă a devenit un pretext pentru președintele Lyndon B. Johnson să înceapă ofensiva militară în Vietnamul de Nord. Un război pe care nici azi mulți americani nu-l înțeleg. Adevărul a ieșit la iveală în 2005, când un raport al Agenției Naționale de Securitate a confirmat că nu a existat un răspuns din partea nord-vietnamezilor în data de 4 august 1964.

Citește și: Medicina în preistorie

Otrăviți de FBI

Deși părea doar invenția unor minți pline de imaginație, lucrurile chiar așa au stat: FBI-ul a „diluat“ atenția oamenilor de la băutură. Se întâmpla în anii ’20, când a început prohibiția în SUA. Măsura legislativă, apărută în contextul unei mișcări a protestanților din mediul rural, a fost valabilă la nivel național până în 1933 și a interzis producerea, vânzarea, consumul și transportul de băuturi alcoolice. Deși legea era dură și măsurile luate de autoritățile americane s-au dovedit a fi și mai aspre, acestea nu au reușit să pună frână consumului de alcool, ci chiar au creat alte vicii: au apărut rețele de crimă organizată, iar contrabandiștii produceau alcool și chiar furau cantități mari de alcool industrial și plăteau chimiști pentru a îndepărta substanțele nocive și a produce băuturile pentru consum. Aflând de aceste practici, autoritățile au dispus adăugarea unor elemente chimice mult mai periculoase în alcoolul industrial, cu scopul de a descuraja în continuare consumul. Estimările arată că doar în 1926, în New York, au murit peste 400 din 1.000 de persoane otrăvite. Unele evaluări arată că la finalul „programului“ au fost înregistrate în jur de 10.000 de decese.

CIA a dat mită unei fetițe!

După ce în august 1990 trupele irakiene invadau Kuwaitul, în octombrie, o fată de 15 ani care s-a prezentat drept Nayirah, vine în faţa Congresului American și povestește în lacrimi despre atrocitățile comise de soldații lui Saddam Hussein. Spune că în timpul ocupației era voluntar în maternitatea Al Adan și a fost martoră când soldații scoteau bebelușii din incubatoare, lăsându-i să moară pe podelele reci. Relatarea fetei a fost reluată de presă și de președintele Bush de multe ori în săptămânile ce au urmat. Fiindcă atrocităţile săvârşite de trupele irakiene au avut un mare impact asupra opiniei publice, autoritățile americane au decis intervenția militară în Kuwait pentru scoaterea trupelor irakiene. Miza era însă alta: petrolul. În realitate, firma de PR Hill&Knowlton fusese plătită de guvern cu 14 milioane de dolari să regizeze acțiunea de propagandă pentru războiul din Golf. S-a aflat că Nayirah (pe numele real Nijirah al-Sabah) era fiica lui Saud bin Nasir Al-Sabah, ambasadorul Statelor Unite în Kuwait. Fusese plătită de CIA și chiar luase lecții de actorie. Asistentele de la maternitate au declarat ulterior că nu o văzuseră niciodată și că le e necunoscută povestea cu bebelușii.

Moartea lui Mozart

De peste două secole, din 1791, memoria lui Mozart a fost răvășită de speculațiile cu privire la decesul subit al marelui compozitor la doar 35 de ani. Au făcut înconjurul lumii nu mai puțin de 120 de diagnostice care i-ar fi adus sfârşitul: de la otrăvire, epuizare, ciroză la reumatism articular acut. Cauza oficială a fost înregistrată drept „febră miliară severă“. Una dintre cele mai vehiculate teorii: a fost otrăvit de Antonio Salieri, unul dintre rivali, fiindcă nu suporta să existe cineva mai bun. S-a spus însă că Salieri nu-şi ascundea admiraţia pentru muzica lui Mozart. Ce s-a întâmplat totuși cu geniul? Rapoarte recente asupra documentelor medicale au scos la lumină o afecțiune comună, foarte răspândită la acea vreme și care dădea complicații serioase: o infecție streptococică, iar asta a dus la insuficiență renală. Fiindcă pare banal, vom continua să credem că e ceva putred la mijloc…

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.37/2014
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: © Romolo Tavani – Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns