
3 ponturi pentru a alege pantofii sport sau casual care îți protejează picioarele
Un picior frumos este mereu îngriit și răsfățat în încaltaminte comodă, care să îți țină picioarele ca în puf în timp ce te bucuri de plimbări lungi, o minivacanță într-un oraș nou sau chiar în timpul mersului de zi cu zi la birou.
Atunci când știi că vei petrece ore întregi cutreierând străzile este important să te echipezi corespunzător, altfel picioarele tale vor avea de suferit. Ai nevoie de o pereche de adidași sau teniși care să îți ofere stabilitate și confort de lungă durată, însă nu este mereu simplu să găsești toate aceste lucruri într-o încălțăminte. Când alegi pantofii sport sau casual ideali trebuie să ții cont de urmatoarele lucruri:
- Amortizarea pe care o oferă încălțămintea
Protejarea picioarelor se face prin o bună amortizare a impactului pe care îl are mersul sau alergatul asupra pielii. Prin urmare, primul pas este să te asiguri că modelul de încălțăminte pe care ți-l dorești este dotat cu perne de aer sau spumă specială pentru dispersia impactului. Apoi, în funcție de activitatea pe care o desfășori unele zone ale piciorului au nevoie de o protecție mai mare decât altele. Spre exemplu, mersul pe jos are un impact mai mic asupra picioarelor ca alergatul, așa că încălțămintea nu va avea nevoie de amortizare la nivelul călcâiului, ci mai degrabă ar trebui să aibă perne de aer în zona arcuirii tălpilor. O încălțăminte neadecvată, care nu protejeză zonele cele mai sensibile, poate provoca bătături în călcâi, în talpă sau între degete atunci când pielea se îngroașă din cauza suprasolicitării ei. Iar aceste bătături nu numai că sunt inestetice, dar pot fi și extrem de durerose. Poți consulta acest ghid complet pentru prevenirea și tratarea bătăturilor, pentru afla mai multe despre ce tipuri de încălțăminte trebuie să eviți.
- Alege mărimea potrivită
Nu există neapărat o potrivire între mărimi de la un model la altul. Asta înseamnă că ți se poate potrivi 37 la un anumit model și 36, 38 sau chiar 39 la alte modele. Așadar, este important să probezi orice încălțăminte înainte să o cumperi. În plus, picioarele pot crește sau se pot lăți în timp, la fel cum se pot umfla și pot crește ușor în dimensiuni spre finalul zilei față de dimineața respectivă, după cum explică Doctor Guirimi pentru Boston Magazine. Din acest motiv este important să probezi orice pereche cu șosete și după ce fie ai stat o perioadă în picioare, fie ai făcut deja o plimbare în ziua respectivă. Nu uita să lași un spațiu de aproximativ 2 centimetri între cel mai lung deget al piciorului și vârful pantofului, pentru confort.
De asemenea, Guirimi recomandă modelele cu șireturi, datorită faptului că șireturile oferă un plus de stabilitate și confort, împiedicând alunecarea piciorului. Totuși, un mare impact îl are și modul în care sunt legate șireturile. Atunci când acestea sunt trecute prin toate găicile dar nu sunt înodate, pantoful trebuie sa poată fi scos din picior lejer, doar trăgând piciorul în afară. În schimb, când șireturile sunt strânse și legate, cu excepția degetelor, nicio altă parte a piciorul nu trebuie să se miște în interior.
- Testează flexibilitatea și suportul
Încălțămintea sport trebuie să aibă o talpă flexibilă, nici prea groasă nici prea subțire, care să se muleze perfect pe forma piciorului în timpul mișcării. Pentru a afla dacă o pereche de teniși sau adidași îndeplinește aceste lucruri, poți face următoarele teste:
- Ridică pantoful de vârf și călcâi, iar apoi trage de vârf în sus și observă în ce loc se îndoaie talpa. Aceasta ar trebui să se indoaie imediat sub zona arcului medial.
- Răsuceşte talpa încălțămintei de la călcâi la vârful picioarelor. Cât se ușor se poate răscuci această și cât de mare este rezistența la răsucire? O pereche în care te poți plimba ore întregi trebuie să opună o rezistență ușoară spre moderată.
Cautând toate aceste caracteristici atunci când alegi o încălțăminte adecvată, îți vei îngriji picioarele și te vei putea bucura de plimbări de dimineața până seara, fără dureri sau disconfort.
Foto: Shutterstock