Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > 5 secrete ale oamenilor mereu relaxați

5 secrete ale oamenilor mereu relaxați

cum sa fii relaxata

Te-ai întrebat vreodată de ce anumiți oameni par mereu foarte relaxați și binedispuși? Sau poate ești unul dintre ei și ai interiorizat cu mult timp în urmă câteva lucruri și atitudini înțelepte.

Se spune că atitudinea binedispusă și relaxată vine cu vârsta: cu cât adunăm mai multe experiențe și cu cât constatăm mai des că lumea nu se termină când suntem noi nemulțumiți, cu atât devenim mai puțin încordați și adoptăm o atitudine mai lejeră. Se mai spune că succesul ajută la relaxare, întrucât cine are succes se simte mai puțin vulnerabil și are mai multă încredere în sine.

Lejeritatea și atitudinea lipsită de orice încordare implică o relaxare profundă, iar cercetările recente arată că ea nu depinde de vârstă sau de succes. Sigur că la relaxare contribuie mai mulți factori, cum sunt vremea, listele de acțiuni pe care trebuie să le bifăm zilnic și felul cum ne simțim când ne trezim dimineața.

Studiile arată că oamenii cu adevărat relaxați nu sunt condiționați de factori externi tocmai pentru că au atitudinea corectă. Și pentru că au interiorizat în  comportamentul lor cinci lucruri esențiale.

Citește și: Masajul de relaxare. Beneficii și informații utile

Enervarea și iritarea nu aduc nimic bun

Din punct de vedere evoluționist, emoțiile cum sunt stresul, frica și enervarea au rolul ca, în situații periculoase, să ne ajute să ne concentrăm și să ne asigure supraviețuirea pe termen scurt. Astfel de situații sunt rare azi.

Noi depășim cele mai multe provocări ale lumii actuale mai bine când suntem relaxați și deschiși, tocmai pentru că putem vedea mai bine tabloul de ansamblu, putem actualiza mai bine prioritățile și acționa corespunzător. Enervarea este deseori doar energie risipită în van, nu folosește la nimic, ci, dimpotrivă, dăunează. Iar oamenii foarte relaxați știu  deja asta, așa că nu-și bat capul și nu-și mai pierd energia inutil.

Viața nu se desfășoară mereu lin

Se întâmplă ca în viață totul să meargă bine și așa cum ne dorim, dar alteori ne confruntăm cu tot felul de probleme și nu putem schimba nimic. Și nici măcar nu trebuie să încercăm asta. Haosul, ezitările, eșecul și disperările ocazionale fac parte din viață. Când te împotrivești acestor lucruri, ajungi frustrat și enervat. Dacă le accepți, capeți pace interioară și lejeritate în fața adversităților.

Stresul cronic este rezultatul acțiunilor și atitudinilor proprii

Nici măcar cei mai relaxați oameni din lume nu stau toată ziua în hamac, la răcoare, într-o pace netulburată. Cu toții trebuie să facem față provocărilor vieții și acest lucru este stresant și obositor uneori. Oamenii care știu să se relaxeze în orice situație au învățat că stresul necesar ține puțin, și anume până când se rezolvă o anumită situație sau problemă. După aceea, ei se liniștesc complet.

Din păcate însă, mulți oameni se pierd dintr-un stres în altul și, în acest mod, se instalează o oboseală și o încordare cronică, ce-i domină și le determină comportamentul și gândurile.

Nu se întâmplă nimic rău

În spatele încordării pe care o observăm la anumiți oameni foarte stresați se află un fenomen straniu, pe care cercetătorii îl numesc „teama de fericire“. Cei afectați cred că, dacă se relaxează și lasă lucrurile să decurgă în voia lor, vor păți ceva rău, vor cădea de foarte sus și vor fi foarte lezați când apare următoarea situație stresantă.

E ca și cum ei se încordează preventiv, pentru a fi pregătiți (în închipuirea lor) de greutățile inevitabile de pe parcursul vieții. În plus, ei se tem că, dacă se relaxează, lucrurile le scapă printre degete și vor pierde controlul. Oamenii liniștiți și lipsiți de încordare nu au însă asemenea temeri, deoarece știu că sunt nefondate.

Citește și: Relaxare și sănătate în Ținutul Sării

Nu e sfârșitul lumii!

Această expresie rezumă întreaga filosofie a oamenilor relaxați. Nimic, nicio problemă, niciun cataclism, nicio tragedie personală sau socială, nimic nu este atât de grav încât să se termine lumea cu ele. Chiar și când avem impresia că o luăm la vale, că lucrurile ne-au scăpat de sub control,  că pierdem, că eșuăm, că nu avem succes în niciun domeniu, că nimic nu merge cum ne dorim, nici măcar atunci nu-i sfârșitul lumii.

Sigur, dacă ar trebui să dezamorsăm zilnic bombe atomice, am fi mai reținuți cu această expresie. Majoritatea dramelor cotidiene trec în cel mult câteva săptămâni și le uităm după câțiva ani, chiar dacă nu le-am administrat optim pe moment. Până la urmă, așa cum spune înțelepciunea populară, lucrurile se așază de la sine. Și, oricum, totul trece.

 

 

 

Text: Dana Verescu

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns