
Rutina ne liniștește, ne conferă senzația de siguranță, de aceea schimbările majore din viața noastră ne dau o stare de incertitudine, de neliniște sau chiar de teamă profundă. Și totuși, cum ne putem adapta mai ușor?
Toamna este sezonul schimbărilor, atât pentru oameni, cât și pentru natură. Pe lângă mai mult timp petrecut în casă și temperaturi mai joase, unii au de îndurat și metamorfoze profunde în viața lor, pentru că acum copiii încep grădința, școala, unii chiar facultatea și întreaga familie este marcată de eveniment.
Cei mai mici sunt și cei mai afectați, deoarece la mulți este prima dată când stau departe de părinți mai multe ore. În familiile cu tineri care pășesc pragul facultăților și părăsesc căminul pentru a se muta în alt oraș ori altă țară sau a-și întemeia propria familie, serios afectați sunt și părinții care parcă își pierd echilibrul. Obișnuiți fiind să-și organizeze viața în jurul copilului, se simt stingheri când deodată îl pot vedea doar pe calculator sau auzi la telefon câteva minute.
Citește și: 7 gânduri care-ți dau curaj în momentele dificile
La fel se întâmplă cu persoanele care își schimbă locul de muncă după mulți ani de activitate în același loc, ies la pensie ori sunt trimise în șomaj.Fie bruște și neașteptate, fie cunoscute și din timp, schimbările ne obligă să vedem viața altfel. Schimbarea înseamnă evoluție și nu are rost să te opui la nesfârșit pentru că nu ai face decât să prelungești agonia momentului.
Degeaba te lamentezi pentru lucrurile care nu stau în puterea ta. Te ajută mai mult să treci peste toate o atitudine deschisă față de situația cu care te confrunți ,o evaluare realistă a acesteia și evidențierea avantajelor pe care le produce. Acceptă emoțiile care te încearcă, fă un efort să le înțelegi, dar să-ți accesezi și resursele interioare, să fii conștient de valoarea și puterea ta. Acordă-ți timp să te adaptezi și încearcă să privești fiecare neplăcere ca pe o provocare, ca pe o șansă de a descoperi ceva fascinant, de a progresa.
Un job nou: stres și recompense
Este greu să găsești un nou loc de muncă. Dacă ai familie de întreținut și rate la bancă, numai făcând un efort conștient de a te concentra vei depăși cu bine situația. Dar este posibil ca, după ce treci de rezistența inerentă la schimbare, să realizezi că ai noi oportunități, că ești mai bine răsplătit pentru eforturile tale.
Mintea ne pune la încercare
Schimbarea locuinței, divorțul, decesul sau boala cuiva drag, pierderea locului de muncă reprezintă cele mai stresante situații. La fel ieșirea la pensie, căsătoria și plecarea copilului ne pot pune în fața unor emoții puternice. Te vei adapta mai repede dacă accepți incertitudinea, întocmești un plan de acțiune și discuți cu cineva care a trecut prin aceleași situații sau îți poate oferi sprijin psihologic.
Citește și: Cherofobia sau teama de fericire, anxietatea secolului în care trăim
Sursă foto: iStock