
Avem nevoie de rezoluții, mai ales pe plan financiar. De aceea, am apelat la ajutorul unui expert, care să ne spună cum trebuie planificate cheltuielile.
Alina Ioniță susține seminare în cadrul cărora învață femeile să-și gestioneze bugetul și să evite capcanele cumpărăturilor impulsive. Coach cu experiență în planificarea financiară a marilor corporații, ea demonstrează că aceleași tehnici pot fi aplicate cu succes într-o gospodărie obișnuită. Iată sfaturile pe care ni le oferă pentru această perioadă, când suntem pline de entuziasm și vrem
să ne ducem la îndeplinire planurile.
Stabilește obiectivele!
Potrivit specialistului, ca să economisești, soluția este să te organizezi, să întocmești un plan concret și să-l respecți cu consecvență. „Notează ce îți dorești – o mașină, o excursie, un curs, un abonament la sală sau înnoirea garderobei. Trebuie să fie ceva cu încărcătură emoțională, care să-ți ofere motivație pentru a strânge bani și energie pentru a rezista tentațiilor.”
Nu amâna!
Să nu respecți planul deja întocmit este o mare greșeală, cu impact negativ asupra stimei de sine. „Cred că nu există un dușman mai mare în procesul de economisire. Amânarea te îndepărtează de obiectivul propus. Cu fiecare zi care trece, se creează un spațiu tot mai mare între tine și scopul tău.” Soluția este să adopți câteva obiceiuri care să devină automatisme.
Vezi unde ești!
Cu cât identifici mai repede pe ce nivel de dezvoltare te afli (piramida nevoilor lui Maslow e mai actuală ca oricând), cu atât reușești să hotărăști care sunt adevăratele priorități financiare. „Dacă încă te zbați pentru cele necesare supraviețuirii, stabilește obiective pentru acest nivel și pune-le pe planul doi pe cele legate de nivelul următor, al siguranței. Dacă ești la nivelul superior, al relațiilor, obiectivele vizează acest plan și pe următorul, al reputației și carierei. Dacă te arunci într-o relație fără să fi bifat nivelul al doilea, vei purta cu tine starea de nesiguranță și vei blama partenerul, deși cauza e la nivel profund, în tine.”
Identifică-ți valorile!
„Conceptele lui Maslow – siguranță, relații sociale potrivite, reputație și respect de sine – diferă de la o persoană la alta”, susține specialistul. Dacă pentru tine e important să ai mai multe vacanțe pe an, deși stai cu chirie, luptă pentru acest vis, chiar dacă persoanele din jurul tău se zbat
să-și cumpere casă.
Întreabă-te ce cumperi!
Îți place sentimentul de control pe care îl ai la cumpărături, să afișezi un stil de viață prosper sau vrei să compensezi lucrurile pe care nu le faci pentru cei dragi? Specialistul consideră că, de fapt, te încăpățânezi să umpli goluri emoționale cu bunuri materiale. Sfatul este să achiziționezi lucruri care te ajută să simți aceste emoții: „Ia-ți un CD, plătește o ședință de masaj, un curs de meditație. Cumpără un rebus sau o carte, modelează, pictează, implică-te în proiecte de voluntariat, pentru nevoia de reputație.”
Adoptă fraze-cheie!
Cum să privim banii astfel încât să reușim să punem ceva deoparte? „Din perspectiva banilor ca mijloc de schimb, întrebarea esențială pentru a începe să economisești este cu cât te plătești pe tine însuți. Câți bani oprești lunar pentru tine din venitul pe care îl câștigi – 1, 10, 20 la sută?”
Ocolește ispitele!
Astfel, vei exclude sursa tentațiilor. „Uită-te în jur și dă-ți seama de unde cumperi cel mai des lucruri de care nu ai neapărată nevoie: de la supermarket, din mall, din cataloage, poate chiar online. Apoi pune embargo, fie trimițând pe altcineva la supermarket, fie evitând magazinele pe drumul spre casă.” N-ar fi rău să lipești un post-it pe monitor: „Stop cumpărăturilor!”
Nu uita de listă!
Înainte de a pleca la cumpărături, pune pe hârtie produsele de care ai nevoie și respectă lista! Fixează totodată o sumă maximă pe care s-o cheltuiești. Specialistul recomandă să eviți achiziționarea unui lucru pe care nu l-ai trecut pe listă chiar dacă îți dai seama că acesta este într-adevăr necesar. „Asta va fi o lecție importantă pentru tine, dar și sursă de putere, venită din faptul că ai rezistat tentației. Și nu mai pune chilipiruri în coș. 5 lei pe zi înseamnă 1.825 lei pe an. Vezi cât de mult te îndepărtează chilipirurile de obiectivul tău?”
Nu sta mult în magazin!
Potrivit cercetărilor, cu cât petreci mai mult timp în magazin, cu atât vei cumpăra mai multe. Cumpără din magazinele unde ai mai fost, în care știi exact unde găsești ce ai pe listă.
Separă nevoia de dorință!
Gândește-te dacă ai identificat nevoia de mai mult timp sau este una spontană. „Spune-ți: pot aștepta până săptămâna viitoare? Ce avantaje îmi aduce? Merită atât de mult, încât să diminuez contul destinat obiectivului meu?”, te sfătuiește specialistul.
Nu testa produsele!
De cele mai multe ori, atingându-le și probându-le, ajungi să te atașezi de ele, începi chiar să te gândești că îți aparțin. Apoi îți spui: am nevoie de ele!
Plătește cash!
„Când plătim cu cardul, luăm rapid decizii de cumpărare, suntem tentați să facem achiziții”, spune specialistul. Studiile arată că, atunci când plătim cu cardul în loc de cash, cheltuim cu peste 60% mai mult.
Info suplimentare
Alina Ioniță activează în domeniul managementului strategic al achizițiilor (Procurement&Supply Management) de peste 12 ani în firme de top. În urmă cu un an și jumătate, a început să studieze domeniul cumpărăturilor impulsive și resorturile psihologice care ne fac să cheltuim neplanificat. Și-a completat pregătirea cu certificările de coach și NLP (programare neurolingvistică) și susține seminare, cursuri și ședințe individuale pentru orientarea oamenilor către obiectivele lor reale și schimbarea convingerilor limitative legate de bani. „Procesul de cumpărare este știință și artă“, crede ea.
Citește și:
Diana Munteanu: Cu banii nu poti cumpara decat bunuri
Plante aducătoare de noroc la bani!
Articol preluat din ediția de ianuarie 2016 a revistei Femeia.
Autor: Lidia Năstase
Foto: Guliver/Thinkstock